26 Ocak 2015

çalıkuşu


ÇALIKUŞU | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 45 dakika
Yazan : REŞAT NURİ GÜNTEKİN |
Oyunlaştıran : NECATİ CUMALI | 
Yöneten : HALİL AKARSU
Reşat Nuri Güntekin’in 1922 yılında, ‘İstanbul Kızı’ adlı dört perdelik oyunundan roman haline getirilen ‘Çalıkuşu’nu, tekrar Necati Cumalı’nın uyarlamasıyla tiyatro oyunu olarak sahnelemek istedik.
Bütün toplumsal, bireysel olumsuzluklara rağmen, onurundan taviz vermeden hayata tutunabilen Feride’nin gözünden, yaşadığı çevreyi anlayabiliyoruz. Feride’nin çıktığı yolculuk, yazarımızın yaşamıyla neredeyse birebir örtüşmektedir. Romandaki derinlik duygusu, yayımlandığı ilk günden bu yana romanı okuyan herkesin ilgisini çekmiş ve bugünlere gelmiştir.
Not:
2013-2014 Sanat Kurumu Övgüye Değer Kadın Oyuncu Ödülü Sinem Şahin

1986 yılında trt de 7 bölüm olarak yayınlanan, aydan şener ve kenan kalav' ın baş rollerini paylaştığı muhteşem dizinin bir çok sahnesi hala aklımda ve o unutulmaz başlangıç müziği hala kulaklarımdayken izledim oyunu. konusu itibariyle o kadar uzun zaman dilimine yayılmış bir hikaye ki, tiyatroya uyarlandığında zaman atlamaları kaçınılmaz olmuş. tiyatroya eşlik eden canlı orkestranın ne kadar doyurucu olduğunu bir kez daha tecrübe etmiş oldum. üç saatlik süresi ile izlediğim en uzun oyundu. zaman zaman konuşarak değil, bakışlarla ve tiyatral danslarla ne kadar çok anlatılabiliyormuş. özellikle final sahnesinde yani feride ile kamran' ın kavuşma sahnesinde sözsüz ama kelimelerin kifayetsiz kaldığı noktada yetişen sanatın diğer dallarıyla bize vermesini gerekeni tamamen verdiğini söyleyebilirim. asıl konu aşk üzerine şekillenmesine rağmen peşini bırakmayan talihsizliklerle oradan oraya sürüklenen feride' nin öyküsü, tuttuğu günlük üzerinden izleyiciye yansıyor. dekor sade ve yeterli, kostümler oldukça özenliydi.
feride rolü ile nur yazar kesinlikle takdiri hak ediyor. oyun boyunca aktif olarak sahnede yüksek bir performans sergilediğini düşünüyorum. hikayenin içerisinde çocukluktan olgunluğa geçişi, bir çocuğun nasıl genç kız ve yetişkin bir kadın olduğunu çok başarılı bir şekilde gösteriyor.
anlatıcı müjgan rolü ile sinem şahin, mişel rolü ile nimet irem güler, yüzbaşı ihsan rolü ile orhan özyiğit başarılılardı. feride' nin evlat edinmiş olduğu munise' nin ölüm sahnesi çok yaratıcı ve etkileyiciydi.  
oyunu ankara' da akün sahnesinde izledim. böyle güzel bir klasiği bizlerle buluşturdukları için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 
Oyuncular: Sinem Şahin, Gülay Gür, Hülya Dizmen, Meltem Baytok, Evren Çağrı Turan, Zeynep Pırıl Kadıoğlu, Buket Türkyılmaz, Nur Yazar, Barış Çağlar, Nimet İrem Güler, Fuat Çiyiltepe, Özden Gököz, Necmi Çavdarlı, Selma Bayraktargil, Yasemin Karataş, Tuba Tazebaş, Bahadır Özyurt, Emre Ercil, Önder Atakanlı, Neriman Kılıç, Özgür Çiğdem Eraslan, Orhan Özyiğit, Turgay Kılıç, Oğuzhan Oğuz, Metin Bayram, Rabia Sevim Aybike İpekçi, Fatma Özlem İlayda İpekçi, Özgür Çiğdem Eraslan, Öykü Eylül Amaç, Sudem Alcan, Ali Eroğlu, Serkan Ilıcakaya, Burhan Buluç.

Orkestra: Fikri Özdemir, Gülay Ülgentürk, Eylül Can Akdağ, Sercan Erdoğan, Ferda Cengiz, Mehmet San, Müge Tuna Çamlı, Sıla Çakar, Gökhan Över, Ersan Yürek, Onur Boztaş.

