14 Eylül 2010

okul, ama ne zaman

geçen gün aralık 2006 doğumlu kızı olan arkadaşım, kızının seneye anasınıfına sonraki yıl da ilkokula gideceğini söyledi. ben çocuklarımızın yaşıt olduğunu düşündüğüm için aman allahım ne kaçırdım, nasıl olur, daha 2 sene var sanıyordum diye panikleyip, ilk şoku atlattıktan sonra elif in şubat 2007 doğumlu olduğunu ve aradaki 2 ayın da eğitim öğretim sistemimiz için 1 yıla denk geldiğini anladım. şimdi ise beni bir düşüncedir aldı... çocuklar okula 72 ayını doldurduktan sonra başlamalıymış, bu da tam 6 yaş oluyor. kızım doğduğundan beri hem bedensel hem duygusal olarak yaşıtlarından ileride... bu objektif bir göz tarafından da açıkça belli oluyor. eğer 2012 eylül de ilkokula başlarsa 68 aylık olacak, 2013 ü beklerse 80 aylık... diğer yandan 2008 eylül doğumlu olan oğlum, fazlaca narin ve minyon ama 2014 eylül de okula başladığında tam 72 aylık oluyor. yani ne yapmalı ne etmeli bilemiyorum. ay hesabı güzel ama çocukların gelişimi işin içine girince yeterli olmuyor bence. kızımla oğlumun arasında 19 ay var ama gelişimleri göz önüne alındığında aralarında 2 sınıf olmalı diye düşünüyorum. yine de kafam çok karışık bu konuda...

12 yorum:

  1. Nihan'cığım ben de Ali'de okula erken başladığımız için talişin bu sıkıntıyı yaşamasını istemiyoruz ama dediğin gibi taliş de elif gibi gürbüz;)bir çocuk baş edebilir gibi geliyor erken okula başlarsa ama gönlüm çok da razı değil erken gitmesine biz de bu gidişle 82 aylık olunca ilkokullu olacağız galiba.Aslında bu konuda en sağlıklı verecek yerler REM merkezleri eğer eren ve elif için bu tarz bir tereddüttün var ise profesyonel bir bakış içini rahatlatacaktır

    YanıtlaSil
  2. 72 yi baz alırsak 68 aylıkken gitmesi bence kayıp değil. 80 aylıkken giderse zaten sınırı aşmış ve otomatik olarak hazır durumda başlar. her halükarda endişeniz yersiz. Eren 2006 mart doğumlu ve ilkokula 80 aylıkken gidecek.Kız çocuklarını gelişimi erkeklerden daha ilerdie olduğuna göre 68 aylıkken başlamasında sorun yok gibi geldi bana.

    YanıtlaSil
  3. Biz daha buraya gelmedik o yüzden ben dersimi çalışmadım henüz,
    ama bazı okulların geç başlayan çocukları mülakata bile almadıklarını duymuştum.
    Bu okullar özel okul ve bazı çok rağbet gören devlet okulları diye biliyorum.
    Belki dikkat etmen gereken bir konudur.
    Ama dedim ya benimkisi biraz kulak dolgunluğu o kadar.

    YanıtlaSil
  4. Canım bence o kadar derin düşünme.Eğitim işi tabiki çok düşünülmesi gereken,çok hassas bir konu elbette ama 6 yaşını doldurmuş çocuklar o yıl okula başlıyor.Birde E-kayıt sistemine göre hangi yıl 6 yaşını doldurmuşsa otomatik olarak o yıl kaydı yaptırılıyor.Daha önce ya da daha sonra değil yani..
    Benim kızım da bu yıl başladı.Hatta bugün ilk günümüzdü:)))
    Herşey gönlünce olur umarım..

