13 Kasım 2023

Troya'lı Kadınlar

TROYALI KADINLAR - ANKARA DT Büyük Oyunu
1 Perde - 1 saat 10 dakika
Yazan Euripides
Çeviren Ülkü Tamer
Yöneten Betül F. Gökçer
OYUNCULAR:Hekabe Ferahnur Barut
Helena Esin Ercan
Andromakhe Öykü Kaya, Ayşenur Yaman
Kassandra Nilsu Akman, Nurefşan Deniz Binici
Agamemnon / Menelaos Aykut Züngür
Talthybios Ahmet Kılıç
Paris N. Volkan Akün
İphigenia / Polyksena Elif Işık
OYUNUN KONUSU : Sparta Kraliçesi Helena ve Troya Prensi Paris birbirlerine aşık olurlar. Helena, kocası Menelaos’u bırakarak Paris ile gizlice Troya’ya kaçar. Onuru sarsılan Sparta Kralı Menelaos, kardeşi Agamemnon ve diğer Akha krallarıyla müttefiklik kurarak Troya’ya savaş açar. On yıl süren bu uzun savaş, tahta at hilesiyle Yunanlar tarafından kazanılır. Troyalı Kadınlar oyunu savaşın hemen sonrasında, Troya sahilinde geçmektedir. Her şeyini kaybetmiş Troyalı kadınlar, sahilde kendi kaderlerinin belirlenmesini beklerler. Onlar bu bekleyişin içindeyken habercinin getirdiği yeni haberler acılarını gitgide derinleştirecektir.

 

7 Kasım 2023 de Cüneyt Gökçer Sahnesinde izledim. Üzerine onlarca kitap, film, oyun yazılan Troya Savaşı' nı bir kez de sadece mitolojiye konu kadınların gözünden yorumlayan bir eser. Tüm savaşlarda olduğu gibi erkekler gider geriye kadınlar ve çocuklar kalır. Burada savaşı kaybeden Truva' nın kadınlarının esir alınma süreci oldukça trajik bir şekilde aktarılıyor.

Akhilleus’un oğlu Neoptolemos katılırsa savaşın sona ereceği şekilde çıkan bir söz üzerine O da savaşa katılmıştır; fakat savaş hala sürüp gitmektedir. Bunun üzerine kurnaz Odysseus Truva atı fikrini öne sürer. Bu tahta at Epeios tarafından yapılır ve Truva kapıları önüne bırakılır. En iyi Aka kahramanı Neoptolemos bu tahta atın karnında saklanmışlardır. Aka ordusu ve casus Sinon’un planı neticesinde Truva şehrine girerler ve şehri ateşe verirler. Priamos ve sağ kalan öteki oğulları öldürülür. Neoptolemos Hektor’un oğlu Astyanaks’ı surlardan aşağı atar. Bütün Truva kadınları ve çocukları esir alınır. Paris Heleni korumak isterken Akhilleus'un oğlu Neoptolemos tarafından öldürülür. Menelaos savaşın sonunda Helen'i alarak Spartaya geri döner. Neoptolemos savaş ganimeti olarak Hektor'un karısı Andromache ile evlenir.

Bu hikaye ile her karşılaştığımda Paris ve Helen' i düşünürüm. Acaba Truva yerine başka bir yere gitselerdi yine bu savaş çıkar mıydı? Yoksa aşkları bu büyük mitolojik savaşa bahane mi edildi sadece...

Tiyatro bizi hayata bağlayan bir kaynak... Yaşadığımızı hatırlatan keyifli akşamların adresi. Hayattan benzer tatları aldığımız insanlarla aynı ortamda buluşmanın ender fırsatlarından biri...

İyi ki tiyatro var... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

haydi söyle :)