18 Mayıs 2011

tv de çocuk programları

bizim evin en sevilenleri;
1- arka bahçede bilim:
başladığı zaman temiz bir 30 dakikam var demektir. çünkü elif gözünü bile kırpmadan izliyor. ben de eğer işim yoksa takılıyorum... gerçekten çok eğlenceli, çok şey öğreniyoruz. bir fen ve doğa programı ve tamamen deneye dayanıyor. statik elektrik nedir, yüzey gerilimi nedir, basit bir devreyle nasıl bir fener yaparız gibi konulara merakınız varsa şiddetle tavsiye ederiz.

2-dora-diego: şarkıları baştan sona ezberimizde... çocuklara soru yönelterek onları da olaya dahil eden öğretici programlardan... bittiğinde de mutlaka dora cılık dieogo culuk oynayarak epey bir zaman geçiriyorlar. hayvan ve doğa sevgisini, yardımseverliği aşılıyor. ayrıca basit ingilizce kelimeleri öğretiyor.

3-marsuplami: bu zeki ve becerikli aileye ben de bayılıyorum. ayrıca uykudan önce rituelimizin bir parçası bitince doğru yatağa...

4-calliou: ve malesef kayyu... elif artık neyseki sıkıldı ama eren hala büyük bir ilgiyle izlemeye devam ediyor.

5-oliver' ın maceraları: hayal gücü yüksek oliver ın maceralarını elif çok seviyor. sıradışı bir çizgi film bence... oradan oraya hooop zıplayan ve hayal dünyasını coşturan cinsten...

6-pepee: bu çizgi filmi ben pek beğenmiyorum ama çocuklar ilgiyle izliyorlar... şila, şuşu, pepee ve zulu nun maceralarını eğitici bir tarzla sunuyorlar. yalnız türk kültürünü damardan empoze etmeye çalışmanın yanısıra rahatsız edici bulduğum bir uslubu var. mümkün olduğunca kaçmaya çalışıyorum.

7-minikistan: çocuklar için harika bir belgesel... eren in inanılmaz ilgisini çekiyor. küçük canlıların renkli dünyası düşük dozda animasyonlarla süslenmiş... çok ilgi çekici...

peppee ve dora-diego dışındakilerin hepsi yumurcak tv de... sevdiğimiz programlar var evet ama çocukların tv karşısında geçirdikleri zaman müdehale edilmesi gereken boyutta değil... zaten elif in uzun süre aynı yerde oturabilmesi zor. kreş olarak gittikleri sinemada çok sıkılmıştı, bu nedenle henüz sinema deneyimi yok. kafalarında belli kalıplar oluşturmayacak, hayal güçlerini destekleyecek, öğretici şeyler izlemelerini seviyorum. ama sürekli açık bir tv den yükselen tek taraflı gürültü kirliliğinden rahatsız oluyorum. ve yaz döneminde tv karşısında geçen saatlerin azalacağını ümit ediyorum.

21 yorum:

  1. Dora ben de iyi biliyorum canım:) Ama artık pek izlemiyor tv merakı da dönemlik. Veya erkek çocuklar oturamadığından izleyemiyor:)

    YanıtlaSil
  2. hepsi uydu.:)
    doğru tespit.
    bir tek minikistan uymadı.
    onu seyretmiyoruz.

    YanıtlaSil
  3. uzun kuyruğu ve peppeyi metede çok seviyor callıuo yu bilmeyen çocuk yok zaten.ayrıca keloğlan masalları ve artur diyoruz canıııııııım:)

    YanıtlaSil
  4. pepee konusuna ben de katılıyorum ama dediğin gibi ufaklığın pek bir ilgisini çekiyor. bir ara ben pepeyim bile diyordu düşün! neyseki geçti.

    YanıtlaSil
  5. Nihancım,
    Bu hitlerin bir çoğu bizim tarafımızdan da seviliyor(du).Du diyorum zira artık pek TV izlenmiyor,daha doğrusu TV izleniyor da çizgi film kanalları olmuyor.LİG TV,SPORMAX,EUROSPORT takılıyoruz bu aralar.Geçen gün bahçeye çıkartmak için dakikalarca uğraştım biliyor musun?Evet ben zorla çıkartmaya uğraştım,çünkü beyefendi gözünü kırpmadan NTV de basket maçı izliyordu ve bitmeden de kalkmadı...Kendileri 5 yaşında olur:))
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  6. bizde calliou hastasıyız herşey calliou bayıldım artık babasıda bayıldı kuscaz cdler ayrı tv. ayrı izleniyor ezberldik.peppee desen o keza yeni bişeyler çıkarsalarda bizde izlesek :))))

    YanıtlaSil
  7. ebru haklısın dönemlik... bazen günlerce ilgilenmedikleri oluyor tv ile...

    hypo :))) demek ilgi çekici çizgi filmler hemen hemen aynı her evde :))

    serpil cim keloğlanla artur da güzel ama çocuklardan pek rağbet görmediler... oysa ben seviyorum şahsen :)

    YanıtlaSil
  8. sibel :) o kadar özleştirdi kendini demek :)

    yaruze "ya" ya inanamadım. 5 yaşında böyle bir spor merakı gerçekten ilginç... var bence bunun altından çıkacak bir yetenek :)

    serap minika diye bir kanal çıkmış yeni, fena değil bir göz atın isterseniz :)))

