YA DEVLET BAŞA YA KUZGUN LEŞE | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 10 dakika
Yazan : ORHAN ASENA | | Rejisör : A. SİNAN PEKİNTON
KONU
Kanuni Sultan Süleyman’ın iki oğlu/şehzadeleri ve Osmanlı töresi arasına sıkışan dramatik öyküsü Bir yanda atak, güçlü, töreye, geçmişe karşı duran bu uğurda yanmaya, kendi trajedisini yaşamaya hazır şehzade Beyazıt; diğer yanda sakin ve sabırla beklemesini bilen, Sarı Selim.
Bu iki güzide şehzadenin aralarında başlayan iktidar/taht yarışı ve yine bunların arasında kalan, sıkışan, acı çeken; anneleri Hürrem Sultan.
Ancak her şeyi belirleyen: Kim ne yönde adım atsa, bunun diğerinin yok olması anlamına geldiği, Osmanlıyı var eden, geleceğe taşıyan mutlak egemenlik anlayışı.
Öte taraftan tüm bunları dışarıdan şekillendirmeye çalışan, saray içinde entrikalar…
OYUNCULAR
OKAN ŞENOZAN-MELTEM BAYTOK-CEBRAİL ESEN-ENGİN ÖZSAYIN-NECMİ ÇAVDARLI-MEHMET DEMİRALP-EREN ORAY-UFUK ŞENER-MERAY TUNÇ-NAZİFE OĞLAKÇIOĞLU-İRFAN BUZCU-ORKUN HUYLU-ORHUN ÜSTÜNER-GÖKHAN YÜKSEL-EZGİ KARACA-NAZLI KUTLUYIL-DİNE ALTIOK-GİZEM KOÇER-SEZİN ERKMEN-A. ERSEN OCAK-ANIL ÇETİNKAYA-FATİH EVREN DALKIRAN-UĞUR SERCAN KARATAŞ-SERCAN SEVİNİK-İBRAHİM DENİZ DURU
Tiyatro sezonu bitiyor artık, Mayıs ayı yaklaştıkça strese girmeye başladım. Bu oyunu Akün Sahnesinde izledim. Yerimiz çok güzeldi ve tüm sahneye hakimdik. Hala Hürrem ve oğullarından bıkmamışım hala saray içi entrikalar beni hayrete düşürüyor. Hayatların tek insanın ağzından çıkan kelam ile bitirilmesi, can korkusu, taht savaşları.
Tiyatro sezonu bitiyor artık, Mayıs ayı yaklaştıkça strese girmeye başladım. Bu oyunu Akün Sahnesinde izledim. Yerimiz çok güzeldi ve tüm sahneye hakimdik. Hala Hürrem ve oğullarından bıkmamışım hala saray içi entrikalar beni hayrete düşürüyor. Hayatların tek insanın ağzından çıkan kelam ile bitirilmesi, can korkusu, taht savaşları.
'Ya devlet başa, ya kuzgun leşe' bana çağrıştırdığından çok farklı bir anlam buldu oyunu izlerken. Ya devletin başındaki yetkililer gerekli sert tedbirleri alacak ya da çakallar devlet içine sızacak gibi bir şey düşünmüştüm ama 'ya devletin başına geçeceğim ya da kuzgunlar leşime gelecek, yani öleceğim' anlamındaymış. Keskin bir ayrım ya tahta ya tabuta...
Yazarımız, 1922-2001 yılları arası yaşayan Orhan Asena, Diyarbakırlı bir ailenin oğlu. İstanbulda tıp eğitimi almış bir çocuk doktoruymuş. Yaşadığı yıllara onca başarı ,eser ve ödül sığdırmayı başaran Orhan Asena ‘Devlet Sanatçı’ ünvanını da 1998 yılında almış. Yazarın taht ve baht dörtlemesi adını alan dört oyununun üçüncüsü olan “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe’’ adlı oyunda Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Bayezid ve Selim arasındaki taht kavgası işlenmiş.
Haksız yere öldürülen Şehzade Mustafa’ dan sonra başlayan Beyazıt ve Selim arasında kıyasıya yaşanan taht mücadelesinde anne-baba olmak ile devletin başı olmak arasında yaşanan duygusal iniş çıkışlar, tereddütler...
Kanuni Sultan Süleyman performansı ile Okan Şenozan temsilin imzasıydı diye düşünüyorum. Çok başarılıydı. Kanuni' nin kendisi gelse o ihtişamı yansıtamazdı. Onu Unutma Beni dizisinden hatırlıyorum. Zaten çok akılda kalıcı bir siması var.
Hürrem Sultan performansıyla Meltem Baytok'ı ise Deniz Yıldızı dizisinden hatırlıyoruz. Hem hareketleri hem diksiyonu, sesini kullanışı başarılıydı.
Bol aksiyonlu ve konunun etrafında döndüğü Şehzade Beyazıt performansını Cebrail Esen(Ankara Devlet Tiyatroları Müdürü) canlandırıyor. Bu rolü farklı biri oynasa nasıl olurdu diye düşündüm. Mimikler, tonlama, diksiyon, beden dili nedense rolle çok örtüşmedi gibi geldi bana.
Yan roller Rüstem Paşa (Engin Özsayın), Lala Mustafa Ağa( Necmi Çavdarlı), Sokullu Mehmet Paşa (Mehmet Demiralp), Düzmece Mustafa (Eren Oray), Şehzade Selim (Ufuk Şener), Mihrimah (Meray Tunç) ve diğerleri gayet başarılı uyumlu güzel bir ekip çalışması çıkardılar.
Kostümler ve müzikler ayrı bir alkışı kesinlikle hakediyordu. Minimal dekor ve ışık uyumlu ve başarılıydı.
Sadece Okan Şenozan için bile rahatlıkla gidilip, keyifle izlenip, memnuniyetle eve dönülebilecek güzel bir temsildi :)
Tiyatroyu ailecek çok severiz ve fırsat buldukça Devlet Tiyatrosuna gideriz. Sinema da güzel ama tiyatronun tadı başka. Kaleminize sağlık çok güzel yorumlamışsınız İzmir'e de gelir mi acaba bu oyun? Gelirse mutlaka gidip izlemek isterim. Paylaşım için çok teşekkür ederim sevgilerimle 😊
YanıtlaSilÇok güzel turne oyunları oluyor. Bu sene İzmir, Eskişehir ve İstanbul devlet tiyatrolarından Ankara' ya gelen harika oyunlar izledik. Programı takip ederseniz mutlaka yakalarsanız :))
SilBende sezonun bitmesine üzülüyorum, bitmeden gitmeli. Hatta oyunlar hakkında senden tüyolar alıyorum, teşekkürler :)
YanıtlaSilÇok memnun oldum gerçekten :))))
SilApollo 13 Nihan seni gördüğümüze sevindik :)
YanıtlaSilTaht - tabut. İkisi de tahta işte ne var yani.
(Bu yüzden tiyatroya sokmazlar beni hiç)
9 tahta ikisi de :)
Sil