17 Aralık 2014

teneke

bu sezon tiyatroya daha fazla vakit ayırmak istiyorum. gittiğim oyunları paylaşmayı sevdiğim için içerik yönünden biraz farklı bir çizgiye kayabilirim :)

TENEKE | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 40 dakika
Yazan : YAŞAR KEMAL | | Yöneten : GÜROL TONBUL


Her şey asırlar önce yakılan bir türkü gibidir.

"Yandı Çukurova yandı. Eli pusatlı beyler indi. Ördek uçtu Dudu kondu / Oyyy Oyyy Oyyy”
Çeltik yetiştirmek çok zorludur. Çok su ister, bataklık ister. Bataklık ve su ise, sel, sinek ve sıtma demektir. Ve her yıl sıtmadan onlarca insan ve çocuk ölür Çukurova’nın topraklarında. Bu durumsa çeltik ağalarının umurunda bile değildir. Ve çeltik ağaları kendilerine karşı çıkan otuz beş yılda kırk üç kaymakamı kasabadan sürmüş, göndermiştir.Bir gün yeni bir kaymakam gelir kasabaya. Genç, heyecanlı, hevesli ve sıtmaya son vermek isteyen Kaymakam çeltik ağalarına karşı zorlu bir mücadeleye girişir.






henüz çok az oyuna gittim ama kendimi kesinlikle tiyatrosever olarak tanımlayabilirim. o atmosferi, insanların oyun öncesi bekleyişlerini, oyun öncesi yapılan oyuna 5 dk var anonslarını, oyunculara yakın olmayı, oyun bitimini ve onları alkışlamayı, gözlerinin içindeki ışığı görmeyi çok seviyorum.

teneke, ankara' da opera içerisindeki büyük tiyatro' da sergilenen bir oyun. büyük tiyatroya ilk kez dün akşam gittim. çok hoş bir mimarisi ve 600 kişilik bir salonu var.
1967 yılında yayınlanan yaşar kemal' in bu kitabı daha sonra tiyatroya uyarlanmış. anlatılan anadolu' da yıllardır süregelen feodal yapı ve ağa-köylü ilişkisi. siyasetçiler, erg sahipleri için kanunlar üretiyorlar, tellallar onlar için bağırıyor, köylüler ve işçilerin yaşam koşulları ise öyle değersiz ki. oyunda ağanın gözünde insan canının bir kurşunun fiyatına denk olduğu vurgusu çarpıcı. günümüzde hala aynı dengelerin geçerli olduğunu bilmek oldukça üzücü. zaten oyunu dram kategorisinde değerlendirmek yerinde olur diye düşünüyorum. çünkü insan oyun sonunda salondan bir gülümsemeden çok iç sıkıntısı ile ayrılıyor. zorbalık, sinsilik, çıkar, açgözlülük, karşısında çaresizlik, cesaret, isyan, mücadele ve cesaret duygularını oyun boyunca hissediyorsunuz.
oyunu daha güzel bir yerden izlemek isterdim çünkü balkonun sonlarında oturuyordum. dekor ve kostümler güzeldi. 30 kişilik kalabalık bir kadrosu vardı. oyuncular ve karakterler o kadar örtüşmüşlerdi ki yıllardır aynı oyunu oynadıkları hissi veriyordu. en çok murtaza ağa rolü ile osman nuri ercan'ı beğendim. tellal ve anlatıcı rolü nusret şenay' ın performansı mükemmeldi. eski eşkiya köyün meczubu memed ali rolü ile çetin azer aras muhteşemdi. kaymakam vekili resul, zeyno, yeni genç kaymakam, posta müdürü, ziraatçı ve tüm diğerleriyle çok keyifli bir tiyatro deneyimi yaşadım. kesinlikle tavsiye ediyorum, iyi bir tiyatro oyunu izlemek, insanı harika hissettiriyor. 


12 yorum:

  1. Tesadüf oldu biz de bilet aldık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne güzel umarım beğenirsiniz, keyifli seyirler:)

      Sil
  2. Ankara da yaşamadığım için mahrum kaldım ..Yaşar KEMAL Çukurova insanını çok güzel anlatır..sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyle gerçekten... umarım izleme imkanı bulursunuz siz de...

      Sil
  3. Merhaba annekalemi, senin tiyatro deneyimlerinin dört gözle takipçisiyim, çocuklar için ama 9 yaş için uygun tiyatro oyunları arıyorum, öyle bir yaş ki ya bebek işi diyor ya da büyük işi, bir ortasını bulamadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. garson boy derler ya ne çocuk ne büyük arada kaldı bizim çocuklar :) biz daha çocuk oyunlarına devam ediyoruz ama...

      Sil
  4. Yaşar Kemal'in Teneke adlı eserini yıllar önce Varlık Yayınlarında okumuştum. Daha sonra Adana Belediye Tiyatrosunda, Ankara'dan gelen tiyatro sanatçıları tarafından sahneye konan oyunu izledim. Harikaydı, oyuncular mükemmeldi. O dönemlerde sanırım ödül de aldılar.
    Oyunun yeniden sahneye konması ne iyi olmuş. Zaten bu tür öyküler güncelliğini hiç yitirmiyor. Yalnız bu oyundaki dekor çok daha farklı hazırlanmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet makbule hanım o kadar günceldi ki, günümüz sorunlarıyla değişen bir şey yok malesef...

      Sil
  5. biz şimdilik çocuk tiyatrolarına gidiyoruz, kızlar bir büyüsün ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet o günler de geliyor göz açıp kapayana kadar :)

      Sil
  6. Ece Tiyatroyu çok seviyor ama götüremiyorum :(
    Zaten bizim buralara da pek bir tiyatro geldiği söylenemez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla ben de bu sene çocukları götüremedim henüz, kendime çalışacağım bu sene :))

      Sil

haydi söyle :)