30 Mart 2017

Dudak Yeme, Tırnak Koparma Alışkanlığı

Küçüklüğümden beri baskı altındayken, üzgünken, heyecanlıyken, kaygılıyken dudaklarımı minik minik yediğimi hatırlıyorum. Tırnaklarım konusunda da annemden çok sık uyarı alırdım. Tırnaklarımı yutmazdım ama kenarlarını koparmadan duramazdım. Zaten bu tip alışkanlıklar, çocukluk yaşlarında başlayan, ileri yaşlara kadar devam eden vazgeçilmesi zor alışkanlıklarmış. Bunu öğrendiğim zaman çocukları gözlemledim acaba onlarda da benzer davranışlar var mı diye. Erken yaşlarda önüne geçilirse bir yetişkin olduklarında benim konumumda olmazlardı belki.
Öncelikle bu davranışların sebepleri tartışmalı olsa da; psikolojik, çevreyi taklit etme ile kazanılmış veya genetik yatkınlık ile çok etkenli olabileceği söyleniyor. Tırnak yiyen çocukların genellikle ebeveynlerinden birinde tırnak yeme ya halen devam etmekte veya önceden tırnak yeme öyküsü olabilmekteymiş.

Peki bu davranıştan nasıl kurtulacağız. Yetişkinler için bile vazgeçmek zorken, çocuklarımızı nasıl vazgeçireceğiz?
Yetişkinlerde bu alışkanlıklardan kurtulmak için karar vermek, kararlı olmak, öz kontrol ve güçlü bir irade yeterli olabiliyor. Kendinizi dudaklarınızı kemirirken yakalarsanız hemen durup bir sakız çiğnemek işe yarayabiliyor. Tırnaklarını dişleri ile koparanlar için yanında her zaman bir tırnak makası taşımak ve rahatsız edici bir şey hissettiği anda hemen tırnak makasını kullanmak faydalı olabiliyor. 
Ama çocuklardan böyle bir irade beklemek işe yaramayacaktır. Onları her seferinde uyarmak, kızmak, eline acı bir şeyler sürmek çözüm olmayacaktır. Çocuklar için en etkili yol bu sorunun altında yatan nedenleri tespit edip onları ortadan kaldırmaya çalışmak.
Tırnaklara krem sürmek, elin güzel görünmesini sağlamak, eldiven kullanmak, dudak yemek yerine sakız çiğnemek, elleri oyalamak farklı yöntemler olarak kullanılabilir.

Eğer kullandığım görseller iştahınızı kabarttıysa bu lezzetli alışkanlıkla ilgili bir magazin haberi ile konuyu noktalayalım :)
Araştırmacılar ve psikologlar uzun yıllar boyunca tırnak yemenin, stres kaynaklı olduğunu düşündü. Ancak son araştırmalar, aksini görterdi. Montreal Üniversitesi'ndaki bilim insanları, bu davranış bozukluğunun, "mükemmelliyetçilik" duygusuyla ön plana çıktığını vurguladı. "Tutkulu" ve "zeki" insanların tırnak yeme eğilimi gösterdiği açıklandı.
Not: Tabi ki bu işin eğlenceli kısmı. Dudak ve tırnak yemek vazgeçilmesi gereken zararlı alışkanlıklardır.



17 yorum:

  1. ah ahh şu tırnak kenarlarını yolma meselesi bende de var ama aşacağım inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararlılıkla aşılabilir ben de şu an o süreçteyim :)

      Sil
  2. gerçekten çok güzel yazı olmuş emeğinize sağlık banada beklerim:)

    YanıtlaSil
  3. çok kotu bir alıskanlık her bireyde bu alıskanlıklaardan bir tanesi mevcut.

    YanıtlaSil
  4. Benim büyük kızım maalesef tırnaklarını yiyor. Ve bu ellerininin çok çirkin görünmesine sebep oluyor. Aynı zamanda oje sürmeyi de seviyor ama tırnak yemekten kendini alıkoyamıyor. Tırnaklarını en son ne zaman kestiğimi bile unuttum. Ojelerini atmakla tehdit ettim olmadı. Acı oje sürdük olmadı. BAkalım nasıl çözüm bulacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kızımda da var maalesef. Kalıcı bir alışkanlığa dönüşmesini istemiyorum ben de...

      Sil
  5. Biz ailecek yeriz. Ekonomik oluyor.
    :)

    YanıtlaSil
  6. Çocukluğunda tırnaklarını yiyen üç kişi tanıyorum. üçü de mükemmelliyetçi .İlginç:)

    YanıtlaSil
  7. tırnak yemek hepimiz yaparız yaa :)

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel yararlı ve eğlenceli bir yazı olmuş.
    Elinze sağlık.

    YanıtlaSil

haydi söyle :)