20 Ekim 2018

Kış Masalı

2 perde | 2 saat 45 dakika
Yazan : WILLIAM SHAKESPEARE | Çeviren : TURAN OFLAZOĞLU | Rejisör : HAKAN ÇİMENSER
KONU: Sicilya Kralı Leontes'in, uzun süredir sarayında ağırladığı eski dostu Bohemya Kralı Polixenes ile karısı Hermione arasında bir ilişki olduğundan şüphelenmesi ile olaylar başlar. Bu kıskançlık Kral ile birlikte etrafındakilerin de hayatına dokunacaktır.
Değiştiren ve dönüştüren, başlatan ve nihayetlendiren, ayıran ve birleştiren, var eden ve yok eden zaman...
Bırakın zaman örtsün üzerini her şeyin, bu masalın sihriyle. 
OYUNCULAR: MESUT TURAN-EKİN TUNÇAY TURAN-MEHMET DEMİRALP-FÜSUN GÜNUĞUR-GÖKÇE YURTSAL-FARUK GÜNUĞUR-BİLAL GÜRDERE-BAHADIR KARASU-EMRE ERÇİL-SELİN KAHRAMAN-KORAY ALPER-GİZEM YÖNEL-İSMET TAMER-DUYGU BİÇER-BENGÜ ATAR-SERCAN ÇELİK-H. ÇAĞRI İLİKOĞLU-S. EYLÜL NALBANTOĞLU-TANSEL AYTEKİN-YAĞMUR EVİN
Bohemya kralı Polixenes Sicilya kralı Leontes'in sarayında konuk olarak kalmaktadır. Karısıyla Polixenes arasında uygunsuz ilişkiler olduğunu sanan Leontes, konuk kralı öldürmeye kalkarsa da, Polixenes kaçmayı başarır. Öfkelenen Leontes, karısı Hermione'u hapse attırır.
Kadın orada bir kız çocuğu doğurur. Sicilyalı soylulardan Antigonus'un karısı Paulina, çocuğu krala gösterip onu merhamete getirmeye çalışır, ama çabası boşa gider. Leontes, çocuğu ıssız bir deniz kıyısına bırakmasını buyurur Antigonus'a. Delphos Tapınağı'nın kâhinleri Hermione'un suçsuz olduğunu bildirdikleri halde, kulak asmaz Leontes. Ancak, oğlu Mamillus, annesine kötü davranılmasına dayanamayıp ölünce, Sicilya kralı kederden allak bullak olur.
Bu arada, Antigonus, Hermione'un küçük kızı Perdita'yı Bohemya kıyılarına bırakır; dönerken bir ayının hücumuna uğrar ve ölür. Perdita genç bir kız olduğunda, Bohemya kralının oğlu Flozel ile karşılaşır. İki genç birbirini sever.
Ancak, Kral Polixenes bunu öğrendiğinde öfkelenir. Sevgililer kaçıp Sicilya kralının sarayına sığınırlar. Perdita'nın kim olduğunu öğrenen Leontes hem sevinir, hem de karısını yitirdiği için üzülür. Bunun üzerine Paulina, karısının bir heykelini göstermeyi vaad eder Leontes'e…
Temsil, 1611 yılında yazılmış oldukça farklı bir Shakespeare eserinin Hakan Çimenser yorumu. İlk perdede Sicilya kralı Loentes(Mesut Turan)' in yaşadığı ağır kıskançlık duyguları ile baş edemediği karanlık bir trajediyi, ikinci perdede ise renkli görüntüler ve dansların yer aldığı, Sicilya kralının kızı Perdita ve Bohemya kralının oğlu Flozel' in aşık olması ile romantik anların da yaşandığı komedi öğeleri de içeren bambaşka bir kurguyu izledik. İlk perdenin sonunda rejisörün tercihi olduğunu düşündüğüm Antigonus' un ayı tarafından parçalanarak öldürülmesi absürt komedi şeklinde canlandırıldı. Ve o ağır trajediden absürt komediye jet gibi geçiş izleyiciden olumlu bir tepki aldı bence :) İkinci perde ise, eserin adının neden 'Kış Masalı' olduğunu fark edeceğiniz masalsı bir final ile sonlandı.
İlk perde boyunca Sicilya kralını oynayan Mesut Turan' ın oldukça başarılı bir performans gösterdiğini düşünüyorum. Mesut Turan' ı daha önce 'Yastık Adam' da iyi polis Tupolski karakteri ile izlediğimi ve orada da başarılı bulduğumu hatırlıyorum.
Ve Emre Erçil de başarılı bulduğum bir diğer oyuncu oldu. Enerjisi ve canlandırdığı karakter ile oyuna iyi bir katalizör olduğunu düşünüyorum. Emre Erçil' i de daha önce 'Çalıkuşu' oyununda izlemiştim.

