28 Eylül 2017

Sarımsak Kokulu Hikayeler

Geçen gün bir kitap evini gezerken gözüme ilişti. Ne kadar koku varsa hepsinin kitabı çıkmış. Papatya, manolya, lavanta, menekşe, yasemin kokulu hikayeler... Bizim hikayelerimiz hep sarımsak kokulu olurdu. Sarımsak kokuluydu akşamlarımız. Öyle mecaz yapıyorum falan da sanmayın, basbayağı buram buram sarımsak kokardık.

İlk memuriyet atamam üniversiteyi yeni bitirmiş sekiz kişi ile birlikte, güzide tatil beldelerimizden birine hem de Temmuz ayında olmuştu. Parayı da peşin peşin elimize sayınca veznedar; işe iki araba kiralayıp çevreyi keşfe çıkmakla başlamıştık. Biz gençlik kampı havasında Didim, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, İzmir gezerken sonbahar gelince kampımızda evlilik rüzgarları esmeye başladı. Önce ben evlendim, peşimden sarımsakçı başı Melih.

Küçük bir kasabada kış aylarında sosyal çevreniz iyi değilse sıkılırsınız. Bizim sosyal çevremiz süperdi. Birbirimize yakın evler tuttuk, evcilik oynamaya başladık. Küçük yerlerin kader birlikteliği asker arkadaşlığı, yurt arkadaşlığı gibi. Çok güzel günlerimiz oldu birlikte, en derinlerimize dokunduk, çok fazla şey paylaştık ama en çok da yemeklerimizi. 
Görüşmediğimiz gün yoktu. Hafta sonları sabah kahvaltıları birimizde ise akşam yemekleri tedbili mekan diyerek hep beraber kalkılıp diğerimizde olurdu. Yemek yapmayı ve yedirmeyi çok severdi Melih. Sarımsak ise onun vazgeçilmezi. Menemen, çorba, ciğer, lazanya, balık, makarna, pide içi aklınıza gelebilecek her şey sarımsaksız bir hiçti. Taze sarımsakları ısırarak mı yemedik, sabah kahvaltılarında yağda yumurtalara, ikindileri ekmek aralarına mı koymadık, salatalarımıza mı eklemedik sarımsağı.

Damak tadı ve yemek kültürümüz çok gelişmiş, kütlelerimize üçer beşer ilave olmuş, dostluğumuz katmerlenmiş, evlerimize sarımsak kokuları sinmişti. Dördümüz naneli sakızların, en freş diş macunlarının, inatçı karanfillerin bile mücadeleye girişmeyeceği kokular içerisinde mutluyduk. Sarımsak kokuluydu akşamlarımız :)

Sonra ne mi oldu. Tayinlerimiz çıktı, çocuklarımız oldu. Bahanesi olmaz görüşememenin ama eskisi gibi olamadı. Uzakları yakın edemedik. Hep yanı başımdadır dostlukları. Ne zaman burnuma bir domates sosunda kavrulan sarımsak kokusu gelse o günlerin anısı canlanır hafızamda. 

Sarımsak kokulu akşamların sabahları da aynıdır hem, kaldığı yerden devam eder hep.

24 yorum:

  1. Unutulmayan dostluklar,yasanmisliklar ne güzel...bir koku alıp nerelere götürüyor insanı:) hem de sarımsak kokusu:) ben de sarımsaksiz yapamayanlardanim o yuzden yazınızın başlığı dikkatimi çekti..gerçekten bu isimle kitap çıktı sandım ama:) teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, teşekkür ederim :)

      Sil
  2. İnsanın hatırlayacağı güzel yaşanmışlıklarının olması ne güzel, domatesli sarımsaklı sosa da bayılırım, eskiden kızartma daha çok yapılırdı şimdilerde unuttuk sağlık endişeleriyle ama o sos eksik olmazdı üstünden ohh misss :) bide çok faydalı ne iyi etmiş de bol bol yemişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir karpuz kokusu bi de kızartma varsa zaten mevsim yazdır di mi :))))

      Sil
  3. Bazen şaşırıyorum hayatımızın bir döneminde o kadar samimi olup sonradan kopup gittiğimiz arkadaşlara. Bir koku, bir şarkı zamanda yolculuk yaptırınca "Aaa diyorum, nasıl sımsıcak bir dönemdi, nasıl da bitmiş ve ben umutmuşum..."

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten öyle. Bir öğretmenimiz vardı ne zaman kuru fasulye kokusu duysam yatılı okul günlerim aklıma gelir derdi. Bir kır çiçeği kokusu var 3-5 liralık ucuz el kreminde, Erzurum'da çocukken babamla kırlarda kır çiçeği topladığımız günleri anımsattı. İnanır mısın? Şimdi o kremi kokluyorum hep.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokular ve şarkıların hafızada farklı çağrışımları var bence de...

      Sil
  5. çok güzel anlatmışsın duygulandım yaaa :)

    YanıtlaSil
  6. O çiçek kokulu hikayelerden haberdardım ama, ben bu Sarımsak Kokulu Hikaye'ye bayıldımm ;)
    (Sarımsağı da ayrıca çok severim ;)

    YanıtlaSil
  7. Bi evlendin sarımsak bitti iyi mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sene 2000lerin başı, arıyoruz yok hiç bi yerde sarımsak , sonunda aydınlattım bak herkesi :))

      Sil
  8. bu güzel yazını son yazıma koyduuuuum işteee :)

    YanıtlaSil
  9. Ne de güzel anlatmışsıznız. Sarımsak her şeye yakışır :))

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar güzel bir hikaye. Kokularla hislerimizi kodlarız. Hemen çağrıştırır iyi ya da kötü anılarımızı. Size dostluk çağırıştırıyor sarımsak , ne güzel:)

    YanıtlaSil
  11. Çok severek okuduğum bir yazı oldu. İnsan'ı anlatan her yazı güzel. Öyle çok yönlü bir varlık ki düşündürüyor, etkiliyor, duygulandırıyor...
    Sarımsak kokulu akşamların sabahları da dile gelseymiş keşke.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  12. Deeptonenin etkinliğindwn geliyorum.Blogunuzu takibe aldım.
    Banada beklerim
    Sevgiler

    YanıtlaSil

haydi söyle :)