9 Haziran 2015

kardeş kavgaları

son günlerde önünü alamadığımız bir kısır döngü içerisindeyiz. şikayetler, sürekli rekabet, çelme takma, laf sokma, alay ile başlayan sataşmalar artmaya başladı. hafif dozda şiddete varabilen bu kavgaların kaynağını, sebebini araştırmak, kimin başlattığını tespit etmeye çalışmak yani anne-baba olarak hakem konumuna gelmek öyle kolay ki. çünkü olayın içine sizi çekmek konusunda ustalar. ancak bunun sonu yok adil olmaya çalışsanız da işler iyice sarpa sarıyor.

bu konuda biraz okumaya başladığımda karşıma şaşırtıcı yorumlar çıktı. mesela 21 ve 18 yaşlarındaki iki kardeşin anneleri sanki kardeş değil düşmanlar diye yazmış. büyük çocukların arasındaki kardeş çekişmeleri hakkında öyle çok yorum var ki... yetişkinlerde bile durum bu şekilde olunca açıkçası gözüm iyice korktu.
yaş gruplarına göre farklılık gösterse de okul çağı çocukları için bu konudaki uzman önerileri ise şöyle :
-öncelikle çocuklara, bundan sonra herhangi bir kavga durumunda kimin haklı -hatalı olduğunun, kavgayı kimin başlattığının önemi olmadığını, kendi aralarında çözemedikleri ve kavga etmeye başladıkları zaman her ikisinin de aynı cezayı alacağını (örn.tv,pc yasağı, odada 10 dk mola,vb) söylemek.
-kıskanma duygusunun normal ve kabul edilebilir olduğunu ancak şiddetin kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulamak.
-bir kavga ile karşılaştığınızda, evde kavga, dövüş etmek yok, birbirinizle geçinmeyi öğrenmek zorundasınız. eğer bunu yapmaya istekli değilseniz, davranışlarınızın sonucu ikiniz için de aynı olacak gibi  uyarmak.
-kıskançlık anlarında iyi ve olumlu özelliklerini hatırlatarak kıskanan çocuğu yatıştırmak, ailenin, yardımlaşmanın, birbirinin korumanın önemini anlatmak.
-ayrı ayrı vakit geçirebilecekleri özgür zamanlar, kurslar, buluşmalar ayarlamak.

kardeş çekişmeleri konusunda daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunu düşünüyorum. eren' in sınıf öğretmenin bir çarpıcı tespiti vardı: "şimdiki çocuklar kendi başarılarından çok başka çocuklarının başarısızlığı ile mutlu oluyorlar" ne kadar da acı...

not . çocuklarım daha küçükken bu konuda yazdıklarım.

10 yorum:

  1. Zor bir durum galiba. Sanırım çocuklar da tıpkı büyükler gibi rekabet etmeye başlıyorlar, kim anne, babanın gözüne girecek, seni daha çok seviyor, beni daha çok seviyor:)) kolay gelsin:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet en büyük sebep rekabet oluyor malesef, teşekkürler :)

      Sil
  2. Önemli bir konu gerçekten. Bir çocuğun asıl kendisiyle rekabetinin önemli olduğu vurgulanır hep. Kendini aşması, daha ileriye gitmesi, kendisiyle yarışması. Bu durum bile bazen çok abartılıyor. "Sınıfta kaçıncı oldun, senden başka kaç kişi o puanı aldı ..?. gibi sorularla çocuk bunalıyor.
    Sınıf içi rekabet de bazen veliler, bazen öğretmenler bazen çocuklar tarafından körükleniyor. Düşman kardeşler yaratılıyor. Toplumdaki tahammülsüzlük, hoşgörüsüzlük,öfkenin temelinde de o yıllar yatmıyor mu...?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ama rekabet yaratmadan eğitim verebilen öğretmenler de var. ben çok şaşırdım nasıl olabiliyor diye yaşayarak gördüm gayet de oluyor... çocuklar da daha mutlu oluyor. evde yaratmamaya özen gösteriyoruz. teşekkür ediyorum :)

      Sil
  3. Kardeşimle 7 yaş fark vardı aramızda...
    Ve tespit ne kadar doğru ki ben evleninceye kadar (iki kız olmamıza rağmen) kedi-köpek durumu hiç eksik olmadı... Ben ergenken o çocuk, o ergenken ben genç kız hep çatışma...
    Şimdi can ciğer kuzu sarması tabi ki... Yaptığımız şeylere şimdi en büyük eğlence konumuz eskilere daldığımızda :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evler ayrıldıktan sonra can ciğer olunuyor kardeş olmanın tadı çıkarılıyor. ancak aynı evde daha zor oluyor sanırım. eskilerden konuşmak da çok keyifli gerçekten :))

      Sil
  4. Zaman makinesi istermisin ?
    :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. var mıydı sende, ya olur aslında alabilirim :))

      Sil
  5. Şimdi bizim kardeşlerin arası 6 yaş. Bizde kıskançlık var henüz. kavga dönemine başlamadık. Bizi de bekliyor biliyorum. Ama Şebonun da dediği gibi ilerde birbirlerinin tek dayanağı olacaklar. Var mı kardeş gibisi.

    YanıtlaSil

haydi söyle :)