30 Kasım 2010

neler oluyor hayatta

...elif...
elif bugünlerde çok hareketli. normal yürümesi bile hoplayıp zıplayarak. yüksek yerlerden atlamaya, eşyaların birinde diğerine atlamaya bayılıyor. tehlikeli şeyler deniyor, sandalyesini koltuğun üzerine koyarak oraya oturmak gibi... tabi onu izleyen ve her yaptığını denemek isteyen 2,5 yaşında bir seyirci olunca, işler daha da tehlikeli bir boyut kazanıyor. haftasonları günü evde geçirmeye tahammülü yok, sabah gözünü açar açmaz planlara başlıyor, anne selen lere gidelim, ahlatlıbel e gidelim, ankamall e gidelim... hala giyim konusunda tercihi yok, daha doğrusu tercihi sınıfındaki ve yaş grubundaki diğer kızlardan çok farklı... hepsi cicili bicili ,etekli tokalı giyinirken, elif sadece beli lastikli eşofmanlardan giymek istiyor :) ben de tam istediği gibi, rahat ettiği gibi giydiriyorum... sözümü dinlemiyor demek istemiyorum, sözümü dinletmek gibi bir çaba içine girmek istemedim hiç ama müdahale etmeden de duramıyorum bazı davranışlarına... 4 yaş çocuğunun genel davranış özelliğiymiş hareketli olmak...
"bu yaşta ışık hızıyla hareket ederler. merdivenleri koşarak çıkarlar, bisiklet ile fırlarlar, evin bir ucundan diğer ucuna tabana kuvvet koşarlar. üç yaşındaki nispeten daha sakin çocuğunuz, bir fişeğe dönüşür. ara sıra davranışları (gürültülü, sert, kavgacı) size yeni yürümeye başladığı çalkantılı dönemdeki davranışları hatırlatabilir. fakat korkmayın. bu zor dönem genellikle kısa sürelidir ve beşinci doğum günlerine ulaştıklarında sakin, aklı başında ve kendine güven duygusuyla dolu olacaklardır. "
bunu okuyunca biraz rahatladım...

fiziksel gelişim : elif 110 cm 20 kg
dil gelişimi : cümlelerinin tamamı anlaşılır, dilbilgisi kurallarına uygun. sürekli birşeyler soruyor ya da anlatıyor... yeni öğrendiği kelimeleri kullanmayı deniyor.

her akşam yatmadan masal kitabından bir öykü dinliyor...

...eren...
eren şuan 2-2,5 yaş döneminde, 4 tane 2.azısının 3 ünü patlatmış durumda... şu son diş de çıksa 6 yaş dönemine kadar diş çıkarma sorununa ara vermiş olacağız... dişler eren i her zaman çok zorladı, tabi bizi de... bu dönemlerde zaten kötü olan gece uykuları daha da içler acısı bir hal alıyor. 2 yaş inatlaşma döneminin tüm olumsuzluklarını görüyoruz eren de... üzerinin değiştirilmesi, ayakkabılarının-montunun giydirilmesi, asansöre-arabaya bindirilmesi ayrı ayrı sorunlar olarak her sabah rutinimizin değişmez parçalarını oluşturuyor.

fiziksel gelişim : eren 90 cm 13 kg
dil gelişimi : biraz yuvarlasa ve çok anlaşılır olmasa da son 2 aydır eren artık baya baya konuşuyor. uzun cümleler kuruyor. tekerlemeler şarkılar söylüyor. vee "annecim seni çok özledim, seni çok seviyorum" diyerek beni mest ediyor...

...birlikte...

tek tek ele alındığında gayet normal görünen bu iki cüce, aynı evin içinde olduklarında inanılmaz bir sinerji yaratarak ve anne-babalarının enerjisini içerek besleniyorlar... kardeş kavgalarını tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil ama birlikte mutlu mesut oyanamaları 10 dk yı geçmiyor. bu sürenin sonunda bir ağlama bir mızırdanmayla birbirlerini şikayet etmeye geliyorlar bize... müdahil olmamaya çalışsak da yapamıyoruz henüz bunu...

geleceğe not: son fotoğrafta elif, eren den onu iteklediği için özür diliyor.

