19 Ocak 2019

Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası

BİR YAZ DÖNÜMÜ GECESİ RÜYASI | SİVAS DT
2 perde | 1 saat 50 dakika
Yazan : W. SHAKESPEARE | Çeviren : NURETTİN SEVİN | Yöneten : VOLKAN ATEŞ GÜNDÜZ
KONU: Kızı Hermia'yı Demetrius ile evlendirmek isteyen Egeus, kızının başkasına olan aşkını öğrenince Atina Dükü Theseus'a gider. O sırada sarayda Theseus ve Hippolyta'nın düğün hazırlığı vardır. Atina yasalarına göre evlenmelerinin mümkün olmadığını öğrenen aşıklar çareyi kaçmakta bulurlar. Demetrius'a aşık olan Helena'nın bu haberi Demetrius'a vermesi ile o da ormana peşlerinden gider. Ormanda onları gören periler de hikayeye dahil olunca olaylar birbirine karışmaya başlar.

OYUNCULAR:   THESEUS-PUCK-GARSON:SERKAN YANAR   -   HERMİA:KARDELEN F.GÖKTAŞ   -   LYSANDRUS:SAMET SÜNBÜL   -   HELENA:HÜLYA KELİ   -   DEMETRİUS:İSMAİL TÜTÜNCÜ   -   OBERON-FRANCIS FLUTE:TURGUT YALÇIN   -   TİTANİA-YARIŞMACI:CANAN KOYUNCU   -   NİCK BOTTOM:M.İNANÇ KETECİ   -   PETER QUİNCE   -   BODYGUARD:BURAK FINDIKCI   -   EGEUS-SNOG:EMİN TAŞCIOĞLU   -   HİPPOLYTA   -   PERİ:DEMET VURANOĞLU   -   PHİLOSTRATUS-PERİ:NİLHAN ÖĞÜTÇEN   -   PERİ-YARIŞMACI:ÖZGE TEPE   -   TOM SNOUT:MESUT ELBAY   -   PERİ- YARIŞMACI:NİHAL KURUÇAY   -   PERİ- YARIŞMACI:GİZEM YILMAZ   -   PERİ- YARIŞMACI:GÜLEN YAĞMUR AYTÜL   -   PERİ- YARIŞMACI:ZUHAL TOPTAŞ   -   PERİ- YARIŞMACI:YEŞİM ÖZKINACI

