16 Şubat 2019

Gidiş Dönüş(Retro)

GİDİŞ DÖNÜŞ (RETRO) | ANKARA DT
2 perde | 2 saat
Yazan : ALEXANDER GALİN | Çeviren : HALE KUNTAY | Yöneten : ALİ HÜROL
KONU:Yıllarca köyde yaşayıp, köy hayatına alışan kahramanımız Çmutin, Moskova'ya gelip kızı ve damadı ile yaşamaya başlayınca mutsuzluğa sürüklenir. Şehrin karmaşası, köydeki sakin ve huzurlu yaşamına özlemini arttırır.
Çmutin'in evden gitmesini isteyen damadı Leonid'in, eve üç tane gelin adayı getirmesiyle olaylar karışık bir hal alır. Bir kuş gibi özgürlüğe uçmak isteyen Çmutin yalnızlığa hazır mıdır?
OYUNCULAR:
NİKOLAY MİHAYLOVİÇ ÇMUTİN - ŞAHAP SAYILGAN / LUDMİLLA - FUNDA METE / LEONİD - CEM BALCI / NİNA İVANOVNA - SEDA OKSAL ELSAİD / ROSA ALEXANDROVNA - ALEV BUHARALI / DİANA VLADİMİROVNA - AYŞE YILDIZ AKINSAL

Küçük tiyatronun muhteşem akustik ve atmosferinde izlediğim Gidiş Dönüş(Retro) oyununa yüksek beklentilerle gitmediğimi söylemeliyim en başta. Konu biraz tereddüt yaşamama neden olsa da +8 olması nedeni ile bu sene benimle birlikte bir kaç oyun gören Eren ve Elif ile birlikte izlemek istedim. Ve bu karardan pişmanlık yaşamadığımı, oyunun onlar tarafından da beğeni kazandığını belirtmeliyim :)
Konu tanıtım bülteninden fazlası değil. Yani metinde bir derinlik, bakış açısı, açılım, sorgulama yok. Belki biraz emeklilik dönemine yaklaşan, ileri yaşlardaki yaşantısı ile ilgili bazı endişeler taşıyan yaş grubuna daha fazla hitap edebilecek bir metin. Hatta ataerkil aile düzenine yakın duruşu, evliliği bir alışverişe yaklaştıran diyalogları ile eleştirilebilecek pek çok yan da bulunabilir. Tür olarak komediye yakın bir tür olduğunu söyleyebilirim. Kahkahalar attırmasa da tebessümle izlenebilecek düzeyde bir espri kalitesine sahip olduğunu düşünüyorum. 
Dekor, kostüm, ses, ışık, müzik ve diğer unsurlar olarak olumsuz bir şey bulamadığımı belirtmeliyim kesinlikle. Sahne geçişleri, zamanlama, dramatik örgünün yansıtılışı, çatışmaların yerli yerinde kararınca verilmesini başarılı buldum, reji anlamında güçlü bir alkışı hak ettiğini düşünüyorum temsilin.
Ve oyunculuklara gelirsek; oyuncuların profesyonelliğinin getirdiği keyfi izleyici olarak sonuna kadar yaşadığımı söylemek isterim. Oyuncuların ayrı ayrı gösterdikleri performansın çok başarılı olmasının yanı sıra birlikte oluşturdukları sinerji ve tablo da çok lezzetliydi benim için. Alev Buharalı' nın Rosa karakteri ile oldukça sempati topladığını düşünüyorum izleyiciden:)
Şahap Sayılgan' ı Ferhunde Hanımlar dizisinde damat Bülent olarak hatırlıyoruz. Nikolay Mihayloviç Çmutin performansı ile de kesinlikle başarılı ve akılda kalıcıydı, sahnede yer aldığı tüm anlarda enerjisini izleyiciye geçirdi, kendisini tebrik ediyorum.
Ankara tiyatro izleyicisi oyunu ayakta alkışlamasa da, ilginin ilk andan son ana kadar hep ayakta kaldığı, pek çok yerde gülme seslerinin duyulduğu, keyifle izlenecek, tebessümle anımsanacak oldukça başarılı bir oyun izledim bugün.
Tüm oyunculara ayrı ayrı alkışlarımı sunarken, renkli ve eğlenceli bulduğum bu temsili 'tavsiye edebileceğim oyunlar' kategorisine yazıyorum :)

10 yorum:

  1. Inşallah bulunduğum şehir tiyatro suna da gelir

    YanıtlaSil
  2. Şu ara bir oyuna gitmek istiyordum adı hemen cezbetti Nihancım sende ok verdiysen ve bilet muamması yaşamazsak gitmeyi çok istiyorum, bakayım hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naptın Derya' cım gidebildin mi?
      Hala gitmediysen Cimri' ye gidebilmeni isterdim :)

      Sil
  3. 4 Ekim de Serebral Palsili Çocuklarımız ( SERÇEV )yararına verilen temsildi "Retro".
    Ben de çok sevmiş ve paylaşmıştım bloğumda. Biz ayakta alkışladık ve selamda tümü usta oyuncuların mutluluğuna şahit olduk.
    Güzel duygularla ayrılmanızı sağlayan bir oyun gerçekten. klaşan
    Sanattan her gün bir parça daha uzaklaşan, uzaklaştırılan bir toplumda bu yayımların çok önemli olduğuna inanıyor ve size özel bir teşekkür iletiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu özenli naif yorum için ben teşekkür ederim. Tüm duygu ve düşüncelerinize de katıldığımı belirterek...

      Sil
  4. Bu ay kesin bir oyuna gitmeliyim diyorum, zaman kısıtlı tatile girmeden yılın ilk oyunu olur inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni çok iyi hissettiriyor, bambaşka bir atmosfer. İmkan varsa gidin bence de...

      Sil
  5. sizin sayfanız sayesinde birazcık olsun tiyatro özlemimi gidermiş oluyorum...teşekkürler...sevgiler...

    YanıtlaSil

haydi söyle :)