4 Haziran 2015

bil-sem nedir

Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), özel ve üstün yetenekli öğrencilerin, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim hizmeti veren bir kamu kurumudur.
Öğrenciler, kendi okulundaki sınıf öğretmenleri tarafından BİLSEM BAŞVURU MODÜLÜ ’nden gözlem formlarını doldurularak aday gösterilirler. Bu şekilde ön kaydı yapılan öğrenciler, yapılan iki aşamalı (Gurup taraması ve bireysel inceleme veya yetenek değerlendirmesi) ölçme ve değerlendirme sürecinden geçtikten sonra BİLSEM’e kayıt hakkı kazanırlar.Sınıf Öğretmenleri sayı sınırlaması olmadan uygun gördükleri veya velisi tarafından da istekte bulunan öğrencileri BİLSEM’e aday gösterebilirler.
Bilsemler bir okul değildir. Üstün yetenekli öğrencilerin okul dışında bilim-sanat, teknoloji, dil edebiyat, matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler alanlarında destek eğitim aldıkları merkezlerdir. Bu merkezlerde öğrencilerin yetenekleri erken yaşta keşfedilerek; olay ve olgular arasında analiz ve sentez yapabilme, eleştirel düşünce, sorgulayıcı düşünce gibi her türlü düşünce becerileri kazandırmak ve geliştirmektir. 
üstün yetenek dediysek öyle 6 aylık yürüdü, 3 yaşında okudu diye düşünmeyin. bilim sanat merkezleri müzik-resim-genel yetenek olmak üzere 3 alanda tanılama yapıyor. annelerin çocuklarını değerlendirme konusunda objektif olamayacağı görüşü yaygın olsa da, bu konuda ön tespiti yine onlar yapıyorlar diye düşünüyorum. çocuğunun farklı olduğunu düşünen annelerin, sınıf öğretmenleri ile iletişime geçerek bil-sem sınavına aday gösterilmesi konusunda talepte bulunması gerekiyor. 

bu sene şubat ayında tüm okullara milli eğitim bakanlığından yazı gönderilerek, 2-3 ve 4. sınıf öğrencilerinin aday gösterilmesi ile süreç başladı. mart ayında aday gösterilen tüm öğrencilere öğrenci seçim sınavı yapıldı. bu sınavda başarı gösteren çocuklara mayıs ayında birebir yaklaşık bir saat süren bireysel tanılama adı verilen bir test yapıldı. bu testin sonuçları ağustos ayında öğrenim gördükleri okullara bildirilerek, belirlenen öğrencilerin bilim-sanat merkezlerine kayıt yaptırmaları istenecek. 

bilim sanat merkezlerine giden çocuklar öğrenim gördükleri okullarına aynı şekilde devam ediyorlar. okul dışında belirlenen saatlerde haftada 3 gün ise bu merkezlere giderek, farklı bir bakış açısı kazandıracağını düşündüğüm bir deneyim yaşıyorlar ve liseyi bitirene kadar bu merkezlere devam edebiliyorlar.

ben milli eğitim bakanlığının böyle bir uygulaması olduğunu öğretmen olan ablamdan öğrendim ve bil-sem ile tanışmam bu sayede oldu. az duyulan az bilinen bir uygulama olduğunu düşündüğüm için paylaşmak istedim. hepimizin çocuğu biricik, özel ve yetenekli. onlara asıl vermemiz gerekeni ise hep ikinci plana atıyoruz: adaletli, ezilenin yanında, yardımsever, eleştirel, düşünen, sorgulayan, iyi insanlar olmaları. dünyanın yakın gelecekte en çok onlara ihtiyacı olacak...

2 yorum:

  1. Bilgi için teşekkürler, biz de öğretmenimizin kızımı sınava kayıt ettirmesiyle bu durumdan haberdar olduk ve bu olay tamamen tesadüfi gelişti, kızım ilk sınavı kazanıp tanılamaya genel yetenek alanında katıldı, şimdi Ağustos'u iple çekiyoruz :) bütün çocuklara başarı ve bol şans dilerim, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel haberlerinizi ağustosta bekliyorum :) başarılar...

      Sil

haydi söyle :)