Haftanın üçüncü turne oyunu Sivas Devlet Tiyatrolarından... Bu sezon izlediğim ikinci Sivas DT oyunu olduğunu da belirtmeliyim, ilki Lena, Leyla ve Diğerleri idi. Bu vesile ile Filiz Demiralp' i de anmış olalım:)
Daha önce onlarca kez farklı topluluklar tarafından sahnelenmiş Shakespeare' in Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası' nın Sivas DT ve Volkan Ateş Gündüz yorumunu izledim İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesinde.
Shakespeare' in klasik, devrik cümlelerle dolu,  lirik şiirsel anlatımını çok seviyorum.  
Hermia ve Lysander birbirlerini sevmektedirler. Fakat Hermia'nın babası Egeus, kızının Lysander ile evlenmesini uygun bulmamaktadır. Hermia'nın en yakın arkadaşı Helena da Demetrius'a vurgundur. Fakat Demetrius'un Hermia'ya olan aşkı, ortalığı karıştırmaktadır. Egeus'un da baskılarıyla Hermia, Demetriusla evlenmek zorunda kalır. Atina dükü Thesus da bu olayı yaslara göre uygun bulmuştur. Bunun üzerine Lysander ve Hermia, Atina'nın sınırları dışına çıkıp evlenmeye karar verirler. Bu kararlarını en yakın arkadaşları Helena'ya anlatırlar. Demetrius'un gözüne girmeye çalışan Helena da olacakları ona söyler. Lysander ve Hermia'nın peşinden Demetrius, onun peşinden de Helena ormanın yolunu tutar. Bu sırada periler kralı ve kraliçesi tartışmaktadır. Tartışma sebepleri ise bir çocuktur. İkisi de bu çocuğu sahiplenmek istemektedir. Periler kralı Oberon, büyülü çiçeği Titana'nın gözüne sürer. Böylelikle Titana uyandığında ilk gördüğü kişiye aşık olacaktır. Aynı çiçeği, Helena’ya eziyet eden Demetrius'un da gözüne sürmek ister. Bu iş için yardımcısı Puck'ı görevlendirir. Fakat Puck, çiçeği Demetrius'a değil de Lysander'e sürer. Böylelikle ortalık iyice karışır. Lysander Helena'ya tutulur. Durumu düzeltmek için Demetrius’un da gözüne çiçek sürülür ve o da Helena'yı sevmeye başlar. Bu olaylar gerçekleşirken, Thesus ve Hippolyta'nın düğün hazırlıkları devam etmektedir. Bir kaç esnaf, hazırladıkları tiyatro eserini prova ederken Puck gelir ve Bottom'un kafasını bir eşek kafası ile değiştirir. Bottom'un arkadaşları kaçışır ve gürültüden Titana uyanır. İlk gördüğü şey, eşek kafalı Bottom olur ve ona tutulur. Titana Bottom ile ilgilenirken, Oberon da çocuğu alır ve Titana'yı eski haline çevirir. Dört aşığı bulundukları durumdan kurtarmak için ise Titana’dan yardım ister. Titana tüm ormanın derin bir uykuya dalmasını sağlar. Böylelikle yaşanan her şey bir “rüya” olarak kalacaktır. Aşıklar uyandıklarında Atina’ya geri dönerler. Theseus ve Hippolyta ile birlikte iki çift de evlenir. Hep birlikte esnafların hazırladığı tiyatroyu izlerler.
Shakespeare' in komedya türünde yazılmış 5 perdelik oyununun bu yorumunu ben çok beğendim. Sahnenin sağına yerleştirilmiş orkestra, salon açılışından itibaren oyun başlayana dek güncel ezgilerle izleyiciyi selamlıyor. Zaten ilk sahne, evlenmesine dört gün kala, Atina Dükü Theseus'un sarayında bir balo ile başlıyor. Orkestra, bol müzikli ve danslı oyun boyunca çok başarılı bir şekilde sahnelere eşlik ediyor.  

Prömiyerini 15 Ocak' ta Ankara' da yapan oyunun dördüncü sahnelenişini izlemiş olmama rağmen rollerin oyuncular üzerinde oldukça iyi durduğunu söylemeliyim. Özellikle Oberon ve Flute' yi canlandıran Turgut Yalçın, Theseus ve Puck' ı canlandıran Serkan Yanar, Nick Bottom' u oynayan M.İnanç Keteci, Egeus ve Snog' u oynayan Emin Taşçıoğlu ve Helena' yı oynayan Hülya Keli performanslarını oldukça başarılı buldum.  
Metnin aslını okuduğumda klasik olmasa da yakın bir yorum olduğunu; rejinin ise farkını danslarda, ışıklı kostümlerde, sahneye paten ile gelen Puck' da, repliklerde ara konuşmalarda (Eşek kafalı Bottom' un perilere 'öğrenci miyiz, hangi bölüm? demesi), müziklerde (Bohemian Rhapsody) ortaya koyduğunu ve oyunu bu şekilde modernize ettiğini düşünüyorum. 

