29 Kasım 2023

Küheylan

Küheylan - Oyun Süresi: 2 Saat 30 Dakika (Ara Dahil)
Amadeus’un oyun yazarı Peter Shaffer’ın gerçek bir olaydan esinlenerek kurgulayıp kaleme aldığı , Broadway’de 1200 kez sahnelenen Tony ödüllü başyapıtı Küheylan, Barış Erdenk rejisi ile sahnede!
Başrollerini Kerem Alışık, Emir Özden, Hatice Aslan, Devrim Nas, Açelya Devrim Yılhan ve Gizem Katmer’in üstlendiği efsanevi oyun, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment ortak yapımı ile seyirciyle buluşuyor…
Tutkularının esiri olup gerçekleştirdiği korkunç bir olaydan ötürü hastaneye yatırılan 17 yaşındaki Alan Strang (Emir Özden) ile onu analiz eden ve iyileştirmeye çalışan psikiyatrist Martin Dysart’ın (Kerem Alışık) hikayesini konu alıyor.
Var olan bir tutku yok edilebilir belki ama olmayan bir tutku ortaya çıkarılabilir mi? Normal nedir?
Normali tasarlayan kim?
Biz sadece toplumun tasarladığı bir birey miyiz? Toplum bizi neye göre tasarlar?
Alışılmışın dışında bir doktor-hasta ilişkisinin gözler önüne serildiği, Dysart ve Alan’ın bu çarpıcı, sert ve şiirsel hikayesinde Dr. Dysart kendisine şu can alıcı soruyu sorar:
“Kendisinin hiç sahip olmadığı bir tutkuya sahip olan bu genç iyileşirse, Alan hala Alan olabilecek midir? Yoksa tutku duyamayan biri, boş bir kabuktan mı ibarettir?”Görkemli prodüksiyonu ve çarpıcı dünyasıyla izleyenleri derinden etkileyecek Küheylan, standart tiyatro oturma düzeninin yanında, sahne üzeri koltukları ile unutulmaz bir seyir deneyimi sunuyor.
Yapımcı: Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu & Piu Entertainment
Yazan: Peter Shaffer
Çeviren: Sevgi Sanlı
Yöneten: Barış Erdenk
OYUNCULAR:
Martin Dysart: Kerem Alışık
Alan Strang: Emir Özden
Dora Strang: Hatice Aslan
Frank Strang: Devrim Nas
Heshter Salomon: Açelya Devrim Yılhan
Jill Mason: Gizem Katmer
Hemşire: Dilara Ük
Dalton: Bertan Dirikolu
Genç bir atlı: Sercan Batık Maya: Oğuzhan Keskin

19 Kasım 2023 MEB Şura Salonunda izlediğim bu oyunu uzun süre hatırlayacağım.

Farklı dünya görüşlerine sahip iki ebeveyninin etkili ideolojik bombardımanına maruz kalan 17 yaşındaki Alan Strang, çalıştığı at çiftliğindeki altı atın gözünü kör etmesi nedeniyle ergen psikiyatristi Martin Dysart’a getirilmiştir. Annesi aşırı dindar bir kadınken babası ateist bir sosyalisttir. Aile içerisindeki iletişimsizlik belirgindir.

Alan' ın çocukluktan beri atlarla ilişkisi çok farklıdır. Odasında kocaman bir at kafası posteri asılıdır ve onun gözlerine uzun uzun bakar. Atlara büyük bir hayranlık duyar hatta onları efendisi ya da Tanrısı gibi görür. Çiftlikteki atlara gece çıplak olarak biner, atlarla ilişkisinde sanki cinsel benliğini keşfeder. Onlarla tek kişi olmayı arzular. Bir akşam aynı at çiftliğinde çalışan kız arkadaşının ısrarı ile ahırda olumsuz bir cinsel deneyim yaşar ve atların bu günaha ve başarısızlığa şahit olduğunu düşünerek atların gözünü demir bir çubuk ile kör eder.
Martin Dysart' ın, gencin sorunlarını çözmeye çalışırken yıllardır göz ardı edip, ertelediği kendi sorunları ile de yüzleşmesine neden olan bir terapi sürecine şahit oluruz. Aslında bulunduğu klinikten hemen çıkıp gitmek ve Yunanistan kıyılarında arkeoloji ile ilgilenmek istemektedir. Antik Yunan Medeniyetine ilgi duymaktadır. Karısı ile de aralarında uzun yıllardır devam eden bir iletişimsizlik vardır. Hayatı ile ilgili büyük bir tatminsizlik duygusu içerisindedir. Alan' ı tedavi etmek ve onu normalleştirmek düşüncesi ile mesleğini sorgular. Aslında onun hissettiği tutku ve inanca büyük bir hayranlık duymaktadır. “Normal” ve “anormal” kavramları ile ilgili düşünür.

Dysart: Gözlerini dikmiş bana bakan bu çocuk…
Kendini benim aracılığımla kurtarmaya çalışıyor.
Hesther: Evet, ben de aynısını söyleyecektim.
Dysart: Ben ona ne yapmaya çalışıyorum?
Hesther: Onu yeniden adapte etmeye çalışıyorsun tabiî ki.
Dysart: Neye adapte etmeye?
Hesther: Normal bir yaşama.
Dysart: Normal mi?
Hesther: Normallik hala bir anlam taşıyor.
Dysart: Gerçekten öyle mi?” (Equus, s. 62).

 

Kült bir metin, oldukça ilgi çekici bir konu, çok başarılı bir şekilde sahnelenmişti. Alan rolününde Emir Özden performansı ile pek çok usta sanatçıyı gölgede bıraktı. Karakterin yaşadığı duyguları hissettiğimi ve kendisini çok beğendiğimi söylemeliyim. Atları canlandıran oyunculukları doğal buldum ve sevdim. Kerem Alışık, Hatice Aslan, Devrim Nas alışık olduğumuz simalar ve deneyimlerini bizlere aktarmayı başardılar. İzleyicilerin sahne içerisindeki koltuklarda oturmasının ise oyuna hiçbir katkısı olmadığını düşünüyorum. 

Toparlayacak olursak psikolojiye ilgi duyanların özellikle izlemesi gereken, anne baba olanların farklı bir açı bulabilecekleri,  iz bırakan çok başarılı bir yapımdı. 

Tüm ekibe bolca alkışlar :))

2 yorum:

haydi söyle :)