21 Ocak 2015

ödül töreni

okulda yapılan 1.dönem satranç turnuvasında elif  2.sınıflar arasında 2.oldu :) 
emeği geçen öğretmenlerimize ve okul yönetimine çok teşekkür ediyorum.
elif artık boynundan hiç çıkarmadığı madalyasıyla gururla geziniyor ortalıkta :))

12 Ocak 2015

ilköğretim 2.sınıflar ne okur

saftirik serisi elif' in favorisi... öyle ki yenisi çıkar çıkmaz alıyoruz ve bitirmesi iki günü bulmuyor. tüm çocuklar gibi biraz argo, didaktik değil eğlenceli, resimli, aykırı öyküleri daha çok seviyor.
bu kitapları geçen sene almıştım, 1.sınıf için biraz ağır gelmişti. bu sene severek bir solukta okudu. ancak hala küçük prens ve şeker portakalı için zamana ihtiyacı var.
can çocuk yayınlarına dalış yaptık. gerçekten severek okudu. özellikle pıtırcık' ı çok sevdi.
biz de son kitap alışverişimizde pıtırcık serisine devam ettik. 
 ve farklı deneyimler için de bunları aldık.
elif kitaplar gelir gelmez hevesle okumaya başladı :)
kitap önerilerine açığım hatta ihtiyacım var. bu çağdaki çocukların hangi tür kitaplardan hoşlandığını merak ediyorum.

6 Ocak 2015

süper penguen

7-12 yaş çocuklar için bir mizah dergisi çıkmış. hem de penguen ekibinden ama süper olanından :) 3.sayısına yetişebildik ve bloglar sayesinde tanıştığım nice yenilikten biri oldu bu dergi. karikatür okumayı çok seven elif için red-kit mi alsam, penguen mi alsam ne yapsam diye düşünürken güzel denk geldi.


dergiyi baştan sona okudum. normal mizah dergilerinde sıkça denk geldiğimiz +18 argo kelime ve çizimler bu dergide yok. ama son derece eğlenceli, yaratıcı biraz da haylaz. güncel çocuk espri literatüründen geri kalmamak isteyen anne babalara da epey faydalı olacağını düşünüyorum. beni de çok güldürdü okurken :)  ayrıca çocuklara karikatür çizimini öğreten bir bölümü de var. bilmece bulmaca kısmını çok sevdik. öğretici olmayı amaçlarken kesinlikle sıkıcı olmamayı başarmışlar. 

48 sayfadan oluşan dergide muhteşem çizimleriyle selçuk erdem ve erdil yaşaroğlu, icatlar, tarih, testler de var.  ücreti 7,5 tl. 

ülkemizde çocuk mizah dergisi fikrini hayata geçirdikleri için hepsine teşekkürlerimi sunuyorum. meraklı minik dergisini bıraktıktan sonra şimdi severek takip edeceğimiz bir dergimiz oldu :)

3 Ocak 2015

ali dayı çocuk kütüphanesi

uzun zamanda aklımdaydı, tam da güzel bir zamanlama ile gittik ali dayı çocuk kütüphanesine. eren okumaya başlamış ve elif' e kitap yetiştiremezken :)
emekli vali şükrü kenanoğlu' na teşekkürlerimi sunuyorum. böyle insanlar sayesinde hala geleceğe umutla bakabiliyoruz.
iki katlı çocuk kütüphanesinin ilk katı okul öncesi 3-7 yaş grubu için düzenlenmiş. son derece güncel, görüp de almayı düşündüğüm bir çok kitapla karşılaşınca çok sevindim.

ilk katta böyle kocaman bir satranç halısı var, bir kaç taşı eksik ama tamamlanması zor değil.
ikinci kat ise 7-14 yaş arası çocuklar için düşünülmüş. fen ve doğa ile ilgili kitaplar ve materyaller de bu katta yer alıyor. ayrıca büyüklerin beklemesi ve kitap okunması için şömineli koltuklu bir köşe var.
yine 2.katta kukla tiyatrosu için bir alan var. 
kutu oyuncakları, hafıza kartları var.
küçük olsa da doğayı hissedebileceğiniz bir bahçesi var. sık sık okul gezileri ve imza günlerinin yapıldığını da belirtmek isterim.
2.kattaki satranç köşesinde taşlar tam olunca hemen bir maç yaptılar. ayrıca burada araştırma yapılabilmesi için bilgisayarlardan oluşan bir bölüm de var. 
üyeliğimizi yaptık ve 2 hafta süreliğine 6 adet kitap ödünç aldık.
ali dayı çocuk kütüphanesi nene hatun caddesinde. pazar ve pazartesi günleri kapalı. eğer hala gitmediyseniz bir uğrayın bence. biz burayı çok sevdik :)