26 Ocak 2015

çalıkuşu


ÇALIKUŞU | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 45 dakika
Yazan : REŞAT NURİ GÜNTEKİN |
Oyunlaştıran : NECATİ CUMALI | 
Yöneten : HALİL AKARSU
Reşat Nuri Güntekin’in 1922 yılında, ‘İstanbul Kızı’ adlı dört perdelik oyunundan roman haline getirilen ‘Çalıkuşu’nu, tekrar Necati Cumalı’nın uyarlamasıyla tiyatro oyunu olarak sahnelemek istedik.
Bütün toplumsal, bireysel olumsuzluklara rağmen, onurundan taviz vermeden hayata tutunabilen Feride’nin gözünden, yaşadığı çevreyi anlayabiliyoruz. Feride’nin çıktığı yolculuk, yazarımızın yaşamıyla neredeyse birebir örtüşmektedir. Romandaki derinlik duygusu, yayımlandığı ilk günden bu yana romanı okuyan herkesin ilgisini çekmiş ve bugünlere gelmiştir.
Not:
2013-2014 Sanat Kurumu Övgüye Değer Kadın Oyuncu Ödülü Sinem Şahin

1986 yılında trt de 7 bölüm olarak yayınlanan, aydan şener ve kenan kalav' ın baş rollerini paylaştığı muhteşem dizinin bir çok sahnesi hala aklımda ve o unutulmaz başlangıç müziği hala kulaklarımdayken izledim oyunu. konusu itibariyle o kadar uzun zaman dilimine yayılmış bir hikaye ki, tiyatroya uyarlandığında zaman atlamaları kaçınılmaz olmuş. tiyatroya eşlik eden canlı orkestranın ne kadar doyurucu olduğunu bir kez daha tecrübe etmiş oldum. üç saatlik süresi ile izlediğim en uzun oyundu. zaman zaman konuşarak değil, bakışlarla ve tiyatral danslarla ne kadar çok anlatılabiliyormuş. özellikle final sahnesinde yani feride ile kamran' ın kavuşma sahnesinde sözsüz ama kelimelerin kifayetsiz kaldığı noktada yetişen sanatın diğer dallarıyla bize vermesini gerekeni tamamen verdiğini söyleyebilirim. asıl konu aşk üzerine şekillenmesine rağmen peşini bırakmayan talihsizliklerle oradan oraya sürüklenen feride' nin öyküsü, tuttuğu günlük üzerinden izleyiciye yansıyor. dekor sade ve yeterli, kostümler oldukça özenliydi.
feride rolü ile nur yazar kesinlikle takdiri hak ediyor. oyun boyunca aktif olarak sahnede yüksek bir performans sergilediğini düşünüyorum. hikayenin içerisinde çocukluktan olgunluğa geçişi, bir çocuğun nasıl genç kız ve yetişkin bir kadın olduğunu çok başarılı bir şekilde gösteriyor.
anlatıcı müjgan rolü ile sinem şahin, mişel rolü ile nimet irem güler, yüzbaşı ihsan rolü ile orhan özyiğit başarılılardı. feride' nin evlat edinmiş olduğu munise' nin ölüm sahnesi çok yaratıcı ve etkileyiciydi.  
oyunu ankara' da akün sahnesinde izledim. böyle güzel bir klasiği bizlerle buluşturdukları için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 
Oyuncular: Sinem Şahin, Gülay Gür, Hülya Dizmen, Meltem Baytok, Evren Çağrı Turan, Zeynep Pırıl Kadıoğlu, Buket Türkyılmaz, Nur Yazar, Barış Çağlar, Nimet İrem Güler, Fuat Çiyiltepe, Özden Gököz, Necmi Çavdarlı, Selma Bayraktargil, Yasemin Karataş, Tuba Tazebaş, Bahadır Özyurt, Emre Ercil, Önder Atakanlı, Neriman Kılıç, Özgür Çiğdem Eraslan, Orhan Özyiğit, Turgay Kılıç, Oğuzhan Oğuz, Metin Bayram, Rabia Sevim Aybike İpekçi, Fatma Özlem İlayda İpekçi, Özgür Çiğdem Eraslan, Öykü Eylül Amaç, Sudem Alcan, Ali Eroğlu, Serkan Ilıcakaya, Burhan Buluç.

Orkestra: Fikri Özdemir, Gülay Ülgentürk, Eylül Can Akdağ, Sercan Erdoğan, Ferda Cengiz, Mehmet San, Müge Tuna Çamlı, Sıla Çakar, Gökhan Över, Ersan Yürek, Onur Boztaş.

2 yorum:

  1. Ben de büyük etki bırakan ve sanırım roman olarak okuduğum ilk kitaptı Çalıkuşu.

    YanıtlaSil
  2. Öğretmen olmamın ve Anadolu aşkımın tek suçlusu...Keşke buralarda da böyle kaliteli gösteriler olsa."dildennagmeler.blogspot.com"

    YanıtlaSil

haydi söyle :)