13 Kasım 2023

Gişe

GİŞE - ANKARA DT Büyük Oyunu
1 Perde - 45 dakika
Yazan Jean Tardieu
Çeviren Yıldırım Keskin
Yöneten Ergin Özdemir
OYUNCULAR:
Memur Mehmet Onur Kocabaş
Müşteri M. Burçak Kaya
Dış Ses A. Sinan Pekinton
 

OYUNUN KONUSU :Çağdaş yaşamın yalnızlığı ve monotonluğu ile düş dünyalarında bir arayış içinde olan insanlar… Duyarlılığını yitirmiş diyaloglar arasındaki insan ilişkilerinin kopukluğunu ve kimliksizliklerini gözler önüne seren bir oyun.
Bu absürt hikâyede, tren saatini sormak için danışma bürosuna gelen bir adamın, bir memur tarafından bütün yaşamıyla ilgili katı bir sorgulamaya tabi tutulması anlatılıyor. 

11 Kasım 2023 de Oda Tiyatrosunda izledim. Oda Tiyatrosu oyunlarını ayrıca önemsiyorum çünkü oyuncular ile izleyiciler arasında farklı bir yakınlık, gözle görülür bir iletişim olur.

Derinlikli bir metin, çok beğendiğim oyunculuk performansları ile birleşince güzel bir seyir oldu benim için. Oyunun sonlarına doğru müşteriyi, gişeye gelen bir danışan değil de arafta kalan bir ruh olarak değerlendirdiğimi söyleyebilirim. Gişe memuru bürokrasiyi temsil ederken dayattığı kurallar ve sorgulayıcı üst ton üslubu her ne kadar rahatsız edici ise de müşteri tam olarak uyumlu, biat eden tarafı ile oldukça doğaldır.

Yıldızlı gece tiradında Mehmet Onur Kocabaş' ı çok başarılı bulduğumu söylemeliyim. 45 dakikalık oldukça yoğun ve kısa, bir solukta biten, etkileyici bir eser olmuş.

spoiler: Oyun finalinde memur müşterinin gişeden çıktıktan bir kaç dakika sonra öleceğini söyler. Ve müşteri çıktığında bir arabanın fren sesi ile öldüğünü anlarız.

Bu tarafı ile absürd bir türü olduğunu söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

haydi söyle :)