    YanıtlaSil
  9. hepsi bunlar bizim izlediklerimiz ve çok seviklerimiz çizgi film.Aslında ban sorarsın hiç birini izlmeseler daha iyiy ama bizim çok kötü yemek alışkanlığımız var tv olmadan bir lokma bile yemeyiz.mecbur ben de mümkün adarıyla en saf çizgi filmleri izletmeye çalışıyorum.Arka bahçeyi pek izleiyor Sanberk çünkü ne olduğunu anlıyamıyor ama ben çok sevdim.hatta bazı denemeleri yaptık evde:)

    YanıtlaSil
  10. Caillou'nun ve Marsupilami'nin repliklerini ezbere biliyoruz artık.Sadece Deniz değil ben de :)
    Zamanla değişiyor Allah'tan hevesleri.Hele şimdi havalar da ısınmaya başladığından beri Deniz'i bahçedeki oyunları bıraktırıp eve getiremiyoruz ki televizyon izlesin.En iyisi de böyle bence.
    özlem

    YanıtlaSil
  11. Bizde de pepee(bende hoşlanmıyorum) , calliou(artık eskisi kadar seyretmese de yeni bölümü olunca seyretmeyi tercih ediyor).
    Arka bahçede bilimi ben seviyorum:)
    Diğerleri ile henüz haşır neşir değil.
    Yeni favorisi mimi(anne en sevdiğim çıktı diye geçiyor tv karşısına)
    Bu aralar ben çok fazla oturup onunla oynayamadığım için tv normale göre daha fazla seyrediyor, ama dediğin gibi havalar güzelleşti ya tv seyretme saatleri azalır artık.

    YanıtlaSil
  12. bunlar arasinda benim oglusunda vazgecilmezleri dora,calliou,pepee... vallahi bazi zamanlar bana bile zor sira geliyor bisey izlemeye:)

    YanıtlaSil
  13. Gece Bahçesi,Pepee ve Caillou'dan bizde vazgeçemiyoruz. Pepee hakkındaki yorumuna sonuna kadar katılıyorum ama bizim bücür vazgeçemiyor. Minika'da birde Pokoyo ve Pingui var. Onları da keyifle izliyor..

    YanıtlaSil
  14. Minikistan dışında bizede uyuyor.Bende yazın bu saatlerin azalması umudundayım.

    YanıtlaSil
  15. fikriye cim eminim sen arka bahçede bilim i uygulamışsındır evde :) bizimkiler de yemeği ya kitap eşliğinde ya tv eşliğinde yiyorlar malesef ...

    özlem haklısın havaların ısınmasından beklentilerimiz aynı yönde :)

    yasemin demek ki çocukların tercihleri hemen hemen aynı yönde ve annelerin de :))) evet boş bırakınca daha çok izliyorlar...

    YanıtlaSil
  16. aşkınay çocuklar uyanık olduğu zamanlar zaten tv üzerindeki hakimiyetimiz sıfır :)

    emine haklısın bak poko yu unutmuşum onu da seviyor elif :)))

    ela toprak ve biz azalacaktır kesinilikle :))))

    YanıtlaSil
  17. Pepe hakkindaki yorumlariniza katilmiyorum arkadaslar. Pepe türk kültürünü nasil damardan empoze ediyor neden rahatsiz ediyor sizi anlamadim. Türk Kültürünü cocuklara asilamasimi yanlis rahatsiz ediyor. Eger böyleyse cok üzücü...

    YanıtlaSil
  18. nesli belki türk kültürü derken yanlış bir ifade kullandım ama bu çizgi filmde beni rahatsız eden bişeyler var nedense... zaten şimdi biraz araştırınca pocoya isimli türk yapımı olmayan bir çizgi filmden esinlenerek yapıldığını öğrendim. google görsellerden bakınca da pepee nin pocoya nın kırmızısı olduğunu gördüm. aynısı tıpatıp. mesela bir bölümünde pepee ve şila oyun oynarken, pepee baba şila da ona hizmet eden eşi pozisyonundaydı bu tip rol pekiştirmelerini sevmiyorum. mutlaka öğretici yanları da var okul öncesi için hazırlanmış en azından ve çocuklar da bayılıyolar...

    YanıtlaSil
  19. merhaba, bizdeki favoriler Mickey Mouse (özellikle playhouse bölümü), TRT Çocuk'ta Laura'nın Yıldızı ve Keloğlan. Evet ne yazık ki Keloğlan'da şiddet içeriklerine rastlasam da benim kız pek seviyor bu kel oğlanı:)

    Peppee ve Calliou zaman zaman takıldıklarımızdan. Ama süper fan değiliz. Bir de Baby TV var elbette. İlk gözağrısı.

    Yumurcak TV'ye takılmıyorduk pek. Ama biz de bir deneyelim bakalım.

    Aslında ne kadar az tv, o kadar iyi... Keşke evlerde şöyle minik bir bahçe olsa da, tv karşısındaki o vakitler bahçede geçse...

    YanıtlaSil
  20. evde bahçe süper fikirmiş :))) öncelikleri zamanla değişiyor tabi ama şuan hemen hemen aynı sizinkilerle :))) calliou dan bıktılar, keloğlan ı elif izlemeye başladı, değişiyor yani :)

    YanıtlaSil
  21. Arka bahçede bilime ben de bu yaşımda göz atardım ;)

    YanıtlaSil

haydi söyle :)