11 Haziran 2014

senden korkmuyoruz su çiçeği!

bahar aylarında okul ve kreşlerde su çiçeği salgını olduğunu öğretmenlerden duyuyorduk ama bu seneye kadar yakalanmamıştık. artık çocuklarımız bu virüse karşı aşılı. ancak aşılı olan çocuklarda da hastalığın seyri farklılık gösterebiliyor. çok hafif ateş ve bir iki döküntü ile ne olduğunu anlamadan atlatanlar da var; 4 gün ateş ve çok fazla döküntü ve kaşıntı ile karşılaşanlar da...
Su çiçeği çocukluk çağı hastalığıdır. Selim bir hastalıktır. Hastalığın bulaşıcılığı çok yüksektir. Çocuklarda döküntüyle ve ateşle seyreden bir hastalıktır. Kuluçka dönemi olarak enfeksiyon ajanı bulaştıktan 14-21 gün sonra döküntü ortaya çıkmaktadır. İlk 1-2 gün hafif ateş, halsizlik, burun akıntısı gibi bulgular olur. 1-2 gün bu hafif bulguların arkasından döküntü başlar.

eren' de 38,5 civarında 24 saatlik ateşli dönem sonrası ilk döküntüler başladı. bu süreçte halsizlik, karın ağrısı, vücut ağrısı, iştahsızlık çok fazlaydı. döküntüler oluştuktan sonra da ateş devam etti. doktor ateş düşürücülere ilaveten antihistaminik şurup ve kaşıntı için bir losyon verdi. eren' i en çok zorlayan ve bizi üzen ağız içi lezyonları oldu. boğazına yakın bölgelerde ve su içerken bile canı yanıyordu. 
Çocuğun iştahsızlığı olabiliyor, halsizliği olabiliyor, ağız içindeki lezyonlardan dolayı ağız içinde ağrı olabiliyor. Yani döküntü, ateş, halsizlik, iştahsızlık spesifik bulgulardır. Döküntünün süresi çocuklarda genelde 1 haftadır. Su çiçeğinde döküntü ortaya çıktıktan sonra yavaş yavaş yeni döküntüler oluşur ve eskiler kurur.
Su çiçeği selim bir hastalıktır ve viral bir enfeksiyondur. Antibiyotik gerektirmez. Non-steroid antiflematuar ilaçlar genelde bakteriyel enfeksiyon riskini artırdığı için, tedavide ateş için parasetamol dışında ilaç kullanılmaz.
Su çiçeği hastalığının seyri sırasında, Reye Sendromu'nu artırdığından aspirin kullanılmaz. Parasetamol dışında kaşıntıya yönelik antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ağızdan alınabilir veya cilde sürülebilir. 
ağız içi lezyonları için tantum sprey ve gargara kullandık.
Su çiçeği hastalığında döküntü dönemi genelde 7 gün sürer. Su çiçeğinin bulaşıcılığı döküntü ortaya çıkmadan bir hafta önce, döküntü çıktıktan sonra da 1 hafta sürmektedir. Yani lezyonların tamamı kuruyana kadar su çiçeği olan bir çocuk bulaşıcıdır. Su çiçeği temasla ve solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu dönem içinde çocuğun istirahat etmesi, yuvaya gidiyorsa yuvadan, okula gidiyorsa okuldan uzaklaştırılması diğer arkadaşlarına bulaştırmaması açısından önemli.
Not. Alıntılar için tık
su çiçeği virüsünün elif' e bulaşması konusunda doktorun tavsiyesi üzerine tedbir almıyoruz. çünkü bu hastalığın büyük çocuklarda daha ağır seyrettiğini biliyoruz. eğer bulaşacaksa ona da bulaşsın ve o da atlatsın... korkmuyoruz senden su çiçeği !

16 yorum:

  1. Geçmiş olsun canım,inşallah sıkıntısız atlatırsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederiz, ilk iki günü zor oluyor sonra tek sıkıntı kaşıntılar kalıyor.

      Sil
  2. çok geçmiş olsun bizde daha geçirmedik bu ay aşısını vurduracağız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aşı önemli, eskiden 10-15 gün iyileşme süreci oluyormuş şimdi çok daha kısa zamanda toparlıyorlar...

      Sil
  3. Geçmiş olsun. Su çiçeğinin en çok kaşıntısı bizi üzmüştü. Ne kadar losyon kullandıysak da bi nazar boncuğumuz kaldı bizde iz olarak...
    En kısa sürede atlatır inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sadece iz de değil, kaşımak döküntülerin artmasına da neden oluyor... eren oldukça dikkatli kaşımamak konusunda ama "şu hastalık bi geçsin, her yerimi kaşıycam" diyor :)

      Sil
  4. Çok geçmiş olsun Nihancım, bir an önce iyileşip atlatmanız dileğiyle...

    YanıtlaSil
  5. Geçmiş olsun,bir an önce sağlığına kavuşsun..Çocuğu hasta iken çalışmak zorunda kalan çalışan annelere daha çok üzülüyorum,yavrusu aklında nasıl aklını işe veriyor,vermek zorunda kalıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok haklısın, izin alıp almamak konusunda çok gittim geldim ama babannesi var allahtan bu gibi durumlarda imdadımıza o koşuyor... şimdi elif de tatile girince babannesinde kalacak mecburen... zor ayşecim... siz ne güzel yunusla köyün yolunu tutarsınız hemen okullar kapanınca :)

      Sil
  6. http://aydinlikyuz.blogspot.com.tr/2014/06/su-cicegi-gunlukleri.html
    Bizim hikayemiz de böyle. Aşısız olmasına rağmen çok hafif geçirdi Emre. Küçük oğlumda (9 aylık) henüz bişey yok.

    Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  7. Çok geçmiş olsun :( Ama dediğin gibi sonrasında daha zor olacaksa şimdiden ikisinin de atlatması daha mı iyi ne??...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burcu evet atlattı ikisi de çok şükür. iyi de oldu. zaman olarak da tatile denk geldi :)

      Sil
  8. sevgili elif, sizin su çiçeği hikayenizi de okudum, sanırım her çocukta farklı bir seyir izliyor bu hastalık. erenden sonra elif de suçiçeği oldu ve ateş hiç olmadı. sadece çok az halsizlik ve döküntü. döküntüleri daha fazlaydı erenden. gözünde bile çıktı lezyonlardan. emre aşısız olmasına rağmen gerçekten hafif geçirmiş. küçükler bu hastalığı daha kolay atlatıyorlar...

    YanıtlaSil

haydi söyle :)