6 Mayıs 2014

bisiklet sürmeyi öğretmek

iki tekerlekli bisiklet uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen, kısıtlı büyük şehir şartlarında kullanım imkanımız çok az. evimizin çevresinde uygun bir alan yok. özel olarak bu aktivite için dışarı çıkmamız gerekiyor. çocuklardan da bu konuda talep olmayınca, iki senedir atıl vaziyette duruyordu bisikletimiz. 
elif' in yakın arkadaşları iki tekerlekli bisiklet kullanmayı öğrendikçe onda da bir heves oluştu, öğrenmek istiyor. yıllar önce ablam öğretmişti bana ama ben nasıl öğreteceğimi bilmediğimden ilk denemelerimiz çok başarısız oldu.  elim bisikletin selesinde yavaş yavaş ilerleyerek gitmesini sağlamak, bana can sıkıcı kol ve bel ağrıları kattı sadece... aman düşmesin diye hiç bırakmadan koşmak iyi bir yöntem değilmiş bunu anladım.
sonra tesadüfen bir arkadaşımız elif' e on dakikada bisiklet kullanmayı öğretti. hem de hiç yerinden kımıldamadan :) bu yöntemi paylaşmak istiyorum belki faydası olur herkese....

1-bisikletin selesini en alt düzeye indirin. çocuğun ayakları yere rahat bir şekilde bassın ki düşeceği zaman ayaklarını yere koyarak kendini güvenceye alabilsin. 
2-ilk aşamada pedal çevirmesin. arkasından hızla itin ve düşeceğini hissederse ayaklarını yere basıp durmasını söyleyin. yavaş yavaş gitmesi ona bir şey katmıyor. (tabi ki onu bırakacağınızı baştan söyleyin yoksa güvenini kaybedebilirsiniz)
3-bu şekilde deneyerek dengede nasıl kalması gerektiğini büyük ölçüde çözüyorlar.
4-çalışmalar sürerken sadece direk olarak karşıya bakmasını tembihleyin. tekerleğe bakarlarsa dengeyi sağlamak zor. 
5-sonra seleyi biraz yükseltip, fren mekanizmasını öğretin. durmak istersen frene basmalısın şeklinde. 
6-artık dengesini sağlayabildiğini düşünüyorsanız, arkasından hızla ittikten sonra hemen hızlı hızlı karşıya bakarak pedal çevirmesini, durmak isterse frene basmasını söyleyin.
7-artık çocuğunuzun bisiklet sürmesini keyifle izleyip, fotoğraf çekebilirsiniz :)
bu aşamadan sonra bisiklet kullanmayı geliştirmek sadece çocuğun elinde, hızlı gitmeyi, yavaş gitmeyi, dönmeyi kısa sürede çözüyorlar. tabi ki hiç düşmeden öğrenmeleri imkansız. kızımın bacakları epey morardı.
süreci tamamlamak bazı çocuklar için 1,2 saat olurken bazıları için 3,4 günü bulabiliyor. ve bir kez öğrendikten sonra hep bisiklet kullanmak istiyorlar. elif öyle keyif alıyor ki eminim kendini dünyanın hakimi gibi hissediyor :) 

eren başlarda konuya ilgisizken şimdilerde öğrenmek istediğini dile getiriyor. artık sıra eren' de :)

15 yorum:

  1. Geçen hafta iki tekerlekli bisiklet üzerinde durmaya başladı Yunus ama çektiğim çileyi ben bilirim:)ne güzel yazmışsın keşke daha önce okusaymışım dedim,Yunus ile bisiklete binme hayalim var ama ben nasıl öğreneceğim:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de dedim keşke daha erken karşılaşsaydık o arkadaşımızla :) sen de öğrenirsin ayşecim, azmin elinden bişey kurtulmaz :)

      Sil
  2. Bizim de bisikletimiz balkonda öylece bekliyor , yılda bir beni dışarı çıkartırlar belki diye ...
    Şehir şartları çocuk olmanın önünde en büyü engel :(
    Neyse ki sizde mutlu son yaşanmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle katılıyorum, bizim bir yazımız bisiklet üzerinde geçerdi çocukken... şimdikiler çok şanssız bu konuda :(

      Sil
  3. Nihancım bu yaşımdayım ama hala rüyalarımda sürüyorum bisikleti, çınarın bu yıl alacağımız bisikletine sanırım en çok ben seviniyorum bende deneyeceğim diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sürdüm derya elifinkini :))))) dayanamadım valla :)

      Sil
  4. Ben de geçen sene 37 'mde sırf kızıma öğretmek için bisiklet sürmeyi öğrendim,sanırım ben ondan daha çok keyif aldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak bu yaştan sonra neler öğrettiriyorlar bizlere :))

      Sil
  5. Nihan Arda da dört gözle havaların ısınmasını bekliyor bisiklet için. Maalesef bizim de yakınımızda güvenli şekilde kullanabileceği bir alan yok, daha çok odtü ya da mogan taraflarını seviyoruz bu yüzden... Belki karşılaşırız oralarda beraber izleriz bisiklet binişlerini ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de mogan tarafına sık gidiyoruz. bir son zamanlarda anıtparkı keşfettik tam bisikletlik aklında bulunsun :))))

      Sil
  6. Nihan selam nasılsın? Gezınırken rastladım bloguna. Bizimde blogumuz vardı hala var ama ben bir yıldır ilgilenemiyorum öaalesef. Dogaaskı hatırlarsın belki. Hatta bulusacaktık seninle. Sevgiler.. Gorusmek uzere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabiki hatırladım, hatırlamazmıyım... keşke devam edebilsen yazmaya. bazen zor olsa da biriktirdiğimiz anıların ileride çok kıymetli olacağına inanıyorum ben :)

      Sil
  7. Yağmur'da da aynı merak, umarım bizimki de öğrenir ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ereninki elif kadar kolay olmuyo valla :) umarım yağmur çabucak öğrenir :)

      Sil
  8. Bizimkiler uzun, geniş koridorumuz ve içinde kalan bisiklet uktesi sebebiyle erkenden bisiklet alan babamız sayesinde öğrendiler erkenden. Ela da, ablasının öğretmesi sayesinde Ege de iki tekerlikli kullanıyor. Evde ve fısrat buldukça dışarda bol bol biniyorlar. Çok zevkli seyretmesi de:) Darısı Eren'in başına:)

    YanıtlaSil

haydi söyle :)