    YanıtlaSil
  5. Tuğra da Aralık doğumlu, şimdiden bende bu durumu düşünüp duruyorum. Ama ay hesabı yapmam sanırım.Elif gibi yapılı bir çocuk olursa 6 yaşını doldurmadan vermeyi düşünürüm.Ama minyon narin bir çocuk olursa sanırım bir yıl daha beklerim.Bence bu çocuğum fiziksel görünüm ve kapasiyesiyle alakalı bir durum, iyi düşünüp mantıklı kararlar vermemiz gerekiyor. Hayırlısı olur inşş.. :)

    YanıtlaSil
  6. hmm ewet karışık bir durummuş ama yazında cevabı saklı .. 2 sene araları olmaları en doğrusu demişsin .. 68 ay çok küçük değil.. ama 80 ay biraz fazla sanki.. ben de 6 yaşında okula başlamışım .. bir sorun olmuyor .. hadi hayırlısı anaokul yolu gözüktü size :)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. bugün bir arkadaşımla görüştüm.oğlunun 5 yaşını doldurmasına 4 ay var ve ilkokula yazdırmışlar,anaokuluna gitmeden hemde.
    bana çok erken gibi geldi,ama arkadaşım kararlı:O

    kızın konusunda ise--ben olsaydım 68 aylıkken başlatırdım,gelişimi ilerde diyorsun ,hemde 80 ay geç gibi--
    sen en iyisine karar verirsin zaten canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. gülaycım taliş de selen gibi aralık doğumluydu değil mi? valla zor karar gerçekten... bahsettiğin REM merkezi için bir kayıt bulamadım google amcadan, duymamıştım da, nedir o?
    syrakusa siz eren i yılına göre göndermeyi düşünüyorsunuz. evet aslında her iki durumda da büyük bir sorun yok.
    damla sizin için çok erken gerçekten... geç başlayanların kaydını hemen alıyorlar evet acaba erken başlamak isteyenlere nasıl bir prosedür izliyorlar?
    sihirli günce, peri okula başladı demek :) otomatik kayıt sistemine göre yıla göre hemen kaydını yapıyorlar evet... ben de suyu akışına bırakırım belki o zaman gelince...
    emine aralık doğumlu olunca çocuğun durumuna göre karar verme şansın daha yüksek... zaten yıl kaybetme korkusu yaşamıyorum, sadece uyum sağlayabileceği gruba dahil olsun istiyorum.
    feride ben de erken başlamışım, sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. seneye anaokuluna sıcak bakıyorum sanırım :))))))
    ayşe ne diyosun 56 aylıkken yazdırmışlar demek :)ben hiç düşünmeyim ozaman :))))
    düşünceleriniz paylaştığınız için hepinize teşekkürler....

    YanıtlaSil
  10. gııgıl amcadan bulamaman gayet normal tatlım RAM yazacağıma REM yazmışım ondandır:))
    Rehberlik Araştırma Merkezi açılımı.Erken yollamak gibi bir niyet içindeysen çocuğa bilişsel,duygusal olarak okula hazır olup olmadığı hakkında bir takım testler yapılıyor.Bu yaşta okula gitmesi uygundur ya da değildir diye bir rapor veriliyor.O raporla yeğenim 5 yaşında başlamıştı okula.Dediğim gibi tereddütlerin var ise okul zamanı gelince bu merkezlere uğramakta fayda var.
    Birde 72 ay çocuklar için alt sınır biliyorsun 72 ve üstü eğer sadece 72 aylık bebelere kayıt alınıyor olsaydı sadece eylül ayında doğan çocuklar o yıl okula kayıt olabilirdi.O sebepten 72+ çok da büyük olmayacaktır gönlünü rahat tut derim ve öperimm:)

    YanıtlaSil
  11. gülay hemen baktım bağlı olduğumuz ram e... dediğin doğru vakti geldiğinde gideriz bakarız buralara, ona göre veririz kararımızı :) saol..

    YanıtlaSil
  12. Bende kararsız kalırdım herhalde. Aileler olarak en doğruyu yapmak istiyoruz bu durumlar bizi strese sokuyor. Ama 68 aylıkta çok erken değil gibi..

    YanıtlaSil

haydi söyle :)