25 Aralık 2014

aklımdaki kadınlar


AKLIMDAKİ KADINLAR | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 15 dakika
Yazan : NEIL SIMON | Çeviren : CEMİL BÜYÜKUTKU | Yöneten : SİNAN PEKİNTON                                                                                   
  Oyunda, ilişkilerinde sorunlara boğulmuş takıntılı yazar Jake'in gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabası konu edilir.

OYUNCULAR:
LEVENT ŞENBAY
ZEYNEP EKİN ÖNER
EKİN TUNÇAY TURAN
ALEV BUHARALI
ASLI ARTUK ŞENER
DİLARA KEYF GÜNÜÇ
ÖZGE MİRZALI
ZEYNEP BOSTANCI

bu oyun ankara' yeni açılan tatbikat sahnesinde oynuyor. tatbikat sahnesi hakkında kurucusunun erdal beşikçioğlu olduğunu söyleyerek, kısa bir bilgi vermek istiyorum:
Devlet Konservatuvarı Tatbikat Sahnesi veya kısa adıyla Tatbikat Sahnesi, Türkiye'de çağdaş tiyatro anlayışının yerleşmesinde önemli etkisi olan bir tiyatro topluluğuydu.
1940 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'na bağlı olarak kurulan Tatbikat Sahnesi, 1949 yılında Devlet Tiyatroları'nın kurulmasıyla kapandı. Tiyatro, ilk çalışmalarını Carl Ebert ile yaptıktan sonra Muhsin Ertuğrul yönetiminde devam etti.
Devlet Tiyatroları'nın temelini oluşturan Tatbikat Sahnesi, Ankara'daki seyirciye çağdaş tiyatroyu tanıtarak bu konuda öncülük etmişti.
Ne var ki, 1949 yılında devlet tiyatrolarının kurulmasıyla kapanan Tatbikat Sahnesi, bu güne kadar devlet idaresine gelen siyasi partilerce, bu sanat okullarından mezun olan sanatçı adayları için mesleki kariyerlerini geliştirtecek, tatbik edecek bir imkan sağlayamamıştır. Bu ülküden yola çıkarak Tatbikat Sahnesi;
Nitelikli sanat beğenisini geliştirmek,toplumumuzun sanat yaşamına ve dünya sanat ortamına aktif bir biçimde katılmak, katkıda bulunmak amacından yola çıkarak kurulmuştur. Bu amaçla sahnemizde sergilenecek tüm performanslar üretim içinde öğrenim düşüncesini benimseyen, dünyayı doğru algılayan ve yorumlayan, özgür, yapıcı, yaratıcı, aydın, atak ve eleştirel bir bakış açısıyla uygulanmaktadır.
Ankara’nın kültür ve sanatının kalbinin attığı Çankaya Güneş Sokak No:21'de 350 kişilik çok amaçlı kullanıma uygun yenilikçi, kışkırtıcı, dinamik bir sahnedir.Gerek çerçeve sahne , gerekse arena sahne olarak kullanılabilen Tatbikat Sahnenin kullanım amacına uygun olarak 150 ila 350 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir.
oyunu yazan neil simon amerikalı ünlü bir oyun yazarıymış. daha çok insan ilişkileri, evlilik, gündelik yaşam üzerine güldürü tarzında yazıyormuş. başrol karakteri jake (levent şenbay) de bir yazar, yoğun bir şekilde çalışmaya çalışırken zihninden bir türlü atamadığı ve hayatında çok önemli olan kadınlar (ölen eşi, şu anki eşi, kızı, psikoloğu, sevgilisi) dan bir türlü kurtulamıyor. hayalinde onları konuşturuyor, buluşturuyor, onlarla tartışıyor, yardım istiyor. onları yeniden yaratıp kontrol altında tutmaya çalışıyor ve neredeyse gerçekliğini kaybediyor.   
şu anki eşi maggie (zeynep ekin öner) nin oyunculuğu benim için doyurucu olmadı maalesef. diğer oyuncular ise gayet eğlenceli ve başarılılardı diyebilirim.   
metindeki espriler yazarla aramızdaki kültürel farklardan mı bilemiyorum benim için soğuk kaçtı. ve jake' in buhranlarının tek nedeni olarak annesiyle çocukluğunda yaşadığı üç olayın işaret edilmesi kendi adıma rahatsız ediciydi.
kurgu olarak olayların enteresan işleyişi, geçmişten gelen şimdiki zamanla bağdaşan ikili diyaloglar oyunu güzel kılan unsurlar diye düşünüyorum. 
2014' ün son oyununa gitmiş oldum ve eğer vaktiniz varsa sizlere de tavsiye ediyorum.

3 yorum:

  1. Bir şeyler çok fazla eksikti, eksiklikleri bizden olmayışı sanırım en çok da kültürel farklılığından dolayı sevmedim. Belki yabancı oyuncular olsaydı olay daha farklı gelirdi ama her şey bizden senaryo başkasından olunca hiç keyif alamamıştım.
    Tiyatroyu çok seviyorum ama böyle oyunlara denk gelince uzun bir ara veriyorum, o yüzden izlemeden önce yorumlar resimler çok önemli oluyor :)
    Ah keşke bende okusaydım diyorum şimdi..
    Neyse :)
    Resmen içimi döktüm ama hislerimizin aynı olduğu yazınızı görünce dayanamadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz benden önce gitmişsiniz :) iyi oyunlar izleyince biraz daha seçici oluyoruz ama ben devam diyorum, hala listemde gitmek istediğim çok oyun var :)))

      Sil
  2. verdiğiniz bilgiler çok değerli..teşekkürler..

    YanıtlaSil

haydi söyle :)