23 Temmuz 2018

Ne Yani Dürüstüz Diye Biz Mi Kötü Olduk

Ne derseniz deyin, ben doğru bildiğimden şaşmam. Bir ben de kalsam dünyada, düşündüğümü söylerim. Herkes yapıyor diye onlarla aynı şeyi yapamam. Kendinizle nasıl yalnız kalıyorsunuz arkadaşım ya? Kendinizle baş başayken hiç mi yüzünüz kızarmıyor? Niye böyle atarlıyım, gelin bir bir anlatayım da siz kendiniz karar verin kim haklı.

Apartmana bir karı-koca taşındı. Adam emekli orgeneral mi tümgeneral mi pek anlamam bu işlerden, zaten çok göremedik kendisini, ama bir paşa. Karısı da Cengizay Teyze nasıl deyim, adam paşa ise Cengizay Teyze genelkurmay başkanı, o derece. Üç günde apartman görevlisini canından bezdirdi. Hepimize ayar vermeye başladı. Önce terlikleri toplattırdı kapı önlerinden, sonra çöpleri saatinden önce çıkarmayacaksınız dedi. İlk başta bize böyle biri lazımdı, iyi yapıyor diye düşünürken, ne olduğunu anlamadan işler çığırından çıkmaya başladı. Aslında görseniz bir komedi filmi çeviriyor sanırsınız Cengizay' ı. Ama giyim kuşam, tavırlar, mimikler, ses tonu o kadar ciddi o kadar gerçek ki kimse gıkını çıkaramıyor. Herkes oldu emir eri.

2 numaraya girenleri gözü tutmamış polis çağırdı. 5 numarada tadilat vardı, gürültüden uyuyamamış, kocasının beylik tabancası ile kapıya dayandı.  1 numaradaki Tahsin Amca geç vakit sarhoş geldi diye hepimizi ayağa dikip şahit yaptı, tutanak tutturdu. Şengül Teyze kedilere yemek veriyor diye belediyeyi başımıza musallat etti. 7 numarada öğrenciler tarikat toplantısı yapıyor diye evlerini bastırdı. Her gün olay, her gün olay. Hiç mi uyumuyor gece gündüz teyakkuz halinde Cengizay.

Arkasından da bir dedikodu, bir gıybet sormayın gitsin. Kadının ne deliliği kaldı, ne naziliği. Kimi diyor şikayet edelim, yok olmaz diyorlar sonra, kocası askeri istihbarattan emekliymiş, arkası çok sağlammış. Cengizay' ın arkasından konuşuyorlar ama yüzüne gelince hoş geldiniz Cengizay Hanımcığım'lar, ay ne iyi akıl ettiniz'ler, ay iyi ki geldiniz apartmanımıza düzen geldi'ler. Korkudan milim kıpırdayamıyor kimse, kadın ne derse kanun.

İki haftada bir dedi, apartman toplantısı tertip edeceğiz sırayla. Her şey muntazaman belli. 1 numaralı daire kısır yapacak, 2 numara peynirli börek vb. Bana da düşe düşe aşure düşmesin mi? Ne yedim ne de yaptım bu yaşıma kadar. Hikayesini sevmem en başta aşurenin. Neymiş her şey bitmiş de üzümle nohutu karıştırmış da falan filan. Cengizay' a dedim, dur demenin vakti geldi. Bu işi dedim, yaparsam ben yaparım. O deliyse, ben zırdeli. Vakittir, dedim. Savaş boyalarımı sürdüm, çıktım karşısına. Rüzgar durdu, zaman durdu, sessizlik hakim, nefesler tutuldu, sadece kalp atışları duyuluyor ortamda. Ben dedim, aşure yapmak istemiyorum Cengizay Hanım, dedim. Ben dedim, aşureye karşıyım. Yemem de, yapmam da dedim. 

Ortamda bir sessizlik, herkes Cengizay' ın gözüne bakıyor.  Cengizay' da tepki yok. Durdu durdu durdu, gözleri doldu, hepimiz fark ettik. Sonra hışımla arkasını dönüp, küüt diye daire kapısını yüzümüze çarpmasın mı? Üç gündür ayak sesini bile duymuyoruz. 

Ay arkadaş ne kıymetli Cengizay' ınız varmış, apartman kapımda. En hatırlıları sokuyorlar ki araya, gidip özür dileseymişim de, aşureyi onlar yaparlarmış da, falan da filan da... Huyumdur, haklıysam geri adım hayatta atmam. Yalaka takımı bana çok kıl şimdi. Aman be umurumdaydı sanki. Özür dileyecek ne yapmışım ki ben? Aşure yapmam dedim, ne var bunda? Ne yani dürüstüz diye biz mi kötü olduk?

Not.Görsel internet ortamından tesadüfen bulunmuş olup, kaynağı bilinmemektedir.
       Öykü hayal ürünüdür.

12 yorum:

  1. Birinci soru, aşure de nereden çıkmış yaaa oldu. Canı mı çekti, nedir?
    İkinci soru, illâ bilmen mi gerekiyormuş ?

    Bir an eski günlerim geldi aklıma , pek olmazdı bizde ama yine de yanımda kelebekler gibi dolaşacaksınız diyen komutan eşlerimiz vardı. Hahaha kendileri bir şey olmayanlar en asker oluyorlardı . Bu hanım da kesin hanımefendidir zamanında, adapte olamamışşşş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu Cengizay var ya bu Cengizay :))) Bence paşa eşi emekli olunca oluşan otorite boşluğunu apartman idaresine kanalize etmek istemiş olabilir :) Olan güzelim aşureye oldu, severim halbuki :)
      Handan' cım öyle bir anda çıktı, bir solukta yazdım. Tamamen uydurmaca :))) Çok teşekkür ediyorum:)) Şu gezi yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum :)

      Sil
  2. Zhaaaaaaaaaaaa :)))))))))))))))) Ye onu Niyaannn :))))))))))

    YanıtlaSil
  3. iYİ Kİ UYDURMAYMIŞ, hafiften bir titreme geldi de bana

    YanıtlaSil

  4. Vay canına;sağlam kadın;her eve;yani apartmana lazım olanlardan:)) Güzeldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi arkasında TSK var. Olacak o kadar havası. Bir aşure yaptıramasın mı:)

      Sil
  5. hahahahaaaaa :))
    İlahi sen :)))
    Yorumlarda uydurma olduğunu okumasan bindirecektim Cengizay'a :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Cengizay Teyze ahhh, aslında var hayatımda bi Cengizay çaktırmayın :)))

      Sil
  6. ha haa, bence aşure yemem demen ona geçmişte bir anısını hatırlattııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık ilk reddedilişi miydi neydi, çocukluğuna inmek lazım :)

      Sil

haydi söyle :)