13 Şubat 2019

Suç ve Ceza

SUÇ VE CEZA | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 35 dakika
Yazan : FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ |
Çeviren : BERTAN ONARAN Oyunlaştıran : GASTON BATY  
Rejisör : PROF. M. BOZKURT KURUÇ
KONU: 
“Her şey insanın içinde yaşadığı ortama, koşullara bağlıdır. Her şeyi belirleyen ortamdır, insansa bir hiçtir.” Dostoyevski
Bir yanıyla özverili, idealist bir genç olarak görünen hukuk öğrencisi Raskolnikov, karanlık doğasının onu sürüklediği kanlı bir eylem hazırlığındadır. Yaşlı tefeci Alyona İvanovna’yı öldürmeyi planlayan Raskolnikov, eyleminin karanlık biçimini içsel olarak reddetmekte ve düşüncelerinde eylemini meşrulaştırmaktadır. Raskolnikov, kendini bozuk bir devlet sistemi ile yönetilen fakir Rusya’da, kadınların vücutlarını pazarladığı bir yaşam alanında, açlığın kol gezdiği sokaklarda, sürüden farklı görmektedir. Kanlı eylemi ile çarpık ve yoz sisteme karşı büyük bir savaş açacağını düşünmektedir.
Raskolnikov, kanlı eylemi ile kendini bir nevi “kahraman” diye olumlamakta ancak büyük bir yanılgının içine hızla düşmektedir. Raskolnikov aslında insan vicdanına karşı gelen bir “köle”dir. Sonuçta vicdanına yenilen Raskolnikov, Dostoyevski’nin eşsiz olay örgüsünde gerçeği er ya da geç görecektir.
OYUNCULAR:
RASKOLNİKOV:BUĞRA KOÇTEPE - PORFİR:NİHAT HAKAN GÜNEY - RAZUMİKİN:ORHAN ÖZYİĞİT - DARYA PAVLONA:FERAHNUR BARUT - MARMELADOV:TUNCER YIĞCI - LUJİN:ÜMİT HASRET ASLAN - BAYAN  - İPPEWECHSEL:NİLGÜN ÇORAĞAN ÇİLİNGİROĞLU - İHTİYAR:ENGİN ÖZSAYIN - NİKOLA:ESAT TANRIVERDİ - KOH:ÖZGÜR ÖZTÜRK - BAYAN RASKOLNİKOV:GÖNÜL ORBEY - İLYA PETROVİÇ:CAN ÖZTOPÇU - KATERİNA:BUKET İNGER - ARABACI:ERKAN ALPAGO - PATRON:GÜVEN BESİMOĞLU - SONYA:BAŞAK VURAL - DUNYA:CEREN SARAÇOĞLU -  DİMİTRİ:ARSAL MAZMANOĞLU - POLYA:MÜJGAN AKSOY - LUŞENKA:ESİN ERCAN - DUKLİDA:BEGÜM SARP - PESTRİAKOV:TAYGUN SUNGAR - NASTASYA:EKİN YEŞER - KÂTİP:ALİ KARACA - MAŞA:YEŞİMGÜL ALAYDIN - DAŞENKA:YASEMİN ASLAN GÜRZ - ALYONA:ORİDA YILDIRAN - POLOVOY:SELİM ÖZTÜRK - KAPICI:CEYHUN BECERİKLİ - SİYAHLI KADIN:SENEM TOPKAYA - BİR ADAM:DİLER ÖZTÜRK - JANDARMA:ATİLLA KILIÇ - BİR KADIN:DUYGU YILDIZ YAVUZ
Dün akşam tadilattan çıkan Büyük Tiyatro' da izleme şansı buldum Suç ve Ceza' yı. Büyük Tiyatro, Opera Sahnesi, Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu tarihi dokuları nedeni ile Ankara' da en sevdiğim sahneler. Hep kapalı gişe devam eden ve bilet bulmakta zorluk yaşanan bir oyun olduğunu da eklemek istiyorum.
Suç ve Ceza kadro olarak tiyatroya çok emek vermiş değerli sanatçılardan oluşuyor. Rejisör Bozkurt Kuruç tiyatroya bir ömür vermiş çok değerli bir isim. Raskolnikov' u Yastık Adam' daki Michal performansından çok etkilendiğim Buğra Koçtepe oynuyor. Savcı Rolü ile Nihat Hakan Güney kesinlikle temsilin yıldızıydı diyebilirim. Raskolnikov' un yakın arkadaşı Razumikin' i ise Orhan Özyiğit canlandırıyor. Diğer oyuncular da pek çok oyunda yer almış deneyimli sanatçılar.
Suç ve Ceza' nın geniş özetlerini okusam da kitabını okumadım. Ancak oyunun; tiyatro uyarlamasının sadece tanıtım yazısına bakarak bile temsil ile ilgili oluşabilecek beklentinin oldukça altında kaldığını söyleyebilirim. Bir cinayet olumlaması, ahlak sorgulaması, suç ve cezanın farklı yorumlanışı ve iç çatışmalarla dolu bir kahraman beklerken yaşadığım bir hayal kırıklığı oldu. Raskolnikov' un hiç bir ruhsal değişimi izleyiciye geçemedi. Oyuncuların genel isteksizliğini hissetmek tiyatro izleyicisi için gerçekten çok üzücü. 
Temsil ikinci perdenin ikinci yarısından itibaren biraz daha dokunmaya başlıyor izleyiciye. Burada da en önemli faktörün savcı rolü ile Nihat Hakan Güney olduğunu düşünüyorum. Oyunculuğu diğerlerinin arasında o kadar parladı ki, duruşu, oturuşu, sesini kullanışı kesinlikle harikaydı. Bu bölümde Raskolnikov cinayetin ardından bir iç hesaplaşma yaşamaya başlıyor ve savcı ile sorgulama sırasındaki diyalogları temsilin en başarılı sahnesiydi bence. Raskolnikov bu sorgulamadan çok etkilenip neredeyse suçunu itiraf edecek noktaya geliyor.
Oyun kostüm ve dekor anlamında da hep çok karamsar hem de yetersizdi diye düşünüyorum. 
Bazen en güzel şeyler bir araya gelse de ortaya çıkan sonuç beklenen lezzeti vermez ya, öyle bir tat bıraktı Suç ve Ceza bende. Ancak her şeye rağmen Büyük Tiyatro' nun atmosferi, izlemekten keyif aldığım anlar ve tiyatronun oyuncular ve izleyici arasındaki muhteşem iletişimi bende memnuniyetle anımsanan bir tiyatro akşamı anısı bıraktı.
İyi ki tiyatro var...
Perde hiç inmesin :) 

6 yorum:

haydi söyle :)