24 Temmuz 2011

Tatil Kapıda

2010 Eylül ayında başlayan kreşimiz 22 Temmuz-5 Eylül arasında tatil. Elif ikinci, Eren ilk yılını tamamlıyor. Bu sene neler oldu;
+En önemli gelişme Eren in uyku sorununun bitmesi oldu. Kreş bu süreçte ne kadar etkendi bilmiyorum ama uyku sorunumuzun çözülmesiyle kreşe başlaması eş zamanlıydı. Bu durumun aile yaşantımıza çok büyük kazanımları oldu. Uykusunu alan anne ve baba daha anlayışlı, daha enerji ve sevgi dolu, daha az şikayet ederek ve akşamları kendilerine daha çok zaman ayırarak, dizi-film keyfi yaparak nispeten keyifli bir kış geçirdiler...

+İkinci olarak gribal enfeksiyonlar geçen yıla oranla önemli ölçüde azaldı. Geçen sene iyi oldukları ve şurup kullanmadıkları günler sayılıyken, bu kış sadece 3 kez (buna az diyorum ben) antibiyotik kullandılar. Elif hiç otit olmadı.

+Öz bakım becerileri çok gelişti. Elif yardımsız tuvalet ihtiyacını gideriyor, Eren de bu işi çözmek üzere. Eller süper yıkanıyor. Yemek konusunda da anne fırsat verirse gayet başarılılar.

+Dil kullanım becerileri gelişti. Ev dışında çocuklarla iletişimlerinde gayet iyiler. Parka gittiğimizde 5 dk içinde her ikisi de birer arkadaş bulmuş oluyor.

+Kurallara uymayı, beklemeyi, sabretmeyi, hayatın merkezinde olmadıklarını, bir gruba ait olmayı öğrendiler.

+Kardeş olmayı kreşte daha iyi anladıklarını düşünüyorum. Eren in ilk günlerinde Elif her akşam bize rapor veriyordu. "Eren bugün çok ağladı anne, bugün makarnasını bitirdi anne gibi"...
Sanırım kreşin en önemli dezavantajı çocukların birbirinden olumsuz davranış ve kötü kelime öğrenme konusundaki hızları ve başarıları... Fabrikadan çıkmış gibi aynı cümleleri aynı kelimeleri söylüyor, aynı şımarık davranışları sergiliyorlar. Kreş çıkışı enerji dolu talepkar çocuklarınızla karşılaştığınızda sakın şaşırmayın. Hem sizi özlemiş oluyorlar hem de tüm gün belirli bir disiplin içinde hareket etmekten sıkılmış...

Eğer çalışıyorsanız ve çocuğunuz 2 yaşından büyükse ilk sıralardaki alternatiflerden biri kreş olmalı diye düşünüyorum. Tabi güvenilir ve içinize sinen bir yer bulabilirseniz.

Önümüzde uzun bir tatil var ama malesef bizlerin o kadar çok izni yok... Bu durumda ilk iki hafta aile fertlerinin desteğiyle çalışıp, daha sonra izne ayrılmayı planlıyoruz. Yani hala buralardayız :)

6 yorum:

  1. kazanımlar yönünden ciddi bir üstünlük ve kalite farkı yaratmış besbelli.2 yaştan sonra anneanne-babaanne alternatifinden sonra ilk sırada yer almalı kreş.
    yalnız uzun bir ara olmuş bu.ne kötü.sanki çalışanların 40 gün tatili varmış gibi.umarım sıkıntı yaşamazsınız.sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. olumlu yönleri o kadar çoki dah ayazabileceğin şeyleri vardır kesin ama bunlar bile yeterlidir.Bana da sorarsanıoz ben 2 yaş sonra her çocuk kreşe başlamaıl.Ne yazıkki devlet bu konuda pek bişey yapmamış.Eğer çalışan ane değilseniz ve eşiniz aldığı maaş yüksek değilse çocuğunuz evde büyütmek zorundasınız.ama bu şekilde yaşıtlarıyla bir arada olması çok kısıtlı.ama hayata hazırlık asıl bunda başlıyor.Bazen çok yorgun olunca bazen çocuklarınız özleyince hatırlayınki siizn kadar şanslı olmayan vardır.
    Hoş olmayan kelimelr davranışlar her zmana görecekler ve öğrenecekler.am ailede olmadığı sürece kısa zamanda unutuyorlar.Yeterki sakin karşılayabilirseniz.

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel şeyler öğrenmşler,maşallah onlara:)E büyüyorlar artık annesi ...Şimdiden iyi tatiller..

    YanıtlaSil
  4. sorma sevgi ya 5 hafta tatil hangi resmi kurum kreşinde var ben de bilmiyorum... zorlanıyor herkes ve işyeri çocuktan geçilmiyor :) insanlar mecburen işe getiriyolar..

    utkunun annesi teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. fikriye gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsin. daha geçen yıl anaokulu mecburi oldu şimdi okul öncesini iki yıla çıkarma çalışmaları var... ama her zaman söylüyorum sanberk çok şanslı senin gibi ilgili bir annesi var :)

    ela toprak ve biz çok teşekkür ederiz :))

    YanıtlaSil

haydi söyle :)