12 yorum:

  1. :) cok sekerler masallah x benim pinarimda elif gibi ayni hareketleri sergiliyor :) dur durak bilmiyor, cogu sabah 7 de ayakta, oglen 3.30'a kadar okulda ve saat 8 de yatana kadar hep kosturuyor :) 5 yasinda durulacaklarini ogrendigim zaman cok mutlu oldum :) insallah diyorum., sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. kocaman maşallah da benden ...
    kuzular aynen tek başlarına kuzu da olaya bir başka çocuk gelince kaplan oluveriyorlar...
    çok güzeller ama kardeş kardeş...Özenmiyor değilim :)))

    YanıtlaSil
  3. maşallah elifte erende çok şekerler:) Allah şanslarını bol etsin.blogun çok güzel.izleyicin oldum güzel anne.

    YanıtlaSil
  4. maşallah güzel çocuklarına ayrı ayrı görünce çok güzel ama birlikte görünce ayrı bir güzellik vardır.Anne babba için çok zor ama çocuklar için en değerli bir duygu kerdeşlik sevgisi hissetmek bambaşkadır.
    Bak sen 4 yaş hareketli olacak demekki,e şimdi sanberk çok hareketli o zaman ne olacak hiç bilmem.Her yaşın bir soruları var çocuğun varmı hep bir dert olacak galiba.
    Demekki anne seni çok özledim diyor küçük yakışılığımız ben hala bu cümleyi duymadım:8benim oğlum benden bıkıtı beni özlemesini istiyorum bazen:(ne saçma düşünce dimi.

    YanıtlaSil
  5. özlem ben de okuyunca çok rahatladım en azından hep böyle gitmeyecekmiş 5 yaşına kadar bekleriz artık :)pınar ve enver e sevgiler...
    nihal cim özendiri olduğuma sevindim :))) öpüyorum uras paşayı :)
    moda gezgini teşekkür ederim, ben de senin blogunu çok beğendim :)
    fikriye ortalık sütlimanken anne baba için de çok güzel herşey... arada arıza çıkan zamanlarda gelip geçiyor çok şükür... ben de kızımda öyle düşünürdüm hep beraberiz benden bıktı mı acaba, babası gelince beni unuturi babasına koşardı. ama böyle birşey mümkün olamaz, ne olursa olsun bir çocuk annesinden bıkamaz, rahat olalım :)))

    YanıtlaSil
  6. selam.
    5 yaşında geçiyormuymuşş yalaaaannnn :) benim kızım hep anlattığın gibiydi şimdi 8 den gün aldı hala kardeşiyle deli danalar gibi tepinip koşturuyolar.hele bazen görmezden geldiğimde bi bakıyorum koltukların tepesinde yürümeye çalışıyolar felan.
    en vahimi yolda giderken sürekli elimi bırakıp dükkanların merdivenlerine kaldırımların yüksek yerlerine tırmana tırmana gitmek istediği dönemlerdi.asla düz yoldan gitmek istemezdi çok çektirdi bize şimdide kardeşine öğretiyo bu hareketliliği onunda ablasından pek farkı yok.onun için ilk çocuğun davranış özellikleri çok önemli bence tabi yaramaz olanada razı olmaktan başka çare yok :)

    YanıtlaSil
  7. iç ses deme yahu ! demek 40 ı çıkınca gazın geçeceği yalanı gibi bu da yalan :( bizi boş hayallerle avutanları kınıyorum :)))

    YanıtlaSil
  8. 5 yaşında geçiyormuş deyince tam ferahlıyordum ki iç sesi gördüm demoralize oldum hemen.. neyse güzel düşünmeli güzel düşünmeliiiiiiiiii

    YanıtlaSil
  9. olumlu düşünelim, herşey olumlu gelişsin, katılıyorum deli annem...

    YanıtlaSil
  10. Hah hah ha benim eşim şimdiden "yatılı bir kreş" bulalım da gönderelim şunları diyor, Allah bilir sizinkilerin yaşına geldiğinde ne diyecek :)

    YanıtlaSil
  11. Ama o ne güzel özür dilemektir öyle!... Dudaklar nasıl da uzamış öyle... Eren de bozulmuş, suratı sarkıtmış ama bir yandan da "istemem, yan cebime" der gibi bir hali var.
    Tek çocuk olarak kıskandım bu resmi. Kızıma hemen bir kardeş yapmam lazım. Birlikte kudurup beni çıldırtsınlar, razıyım ben :)

    YanıtlaSil
  12. buse bulursanız haberimiz olsun :P
    çok bilmiş sorma sorma küsmeleri ayrı, barışmaları ayrı olay :)) yap valla bir kardeş, kardeş gibisi yok :))))

    YanıtlaSil

haydi söyle :)