6 Aralık 2012

body worlds ankara

hiç unutamayacağınız bir deneyim yaşamak isterseniz, bu sergiyi mutlaka gezmenizi öneririm. yaklaşık 2,5 saat süresinde her bir kartı okuyarak, her bir numuneyi inceleyerek, ağzım açık bir şekilde sergiyi gezdim. sadece biri bende olumsuz hisler uyandırdı ve çok uzun süre bakamadım(son kare). o kadar yakınımda ve arada hiç bir engel olmaksızın, lime lime olmuş gerçek bir vücutla karşılaşmak bana biraz ağır geldi sanırım. 

body worlds (yaşam döngüsü) ; plastinasyon yönteminin mucidi dr.gunther von hagens' ın dünyanın bir çok ülkesinde büyük ilgi gören anatomik sergisi; 6 haftalık bir zigottan 32 haftalık bebeğe kadar numunelerin bulunduğu bölüm ile başlıyor. sırasıyla ergenlik, bedenin zirvesi ve yaşlanma temalarına uygun numuneler, açıklamalar ve sözler ile devam ediyor. hastalıklı hücreler, sigara içen akciğerler, safra taşları, çelik protezli bacak, çekmece adam, kaslar, damarlar, sinirler derken insan gerçeklik yanılsamasına düşüyor.  

gezenler arasında 65 yaş üzeri ve tıp öğrencileri çoğunluktaydı. atmosferde manevi bir ağırlık hissedeceğimi düşünmüştüm ama (aşağıdaki dışında) daha çok hayret ve hayranlıkla gezdim. beden bağışı yapan bu insanların, yaşarken nasıl bireyler olduklarını ve bu kararı nasıl verdiklerini merak ettim. gerçekten tıp bilimine inanmış, hümanist ve cesur insanlar olduklarına karar verdim. ama yine de bedenimin ya da bir yakınımın plastine edilmesini istemezdim...


eylül ayından itibaren kentpark avm de devam etmekte olan sergi için 31 aralık son gün... bilet fiyatları değişiyor, tam bilet 25 tl. ama verdiğiniz para ile edindiğiniz deneyim boy bile ölçüşemez diyorum...

24 yorum:

  1. ya ben de çok merak ediyordum bunu ama kızı bırakıp gitmek lazım öyle de bi şans yok ya da kızı babası gezdirirken ben girip gezicem bak o olabilir. Çok çarpıcıymış diye duydum millet beslenme alışkanlıklarını değiştiriyomuş görünce :) İyi ki gitmişsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çarpıcı selcen yani etkilenmemek mümkün değil, değiyor gittiğine :)

      Sil
  2. bak işte buda yine gitmeyi istediğim ve bir türlü fırsat bulamadığım bir etkinlik ... ve ben hala Bir delinin hatıra defterine gidemedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayatın tatları bir delinin hatıra defteri ve bu benim de en çok görmek istediğim etkinliklerdi. ikisinde de cidden çok heyecanlandım :) darısı başına :)

      Sil
  3. Ya biz cidden herşeyden bihaber yaşıyoruz. yani küçük memlekette yaşamın da dezavantajı olsa gerek bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nilhan ben de 8 sene milas' ta yaşadım, orayı da özlüyorum :) her ikisinin de olumlu olumsuz yanları var sanırım :)

      Sil
  4. Ne guzel gidebilmişsiniz valla. Ben bir öğle arası gideyim diyordum ama zaman yetmez heralde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sedacım ben abarttım biraz:) yani 1 saatte de gezilir, hatta en uzun kalan bizdik. işyerine de yakın bence öğlen arası gidebilirsin :)

      Sil
  5. Benimde merak ettiğim bir sergi uzatılmışta süresi ne güzel hala v.gogh'a gidemediğimi düşünürsem sırada bu sergi var, bende böyle bir bağış yapamam diye düşünüyorum şimdilik, son kare hakikaten bakması güç bir kare

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. derya valla etkileneceğimi hiç sanmıyordum aslında, benim için de süpriz oldu kendi adıma... bu aralar yoğundun ama sanırım, belki bundan sonra gidebilirsin ikisine de :)

      Sil
  6. Çok iyi gerçekten. Kaçırdığıma üzüldüğüm etkinliklerden biri daha:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayşen umarım gidebilirsin, bence tekrar gelir...

      Sil
  7. Sürekli gidip gitmemek arasında çelişki yaşıyorum. 2 kez bilet kuyruğundan geri döndüm Nihan. İçeride göreceklerimden sonraki ruh halimi ettiğim merak, body worlds ziyaret merakımı bastırıyor şimdilik. Ama son tarih yaklaştıkça da kararım değişir mi bilmem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burcu eğer ruhen etkileneceğini düşünüyorsan, etkilenirsin bence. çünkü ben öyle düşünmediğim halde etkilendim ama değiyor mu değiyor :)

      Sil
  8. Ben de çok merak ediyorum. Bebişi bırakıp gitmek zor, göreceklerimin beni nasıl etkileyeceğini de bilemiyorum o yüzden kaldı şimdilik.. Ama cidden çok merak ediyorum, iyi ki de bahsetmişsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fırsat yakalarsanız gidin :) bebişi bana bırakabilirsiniz :)))

      Sil
  9. Evett kesinlikle çok güzel ve görülmesi gereken bir sergiydi..biz buna 1,5-2 sene once gittik galiba!(istanbulda yaşayınca) ama gerçekten de cok begenmişimdir ben de eşimde!!Öyle korkutucu bişey de yok içerde gayet bilimsel ve açıklayıcı bir o kadar da ögretici süper görsellerle dolu bir sergi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suhan evet her dakika onların gerçek insanlar ve ölü olduğunu düşününce tabi etkilenirsin biraz daha farklı bir gözle gezmek gerekiyor. bence en çok tıp öğrencileri faydalanmıştır :)

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. istanbul'da da oldu ama benim gittiğim ankara'daydı. istanbulda gidenlerden orada olan bazı numunelerin ankara'ya getirilmediğini duymuştum, yine de güzeldi :)

      Sil
  11. Bende eşimden duymuştum bunu.Eskişehire de gelecekmiş diye duyduk.Çok merak ediyorum doğrusu.

    YanıtlaSil

haydi söyle :)