29 Eylül 2015

tam gün okul sistemi

bu sene okulumuz tam gün eğitim sistemine geçti. sabah 9:00 da başlayıp 14:30 da bitiyor. öğleden önce 4 ders saati (1 ders saati 40dk aralarda 10dk lık teneffüsler), öğleden sonra 2 ders saati var. öğleden önce temel dersler verilirken, öğleden sonra görsel sanatlar ve fiziksel etkinlikler ağırlıklı. 12:00-13:00 arası okulda yemek hizmeti veriliyor.  okul sonrası etüt için ise talepler değerlendiriliyor. etüt olursa 14:50 ile 17:20 arasına aralarda 20' şer dakika teneffüs olmak üzere 3 ders saati etüt eklenecek.

bu sistemin çalışan aileler için harika olduğu düşünülse de acaba gerçekten öyle mi? en iyi ihtimalle 8:30 - 17:30 saatleri arasında mesai yapan bir aile için bile sabah giriş akşam çıkış saatleri sorun oluyor. 

her ne kadar özel etüt merkezlerini hayatımızdan çıkarmak istesek de okulumuzun yeni eğitim saatleri bu sene de bize hitap edemedi. ama bu durumdan çok memnun çalışan aileler de var. sabah ve akşam saatleri okul servisi ile desteklenebilir. daha esnek çalışanlar için alma-bırakma sorun olmayabilir. ya da evi okula çok yakın aileler için daha pratik çözümler bulunabilir.

okula giriş çıkış sorununu çözebilen aileler için okulda kalmanın maliyeti gerçekten çok düşük. ancak öğle yemeği(175tl) ve okul etüdüne(105tl) servis bedelini(275tl) de ekleyince okulda kalmak ile özel etüt merkezine(600tl) devam etmenin maliyeti eşitleniyor.

okuldaki etütte ne yapılıyor?
haftada 1 saat ingilizce (okuldaki ingilizce öğretmeni geliyor), 1 saat drama(halk eğitim merkezinden), 2 saat halk oyunları(halk eğitim merkezinden) dersleri koyuluyor. bunun dışında etüt açmak isteyen öğretmenlerin birleştirilmiş sınıflarında okul dersleri tekrarı yapılıyor. aradaki 20 dk lık teneffüsler ise çocuklar için biraz uzun.

öğle yemeği nasıl?
bir catering firmasi ile anlaşılıp okula yemek getirtiliyor. aradaki 1 saatlik yemek arasında çocuklar okul yemekhanesinde tabldot usulü kendi yemeklerini alıp, yiyorlar. yemeğini bitirenler serbest kalıyor.

okul güvenliği var mı?
çocukların bir kısmı öğle aralarında özel etüde gidiyor, bir kısmı okul yemekhanesinde yemeyi tercih ediyor. bazıları evden beslenme getiriyor, bazılarını ise aileleri eve götürüp yemeklerini yedirip geri getiriyor. bu durumda okul kapısından giriş çıkışlarda mutlaka denetim olmalı diye düşünüyorum. aileleri yanında olmayan çocukların okul kapısından çıkışları kesinlikle engellenmeli. 

iki durum arasında tercih yapmak gerekirse okula yakın iyi bir özel etüdün çalışanların yaşamını çok kolaylaştırdığını söyleyebilirim. öncelikle geri bildirim almak konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz. okul ödevleri yapılmış olarak eve geliyor, velilere sadece kontrol etmek kalıyor. sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı verildiği için beslenme çantası hazırlama sorunu olmuyor. çocuğu sınıf öğretmeni dışında ikinci bir öğretmenin değerlendirmesi faydalı olabiliyor. ve ailelerin çalışmak zorunda olduğu okulların kapalı olduğu günlerde sorun yaşamıyorsunuz çünkü özel etütler şubat tatili dahil açık oluyorlar.  

biz bu sene 3.ve 2.sınıfa devam edecek olan çocuklarımızı özel etüde göndermeye karar verdik. bu kararı almak çok kolay olmadı. her şeyi tüm detaylarıyla düşünmeniz gerekiyor. ilerleyen zamanlarda çocuklarımız da büyüdükçe belki daha farklı bir düzen kurabiliriz. tüm çocuklara harika bir eğitim öğrenim yılı dilerken tüm ailelere de bol bol sabır ve enerji diliyorum.

not: ücretler ve ders saatleri bizim okul için geçerli olup farklılık gösterebilir. 

5 yorum:

  1. bu konuda çok doluyum gerçekten aklım almıyor neye göre belirlendi bu saatler? sabah yarım saat akşamda 2 saat çocugumu evde yalnız bırakacağım 14:40 dan 19:00 kadar özel etüd bile bulamadık mecbur okulun etüdüne gidecek 5:10 da da cıkıp eve kendi girecek. Ne hakları var calısan anne babaları bukadar yormaya? 2 senedir özel etüde yolluyorduk yarım gün iyidi ama bu şekilde herşey çorba oldu maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle yarım gün sabahçı-öğlenci sistemi çok daha verimliydi bence de... evde yalnız bırakmaya bu sene cesaret edemedik ama seneye ben de öyle yapmayı düşünebilirim. kolaylıklar diliyorum gülşah hanım size de...

      Sil
  2. Merhaba çok faydalı bir bloğunuz var, takipdeyim bende sizi bekliyorum, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Çalışan anneler için tam gün devlet okulu arayışımda sizin bloğa rastladım. İstanbul'da Anadolu yakasına yeni taşınıyorum. Oğlum önümüzdeki yıl 2.sınıf olacak. Anadolu yakasında mümkünse Kozyatağı Ataşehir çevresinde tam gün 17:00 ye kadar etütlü devlet okulu var mıdır? Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yardımcı olabilmeyi isterdim ancak ben İstanbul' da yaşamıyorum. Dolayısıyla bir fikrim yok.

      Sil

haydi söyle :)