Oyuncuların genel yaş ortalaması genç, kendileri enerjik ve heveslilerdi. Bu da izleyicide oldukça hoş bir tat bıraktı. Oyun baştan sona temposu hiç düşmeyen, tebessümle izlenebilecek bir sahne gösterisi lezzetindeydi. Dekor olarak arkadaki kocaman gümüş ay, olağanüstüydü. İki saat ve iki perde  süren izlemesi çok keyifli bu oyun için Sivas Devlet Tiyatroları ekibine alkışlarımı sunarken bazı tiratları da eklemek istiyorum :)
LYSANDER
Evet gel buluşalım bu gece. Çok sevgili ay tanrıça sulardan yüzüne bakarken, otlakların kulaklarına gümüş küpelerini takarken.
HELENA
Ne kadar da mutlular... Benim de onun kadar güzel olduğumu bütün Atina biliyor. Ama neye yarar, Demetrius onu beğeniyor. Herkes gibi düşünmüyor. O Hermia'nın gözlerine hayran olurken ne kadar hatalıysa ben de onun her şeyine hayran olurken o kadar hatalıyım. Aşk bütün kötü özellikleri, çirkinlikleri, rezillikleri biçimlendiriyor, erdeme çeviriyor. Boşuna dememişler aşkın gözü kördür diye! Bir aşık, olup biteni değil, görmek istediğini görür... Aşığın kanatları vardır ama gözleri kördür... Yoluna çıkanlara aldırış etmeden aceleyle kafasına estiği yere kanat açar... İşte bu yüzden aşkı çocuğa benzetirler. Aşkın tercihleri de çoğu zaman çocuklarınki gibi doğru değildir, yemin etmek de bozmak da çocuk oyuncağıdır, onun için de habire yemin edip dururlar...
PERİ
Bak eğer ben senin şekline bakıp da yanılmıyorsam, sen şu sahtekar, düzenbaz, açıkgöz peri Robin Goodfellow'sun... Şu köylü kızların yüreğini ağzına getiren sen değil misin? Hani sütün kaymağını, biranın köpüğünü çalıp götüren, yayıkları başında kadınları çılgına çeviren başı boş serseri sensin... Ama biri sana "Aman ne şirin şey, pek de şakacı" demeye kalktı mı, ona da bol şans getirip bütün işlerinin rast gitmesini sağlarsın... O sensin değil mi?
PUCK
İyi bildin. Ben gecelerin adamıyım. Oberon'un bir gülümsemesi için yapmayacağım yoktur. Fasulyeleri lüpletmiş bir aygır görsem dayanamam, fingirdek bir kısrak olur alırım aklını başından. Kimi zaman da kızarmış bir yengeç kılığında dedikoducu bir cadalozun kasesine gizlenirim. Cadaloz kaseyi ağzına götürdü mü zıplarım dudaklarına. Sonrası çığlık kıyamet... Kimi zaman üç ayaklı bir tabure olurum ve berbat hikayenin en heyecanlı yerinde altından çekiliveririm. Kıçüstü oturdu mu başlar ağlamaya zırlamaya. Çanak kırıldı ya etraftakiler patlatır kahkahayı. Ve gülüp eğlenirler o güne kadar gülüp eğlenmedikleri kadar... Ama bak, Oberon geliyor.
HELENA
Sen bunları söyledikçe ben seni daha çok seviyorum. Ben senin sadık köpeğinim. Beni ne kadar çok pataklarsan ben sana o kadar yaltaklanırım... Beni köpeğin farzet, isteklerimi reddet, vur, ihmal et, aç bırak ama sana layık değilsem de bırak yanında olayım.
DEMETRIUS
Sabrımın ve nefretimin sınırlarını zorluyorsun! Seni görmek beni hasta ediyor!
HELENA
Beni de seni görmemek hasta ediyor!
Hayat bir tiyatro, hayattan bir rol seç kendine :) Tiyatrolu günler...

6 yorum:

  1. W. SHAKESPEARE için söylenecek bir söz yok...Tanıtım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. yine nefis bi yazı olmuş.gidemesem de okuyarak haberdar olmak güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. Bir şekilde zaman yaratıyor insan sevdiği şeylere :) Ben de sizin yaptıklarınıza bayılıyorum :)))

      Sil
  3. çok başarılı bir oyuna benziyor...sevgilerimel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, İzmirde de harika oyunlar var :)

      Sil

haydi söyle :)