Bohemya kralı Polixenes' i canlandıran Mehmet Demiralp' i de Şempanzeler oyunundan anımsıyorum:) 

Kış Masalı, Ankara Devlet Tiyatrosunun usta oyuncularını barındıran iyi bir kadroya sahip. Ve bir kaç detay dışında (Sadece Paulina rolü ile Füsun Günuğur' u ses ve görsel olarak oyunun içine tam nüfus edememiş ve sanki oraya ait değilmiş gibi hissettim. Kendisinin tiyatroya yıllarını vermiş usta bir sanatçı olduğunu biliyorum ancak bu oyunda yolunda gitmeyen bir şeyler vardı sanki) oyunun bütününü etkileyecek bir olumsuzluk hissetmedim.

Oyunu ve oyuncuyu destekleyen dekor, kostüm, müzik, koreografi başarılıydı. 
Süre olarak tiyatro için uygun bir süreye sahip olmasına rağmen özellikle ikinci perdedeki bazı sahneler, izleyiciye saatlerine bakmayı hatırlatacak kadar uzatılmıştı. İzlemesi çok kolay olmayan ancak iyi bir metne, iyi bir kadroya sahip Akün Sahnesinde oynanan Kış Masalı' nı Ankara tiyatro izleyicinin izlemesi gerektiğini düşünüyorum :)

10 yorum:

  1. Shakespeare'i severim ama bu eserini hiç okumadım, izlemedim de. Konusu hafiften Othello'yu anımsattı. Daha doğrusu kıskançlık bölümü anımsattı. Fotoğraflarla çok güzel bir tanıtım olmuş, izlemek isterim. Eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız aşk, kıskançlık ve Shakespeare deyince ilk akla Othello geliyor. Ve Shakespeare' in sayabileceğim eserleri arasında Kış Masalı benim de yoktu :) Romeo Juliet, Kral Lear, Hamlet, Macbeth mesela çok daha bilinen eserleri. Ancak izlediğim için mutluyum, teşekkürler :))

      Sil
  2. Misler gibi tiyatrolara gidilmeye başlandı... Biz bu sene hala sezonu açamadık... Gelen bir kaç tiyatro var Kasım ayında ama zamanlama konusunda çok da uyamayacağız galiba...
    Hayırlısı bakalım ... Sana bol seyirler olsun ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnem geçen sezonu sayısal olarak yakalayabilir miyim, bilmiyorum :) Geçen sene epeyce verimli bir tiyatro sezonu olmuştu benim için :) Vakit ayırmak istiyorum ben de bakalım :) Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Sezonu ne ile açsak diyordum, genellikle Çınarda bizimle oluyor o yüzden süre bazen seçmede etkili, bana kalsa hiç sıkılmam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çınar' la gidecekseniz Kaç Baba Kaç, Radyo-yu Hümayun iyi tercihler olacaktır. Yetişkin önerim ise hala İkinci Katil :) Tek geçiyorum :))

      Sil
  4. hımm şekspir her zaman iyidir. aklımda olsun. akün sahnesi ayyy gitmiştimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçar mı senden :) Ankara' ya gelirsen bu kez insta takibi ile yetinmeyeceğim, tanışmak istiyorum :)))

      Sil
  5. Biz de henüz tiyatro sezonunu açmayanlardanız. Oyunlara bakayım, özendim. Bir an önce açalım sezonu artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir turne oyunlarını kaçırmıyorum ben :) Çok güzel şeyler yakalayabilirsiniz eminim :)

      Sil

haydi söyle :)