4 Ocak 2017

Nazal Yıkama

Son yıllarda kış aylarında bana bir sinüzit musallat oldu. Hasta değilim, kırgınlık yok, akıntı yok, ateş yok ama akşam yattığımda geniz akıntısı nedeni ile öksürükten uyuyamıyorum. En sonunda uykusuzluktan doktora gidiyorum. Röntgen sonucu sinüzit teşhisi ile antibiyotik başlıyorum. Bu şekilde 5-6 kere tekrar edince araştırmaya başladım. Ve bir yöntem ile karşılaştım. Burun yıkama, sinüs yıkama ya da nazal yıkama olarak geçiyor. Youtube da sayısız videosu olan bu yöntemi ilk izlediğimde hayretler içerisinde kaldım. 
Arkadaşlar olayımız kaynamış ılımış suya biraz tuz biraz karbonat atıp, böyle bir burnumuzdan veriyoruz, su sinüs boşluklarını dolaşıp, diğer burnumuzdan çıkıyor :) Biz çocukların burnuna serum fizyolojiği zor sıkarken alem 3 aylık bebelere bu işlemi yapıyormuş, videoları izleyince ağzım açık kaldı.

Yorumları okudum, videoları izledim olayı biraz hazmettim bir hafta kadar sonra bir ürün almaya karar verdim: 'sinüs rinse kit' diye bir ürüne ulaştım. Aslında eczanelerde aynı işi gören başka ürünler de var. Küçük mavi poşetlere toz karışım koymuşlar, şişeye kaynamış ılımış suyu, tozu koyup karıştırıyorsun ve uygulamaya başlıyorsun. Yukarıdaki fotoda kullanılan ise neti pot denilen porselen çaydanlığı andıran bir ürün. Videolarda büyük şırıngalar ya da boş kolonya şişesi ile uygulayanlar da var. Yani illa bunu satın almak gerekmiyor.
İlk denememde ağrı, acı, yanma olabilir diye biraz korktum. Ama ilginç olarak hiç birini yaşamadım. Sadece denizde genzinize su kaçınca hissedilen hafif bir basınç oluyor. Sonrası ise gerçekten güzel. Sinüslerinizin açıldığını ve çok daha rahat nefes aldığınızı hissediyorsunuz. Akşam burun tıkanıklığından dolayı tek yönlü yatabiliyordum mesela bunu kullandıktan sonra iki tarafa da yatabiliyorum. Sinüzitim geçene kadar rahatlatıcı olarak çok işe yaradı. Daha sonra ise ihtiyaç duydukça ara ara yapmaya başladım. 
Dikkat edilecek noktalar: Kesinlikte steril bir işlem olması gerekiyor. Musluk suyu yerine hazır suları kaynatıp, ılıtabilirsiniz. Kulaklarda basınç varsa işlem sonlandırılıyor. İşlem esnasında ağzın açık konumda olması çok önemli. İşlemden sonra 2 saat uyumamak gerekiyor, sinüslerde su kaldıysa kulağa kaçmasın diye. Toz karışımı evde de hazırlayabiliyorsunuz. 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat koyuluyor. Tuz olarak mineralli tuzlar tercih ediliyor. Küçük çocuklar için ayrı bir ürün var. Uygulamak isteyenler mutlaka gerekli araştırmayı yaptıktan sonra denesinler.

13 yorum:

  1. Geçmiş olsun. Gribal enfeksiyonlarda bazı doktorların tuzlu su ile gargara önerdiğine, buruna da çekmemizi söylediklerine çok şahit oldum. Ama bu ilginçmiş gerçekten. İnsan birçok şeyi geniş kapsamlı bir araştırma yaptığında öğreniyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu bana da çok ilginç geldi. Denemek biraz cesaret istiyor ama video çok seyredince normalleşiyor sanki :)

      Sil
  2. Tuzlu su ile temizliği bilirim ama paylaşımında bir fikir oldu geçmiş olsun sağlıklı günler dileği ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu daha kapsamlı bir yıkama. Bir video similasyonu var. Suyun sinüslerde nasıl dolaşıp da çıktığını gösteriyor. İzlemenizi tavsiye ederim.

      Sil
  3. Bizim Ece için yapabilirim sanırım. Eşimde kronik sinüzit var. Ama Ece de burun eğriliği, geniz eti, tıkanıklık hepsi var. İzin verir mi diye soracağım önce. İlginç olan küçüklere yapmak daha kolay. Büyüdüklerinde daha çok korkuyorlar.
    Geçmiş olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence eşin denesin. Minnacık çocuklara yapıyolar videolarda ama ben çocuklara cesaret edemem gibi geliyor hala. Sterelizasyona çok dikkat et denersen. Çok oku araştır öyle yap canım.

      Sil
  4. Bebeklik ve çocukluk döneminde en zorlanılan tedavi yöntemi, etkili ama yaptırması zor. Büyüklerde durum daha avantajlı ama teknik gerektiren ilaç kullanımları insanı biraz geriyor. Geçmiş olsun. Yastığı yükselterek uyumaya çalışmak, nefes yollarını rahatlatan buhar banyosu uyguladığım birincil pratik yöntemler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Zaten bu tam bir tedavi değil sanırım rahatlatıcı, yardımcı bir metod.Yüksek yastık evet neredeyse oturarak uyuyordum. Buhar banyosu da yaptım viksli. Ama antibiyotiksiz kurtulamadım. Sinüzitin de kesin bi tedavisi yok gibi.

      Sil
  5. Geçmiş olsun Nihancım..

    YanıtlaSil
  6. Geçmiş olsun Nihan'cığım, umarım çok faydalı olur..
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Bende baya faydasını gördüm, içinden çıkan paketler bittiği zaman bir bardak suya bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat aynı işi görmektedir. Bloğunuzu yeni keşfettik beğenerek takibe aldık. Bize de bekleriz.
    http://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

haydi söyle :)