16 Ağustos 2016

'Anne Bitti' den Kurtulmak

Çocukların gelişim sürecinin önemli aşamalarından biri tuvalet eğitimi. Tuvalet eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra ise en sık duyduğumuz cümlelerden biri 'anneee bitti!' Hesaplayamam kaç sabah bu nida ile uyanıp, gözümü açamadan kendimi tuvalette bulduğumu. Ya da içeride misafirler, tabağımda yemekler varken bu şekilde mis(pis) kokulu tuvalete davet edildiğimi.

Çocuklarda tuvalet temizliği alışkanlığının kazanılması ile ilgili çok farklı yaş aralıkları var. Bazıları beş yaşında halletti diyor kimisi ise on yaşında hala ben temizliyorum. Bizim bu işi tam manasıyla halletmemiz ise işte bu yaz oldu. Kızım 9,5 yaşında, oğlum ise 8 yaşında ve artık sabahların en güzel uykuları bana kaldı.

Bu konuda onları teşvik etmeye başlayalı sanırım bir yıl kadar oldu. Nasıl yapmaları gerektiğini güzelce anlattım, ilk tecrübelerini benim yanımda yaşadılar. Önceleri sadece etütte ya da okulda mecbur kaldıkları zaman kişisel temizliklerini yapıyorlardı. Evde ise 'anneee bit-ti' ler devam etti bir süre. Ben de çok katı olmamakla birlikte çoğunlukla bu işi artık kendi başınıza başarabilirsiniz mesajı vererek yoluma devam ettim. En son Elif işin ciddiyetini kavrayınca tuvaletten çıkmama protesto hakkını kullandı. 'Anne eğer gelmezsen, buradan çıkmayacağım.' Tabiki dilediği kadar kalabileceğini söyledim. En sonunda biraz isyanla -ne kadar da inatçı çıktın anne- diyerek temizliğini yaptı ve çıktı. O günden sonra ise o cümleyi hiç duymadım :)

Yatak düzeltme tamam, giyinip soyunma tamam, ayakkabı bağlama tamam, banyo tamam. Evet bu işi de hallettiğimize göre sırada ne var acaba :)))
-Ahh... Şimdi aklıma geldi, tırnak kesme!

14 yorum:

  1. Annelik zor bir sanat. O yüzden de hakları ödenmez diyoruz ya. Gözün aydın:)))
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Biz şimdi sil baştan başladık o işlere iki numara ile. Ama büyüğün de hala zorladığı yönleri var tabi. yatak düzeltmeye henüz başlamadı. Banyoda da hala güvenemiyorum saçlarını köpüklü bırakabilir çünkü. Benim daha yolum uzun gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yaşları yakın olunca tüm saydıklarım aynı zamanlarda oldu, o açıdan bi avantajım var kabul ediyorum :) Yatak düzeltme şöyle 4-4 lük iş beklemiyorum, ama yaptıklarını da ellemiyorum. Zaten tüm gün dışarıdayız. Saç olayı da ELif' in uzundu o zaman ben de son bür durulama kontrolü yapıyordum şimdi kısa kestirdik kontrolü bıraktım. Senin de az kaldı bence :)

      Sil
  3. Merhaba !!
    Annelik gerçekten zor bir meslek diyebiliriz bu görevin üstesinden gelen var gelmeyen var siz başarmış gibi duruyorsunuz kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence tüm anneler ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar, teşekkürler...

      Sil
  4. zor işler diyemeyeceğim emin ol büyüdükçe meğer bu işler ne kadarda devede kulakmış diyeceksin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapma yaa, tüh hayallerim yıkıldı :))) Tecrübeli anneler işlerin giderek zorlaştığını söylüyorlar artık ben de inanmaya başladım sanki :)

      Sil
  5. Darısı başımıza. Bende epeydir teşfik ediyorum ama henüz o kopma noktasını yaşamadık dilerim daha uzun sürmez, senin gözün aydın Nihancım artık birşey kalmamış maşallah ikisinede :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saol Derya' cım bence çok yakın eli kulağında sizin de :)

      Sil
  6. vaaay çok stratejikmişsiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üfff, sen bi görsen bizim ev nası, hep stratejiyle dönüyo bu işler :)))

      Sil
  7. Anne. Ne kadar da büyük bir sıfat taşıyor gerçekten. Darısı olmak isteyenlerinin başına :)

    YanıtlaSil
  8. İçtenlikle amin diyorum bu temennine, Allah her isteyene versin...

    YanıtlaSil

haydi söyle :)