8 Eylül 2013

okullar açılırken

ilkokul seçimi gerçekten kafa karıştıran, uyku kaçıran bir süreç... özel okul alternatifini bir kenara bırakınca devlet okulları arasında iki seçenek kalıyor. yarım gün okullar ve tüm gün olanlar.

*tüm gün olanlar sabah 9 dan 2 buçuğa kadar sürüyor, genellikle bu tarz okullara 2 saatlik bir etüt programı koyarak 4 buçuğa kadar uzatıyorlar. öğle aralarında bir saatlik yemek zamanı var ve öğlen yemeği sorununu yemek şirketi ile anlaşarak çözüyorlar. çalışan ailelerin öncelikli tercihi bu okullar, dolayısıyla sınıf mevcutları epey yüksek. ancak 8 buçuk-5 buçuk çalışan aileler için çocuğu okula bırakıp alma işi sorun yaratıyor. bu alternatifi ilk değerlendirdiğimde çocukların okulda geçirdiği süre çok uzun geldi. öğlen yemeklerinde her ne kadar yemekleri önlerine gelse de tek bir öğretmenin o kadar çocukla yakından ilgilenemeyeği ortada. çocuklar bir saat gibi uzun bir süre tamamen kendi hallerinde okul içinde kalıyorlar. iki saatlik etüt yine sınıf öğretmenleri tarafından veriliyor ve ne kadar verimli geçeceği meçhul.

*yarım gün olanlar yani ikili öğretim yapanlar ise 1.sınıfları çoğunlukla öğlenci yapıyorlar. çocuk 1 gibi okula gidiyor, 6 gibi okul bitiyor. eğitimin öğleden sonra olması bir dezavantaj. arada 20 dakikalık beslenme tenefüsü var. bu alternatifi değerlendirdiğimde ise kalan yarım gün çocuğun nerede kalacağı sorunu gündeme geliyor. bakıcı mı özel etüt merkezi mi... bir de okulun eve mi işe mi yakın olması gerektiğinin düşünülmesi gerekiyor. evde çocuk ile ilgilenebilecek biri yoksa okulun eve yakın olmasının da bir avantajı yok. 

biz ne yaptık?
biz benim iş yerime yakın yarım zamanlı bir ilkokul ve gene iş yerime yakın bir özel etüt merkezinde karar kıldık. elif sabah etüde gidecek, orada kahvaltısını yapacak, 2 ders saati kadar bir zamanda ödevlerini yapacak, öğle yemeğini yiyecek ve etüt tarafından servis ile okula götürülerek öğretmenine teslim edilecek. ben öğlen tatillerinde çok rahat bir şekilde ders başlamadan elif' i ve öğretmenini görme şansı yakalayacağım. kısa sürede erişebileceğim bir yerde olması beni en çok rahatlatan düşünce... akşam ise okuldan kendimiz alacağız... 

maliyet analizi yaptığımızda da bu iki alternatifin birbirinden bir farkı yok. yani tam zamanlı okullarda etüt ve yemek hizmeti bedeli ile özel etüt merkezinin maliyeti hemen hemen aynı.

adres dışı kaydı nasıl yaptırdık?
meb 15 ağustos'ta ilköğretim kurumlarında kayıt ve nakiller konulu bir yönetmelik yayınladı. anne babaların çalıştıkları yere yakın okula kaydının yapılabileceği maddesi gerekçesiyle naklimiz sorunsuz olarak gerçekleşti. 

geçen sene bu vakitlerde 66 aylık çocukların ilkokul 1' e gitmeleri konuşulurken çok büyük kararsızlıklar yaşamıştık. elif 67 aylıktı, gitse belki başarabilirdi. gidip de başaranlar oldu, keşke göndermeseydim diyenler oldu. biz rapor alanlardandık. sanırım rapor alanlardan hiç pişman olan olmadı. hele ki okula mecburi başlama sınırı bu sene 66 dan 70 aya çekilince verdiğimiz kararın doğruluğundan bir kez daha emin olduk.

