1 Aralık 2023

Son Gece Mahallesi

SON GECE MAHALLESİ - ANKARA DT Büyük Oyunu - 1 Perde - 1 saat 35 dakika
Yazan Pınar Gürbüzoğlu - Yöneten Ç. Umut Tanyolu
OYUNCULAR:
Şaziye: Z. Şirin Giobbi
Fuat: Gökhan Kutum
Oktay: Tansel Aytekin
Şener: Abdullah İndir
İlhami: Sedat Keçeci
Segio: Berkay Veli
Arif: Erdi Erciyas

OYUNUN KONUSU : "Karanlıkta kalan suç! Suçun sözlükteki tanımı basitçe yasalara ya da ahlaka aykırı davranışların tamamı; ancak öyle durumlar var ki haberimiz olmadığı sürece ya da tarafların anlaşmaya varması durumunda gün yüzüne çıkmıyor.Karanlıkta kalan suç...Bunu anlayabilmeniz için Fuat'la tanışmanız gerek… "

30 Kasım 2023 de Şinasi Sahnesinde izledim. 

Sahne açılmadan, oyun başlamadan, ışıklar sönmeden önce Gökhan Kutum, izleyicilere karanlıkta kalan, ört bas edilen suçlar ve suçu görmezden gelmenin de suç olduğu üzerine kısa bir hatırlatma yaptı ve sorgu süresince sessiz kalmamazı istedi.

Sahne açıldığında bir istiridye çiftliğinin sahibi olan Şaziye' nin; Son Gece Mahallesi' nde yaşayan beş kadını küçük bir istiridye bıçağı ile öldürmesi sebebiyle baş şüpheli olduğunu anlarız. Suçu itiraf ettirmek isteyen Cinayet Masası amiri Oktay,  Adli Tıp psikoloğu Fuat ile işbirliği yapmaya çalışmaktadır. Fuat ise dosyayı incelediğini ve Şaziye' nin DKB olduğunu düşündüğünü söylemektedir. (DKB: Disosiyatif kimlik bozukluğu, kişinin kendi kimliğinin dışında “alter” denilen farklı kişiliklerinin de var olmasıyla karakterize bir bozukluktur. Çoklu kişilik bozukluğu olarak da adlandırılır. Kişinin esas kimliği bölünüp birden çok kişilik ortaya çıkar.) 


Fuat, Şaziye' yi sorgulamaya başladığında ise pek çok farklı kadın karakter ile karşılaşırız. Her sorguda farklı bir kadın vardır ve bu kadınlar cinayete kurban giden kadınlardır.  Z. Şirin Giobbi karakter geçişlerini salondan bile ayrılmadan bir kaç küçük aksesuar ile çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Tüm alter karakter kadınlar sorgulandıktan sonra en sonunda esas karakterimiz Şaziye ile karşılşırız. Otuzdokuz yaşında beş yıl önce eşi vefat etmiş çocuğu olmayan Şaziye Hanım, Son Gece Mahallesi' ne taşındığında henüz kimse onun hakkında bilgi sahibi değildir. Ancak mahalle sakinlerinin bir istiridye çiftliği olduğunu ve kendi tabirleri ile kaymak tabakadan olduğunu öğrenmeleri uzun sürmez. Hele ki istiridyelerden inci çıktığını öğrendiklerinde işler bambaşka bir hal alır.

Sorgu ilerledikçe Şaziye' nin evine hırsız olarak giren dört mahalle sakininin incileri çaldığını ve birinin de ona tecavüz ettiğini öğreniriz. Onun bu tecavüzden hamile kaldığını bir yıl boyunca evinden çıkmadığını, bebeği evinde tek başına doğurduğunu anlarız. Ancak işlenen bu suçlarla ilgili polisi aramamış ve hiçbir şikayeti olmamıştır. Sorgunun sonunda ise eve davet ettiği kadınları nasıl katlettiğini tüm detayları ile anlatır Şaziye. Aslında sadece birini çağırmıştır diğerleri meraktan geldikleri için ölmüştür. Birini kocasına paraları nereden bulduğunu sormadığı için, diğerini tecavüzü bildiği halde sesini çıkarmadığı için, birini işlenen cinayeti gördüğü için gibi gerekçelerle öldürmüştür.

Sorgu esnasında hayal ile gerçek iç içe geçiyor. Bazı konular metinde asılı kalıyor. Bebeğe ne oldu, Şaziye neden evini soyan ve ona tecavüz eden erkekleri değil de kadınları öldürmeyi tercih etti, gibi. 

Ben yine de oyunu çok beğendimi söyleyebilirim. Ç. Umut Tanyolu rejisini farklı buldum ve bundan çok hoşlandım. Oyunculuklar zaten muhteşemdi. Gökhan Kutum' a  Dr.Jekyll İle Bay Hyde' da hayran kalmıştık şimdi onu tekrar sahnede görmek ayrıcalıktı. Şirin Giobbi profesyonel oyunculuk performansı ile izleyici çok etkiledi. Diğer erkek oyuncular da oldukça başarılıydı. Konu çok akıcı işlenmişti, zaman aktı, akılda harika bir tiyatro akşamı kaldı...

Alkışları bol sahneleri daim olsun :)


Devrim Pınar Gürbüzoğlu
29 Aralık 1980 tarihinde Sarıkamış’ta doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Sarıkamış’ta tamamladı. 1997 yılında Sarıkamış Ticaret Meslek Lisesi’nden mezun oldu. Üniversite eğitimini yarım bırakıp çalışma hayatına atıldı. Manisa ve İzmir’deki özel şirketlerde sırasıyla sekreter, muhasebe sorumlusu, yönetici asistanı, teknik departman bölüm yardımcısı olarak çalıştı. 2006 yılında katıldığı “Nike Rockstar Workout Hip Hop Dans Yarışması”nda İzmir şehir finalisti oldu. On yıllık çalışma hayatının ardından 2009 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi bölümüne girdi ve Bölüm birincisi olarak mezun oldu. 2013 yılında başladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. Kara Ekmek isimli kısa oyunu ile 2011 yılında Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması’nda Mansiyon ödülü aldı. 2012 yılında yine aynı yarışmada Granica isimli oyunuyla Sahnelenmeye Değer Oyun Ödülü alarak oyunu sahnelendi. 2013 yılında Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması’nda Zehretme Hayatı isimli oyunuyla mansiyon ödülü kazanmıştır. Ünal Gürel Kısa Oyun Yarışması’nda da “Savaşın Sesi” isimli oyunuyla 2.olmuştur. Yine 2013 yılında “Aydın Üstüntaş Oyun Yazma Yarışması” sonucunda İnsanlık Davası isimli oyunuyla ödüle layık görüldü.

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

haydi söyle :)