7 Ağustos 2017

Çocuğuma Kaç Yaşında Akıllı Telefon Almalıyım?

Kızım bu sene 5.sınıfa başlıyor. Artık onu okula elimizle bırakıp elimizle aldığımız günler geride kaldı. Bu sene ilk kez okul servisi ile tanışacağız. Hatta evden bizden sonra çıkıp, eve bizden önce gelmesi söz konusu.

Endişeli anne kimliğim hemen çalışmaya başlıyor; ya servis gecikirse ya da gelmezse, servisi kaçırır mı, eşyalarını toparlayıp evden çıkmayı becerebilir mi, servis kaza yaparsa ne olacak, anahtarıyla kapıyı açabilecek mi? İçimdeki sakin anne ise sıkıntı yok, serin kal, yapar diyor :) Tabi yine babaannemiz ile aynı apartmanda olmanın rahatlığı var.

Akıllı telefonlara olan mesafeli bakışımızla hafif bir flörtleşme başlıyor. Ondan her an haber alabilme olanağı gerçekten çok cazip. Orta öğretimde öğretmen olan iki ablam da artık internet paketsiz akıllı bir telefonu kullanabileceğini söylüyor. 

Uzman görüşleri için bir araştırma yapıyorum. 2013-2014 yıllarında yazılan makaleler 15-16 yaşı gösteriyor. Oysa yeni tarihli olanlar 11-12 yaşından önce alınmamalıdır diyor. Teknolojinin son yıllarda nasıl büyük bir hızla topluma nüfus ettiği anlaşılıyor buradan. Her geçen yıl uzmanların teknoloji ile tanışma yaşını biraz daha öne çektiklerini görüyorum. Tabi her durumda ihtiyacın hasıl olması ilk kriter. Yani çocuk bağımsızlaşmaya başlamış ise artık tek başına okula gidip gelmesi gerekiyor ve iletişim gerekliyse evet alınmalı. 

Sonunda kararımız bu sene kızıma sadece iletişim amaçlı akılsız-tuşlu bir telefon almak oldu. Zaten daha önce kendisiyle liseye geçince akıllı telefon alacağımız konusunda anlaşmıştık. Yalnız akılsız-tuşlu telefon bulmak o kadar da kolay bir iş değil, hiçbir teknoloji markette satılmıyor. İkinci ellerden ya da eş dosttan bulabiliyorsunuz. Bu nedenle hala elinizde çalışır durumda tuşlu telefonunuz varsa iyi saklamanızı tavsiye ediyorum. Gün gelip de birini çok sevindirebilirsiniz.
henüz dünyayı sanal olarak kucaklamaya hazır değiliz:)
Kızım; 'Ya ben bu telefonu çantamdan bile çıkartmam, ezik miyim ben, oyuncak mı bu anne' gibi sorular sorsa da, biz bu sorunu şimdilik çözdük gibi. En azından bu sene için öyle umuyorum :)

17 yorum:

  1. Aaaaa....kızına hemen söyle o zaman ben ezik miyim? Hiç de değilim, benim telefonum da akıllı filan değil, sadece iletişim için duruyor, resim bile çekmiyor. Bu eziklik filan değil, o yaşta bir çocuğun akıllı telefonu olması gereksiz ve doğru değil, kaybedebilir, düşürür, çaldırabilir, bildiğim kadarıyla çok pahalılar yazık değil mi? Dünya para..benim koskoca 30 yaşındaki oğluşum bir kez takside cep telefonunu düşürdü..ikinci kez de cüzdanını düşürdü (her şeyi içindeydi) ...yani en doğrusunu yapmışsın, hiç utanmasın, gayet normal...
    Güle güle kullansın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz Müjde Hanım. Düşürmesi, çaldırması bir yana tüm gün okulda oyun oynaması ya da internette gezmesi, arkadaşlarıyla mesajlaşması da hiç hoş olmayan durumlar. Şu an okulların büyük sıkıntılarından biri öğrencilerdeki akıllı telefon kullanımı. Öğretmenler çok şikayetçi, çocuklar ders dinlemiyorlar. Önüne de geçemiyorlar, bakalım biz de yaşayıp göreceğiz.

      Sil
  2. Bizde 5.sınıfta yani geçen yıl almıştık akılsız telefondan akıllıya geçişimiz sadece 2-3 ay sürdü resmen tuşlu telefon bozuldu elimizde patladı :)))) Yağız okula goturmuyor sadece evde yalnız kaldıgı için telefonu da evde bırakıyor. Resmen cocukların eline telf vermeye korkar durumdayız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2,3 ay mıı :))) Okula götürmemesi iyiymiş gerçekten. Bakalım bizim sistem nasıl olacak :)

      Sil
  3. akılsız telefonla cok guzel bir iş başarmıssınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım ne kadar direnebileceğiz. Sınıftaki diğer çocukların da olmasa, görmeseler istemezler aslında...

      Sil
  4. Vay be ne kadar büyümüş Elif :) Akılsız bir telefon bulmak gerçekten zor ama bence de ilk aşama için öyle bir tel seçmekte iyi yapmışsınız.
    Umarım güzel geçer ilk servis yılı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Akılsız telefona gözüm gibi bakacağım :)))

      Sil
  5. Teknoloji ile imtihanda, küçükken ne kadar ekrana maruz kalsınlar probleminden sonra, şimdi de akıllı telefon mevzusu... İşimiz giderek zorlaşıyor 😔 Ama büyüyor be bağımsız birer yetişkin olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar... Eren'in tepkisini de merak ettim doğrusu bu duruma 😇

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren şimdilik sorun yapmadı. Seneye 5 e geçince bekliyorum ben tepkiyi :)

      Sil
  6. Ben liseye başladıkları sene aldım ikisine de. Bir ara Metos eziğim ben telefonum bile yok dediydi, ooo dedim telefonun yok diye ezik olduğunu düşünüyorsan gerçekten de eziksin, hemen sustu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel cevap :P Yazdım bir kenara. Benim de hedefim lise bakalım ne kadar yaklaşabileceğiz :)

      Sil
  7. Aynı konu bizim evde de gündemde malesef,liseye kadar düşünmediğimiz halde, bu yıl ihtiyaç olacak gibi görünüyor. Siz şimdilik çözüm bulmuşsunuz ne güzel :) Biz halen düşüncelerdeyiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk etapta bulduk ama dediğim gibi sınıfın profili çok önemli. Sınıfta olmazsa sorun olmaz :)

      Sil
  8. iyi etmişsiniiz işteee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Deep' ciğim inşallah iyi etmişizdir :) ♥♥♥

      Sil
  9. Dediğiniz gibi sadece iletişim halinde kalabilmek için tuşlu telefon almak mantıklı. Teşekkürler

    YanıtlaSil

haydi söyle :)