herkes çocuğu için kendi şartları içerisinde en doğru kararı vermeye çalışıyor, umarım verdiğimiz kararlar yüzümüzü ağartır ve tüm çocuklar için başarılı bir öğretim yılı olur :)

20 yorum:

  1. hem size hem elife kolay gelsin. Okullar açılınca huzursuz oluyorum ne çeşitli sıkıntıları oluyor çocukların ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz daha başımıza gelecekleri bilmediğimizden bir huzursuzluk yok şimdilik :)))) çok teşekkür ederiz :)

      Sil
  2. Nihancım yeni öğretim yılınız hayırlı ve uğurlu olsun, başarılar dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de canım size dileriz tüm mini mini birlere hayırlı olsun :)

      Sil
  3. Merhaba, yeni eğitim ve öğretim yılı hepimize hayırlı uğurlu olsun. Kızım geçen sene 1'e başlayınca aynı sorunları ben de yaşadım. Çalışan ebevynler olarak yarım gün gelen teyzemiz var. Kızım 3 buçukta okuldan gelince teyzemiz karşılıyor ve yemek yediriyor. Hatta derslerine bile çalıştırıyor. Benim için çok iyi oldu. Umarım sizin de istediğiniz gibi olumlu geçer.
    Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel böyle bir şansınız olması gerçekten harika olmuş... tabi gelirim blogunuza :)

      Sil
  4. Elifcik; şu uzun ve belirsiz öğretim yıllarında hep gülerek sabahlarına uyansın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar haklısın ayşecim, keşke bu kadar skor odaklı olmasaydı okullar... çok teşekkür ederiz :)

      Sil
  5. başarılar dilerim hem sana hem elife:) hakkaten zoe bu iler ya.bizde yine taşındık ve geç taşındık.okul kaydına geç kaldık ama yedelerden seçildikşükür.gerçektende uyku kaçıran bişey olsu benim için:)
    annelik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neyseki hallolmuş, hayırlı olsun size de başarılar, teşekkür ederiz :)))

      Sil
  6. Nihan hayırlı uğurlu olsun yeni eğitim öğretim yılımız. Seçimleriniz bence de çok mantıklı olmuş. Okuyunca derin bir oh çektim, kendimden de birşeyler bularak. Umarım herşey güzel olur çocuklarımız için. Öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederiz, herkes kendisi ve çocuğu için en güzelini yapmaya çalışıyor, ben de umuyorum her şeyin güzel olmasını :) şimdilik işler yolunda ama yorum yapmak için biraz daha zaman gerekiyor sanıyorum :)))

      Sil
  7. Nihancim selam okulunuz hayirli olsun. Elif'e basarilar tum egitim ogretim hayatinda..:)

    YanıtlaSil
  8. hayırlısı olsun canım.
    seçimin gayet akıllıca olmuş.
    bizimki tam zamanlı bir okul. beslenmesi, yemeği, etüt derken tüm gün okulda kalıyor benim aklımda onda :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet tüm gün birçok açıdan güzel ama 1.sınıf için biraz ağır gibi geliyor bana da... sizlere de hayırlı olsun :)

      Sil
  9. once yenı ogretım yılınız hayırlı olsun. kayıt aldırma işini nasıl yaptınız bıraz anlatırmısınız seneye aynı durum bızdede olucak ve ben korkuyorum ya almazlarsa dıye sımdıden tesekkur ederım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iş yeri belgesini okula götürüp yaptırdık, sorun olmadı.... sınıf mevcutları fazla değilse alıyolar, endişelenmeyin...

      Sil
  10. Umarım çocuklarımız tüm kararsız ve politik dünyaya yenik düşen eğitim sisteminden pırıl pırıl sıyrılır, Herşeye rağmen mutlu ve verimli bir öğrenim hayatları olur. Biz de hep "iyi ki" "ne güzeldi" nidalarıyla anımsarız çocuklarımız adına aldığımız kararlarımızı.

    iyi bir yıl olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah canım, iyi bir olur tüm çocuklar için :))

      Sil

haydi söyle :)