1 Aralık 2011

çocuklarda argo sözler

bu aralar bizim çocuklar evde çok eğleniyorlar. ama emin olun aralarındaki espirilere ve diyaloglara şahit olmak istemezsiniz. sohbeti eğlenceli yapan kullanılan kelimeler. "kaka, çiş, kusmak, sümük, pis, g.t, b.k vb" kelimeleri muhtelif cümleler içinde ve türlü varyasyonlarla bir araya getirip kendilerinden geçercesine gülüyorlar.
-teyzeme gittik pis ayak: puhahahahhhaa
-çorbanın üzerine kusmak: puhahahaaa
-çişini donuna yapmak: puhahahaaa
-sinekli kaka yapmak: puhahahaaa
o kadar yaratıcılar ki bu konuda sınır tanımıyorlar. evde ve arabada kendi aralarında yaptıkları bu eğlenceye müdehale etmiyorum ama sık sık toplum içinde, yabancılar arasında, apartmanda bu sözcükleri kullanmamaları gerektiğini hatırlatıyorum.

bazen olaylar sinir bozucu bir boyuta varabiliyor şöyle ki;
ben: çoraplar kirlenmiş hemen değiştirelim
onlar:kirli çoraplar puhahahahaaaa
ben:herşeye gülünmez, şimdi ciddi olmanızı istiyorum
onlar:herşeye gülmek puhahahhhaa
ben: yeter artık kesin şunu
onlar:kesin şunu puhahaaaa
genellikle sonuç benim dellenmem sonucu kahkahaların hüzne dönüşmesi oluyor. bu konu üzerine düşünüp ciddi bir kriz yönetimi sergilemem şart sanırım.

3-5 yaş arasında çocukların dil gelişimleri hızlı geliştiği için argo söz kullanımına daha sık rastlanıyormuş. bizimkilerin her ikisi de bu yaş aralığındalar. bir de kreş faktörü var, evde kesinlikle duymadıklarına emin olduğum bazı kelimeleri biliyorlar malesef. bizler çoğu zaman duymamazlıktan gelerek pekiştirici rol oynamamaya çalışıyoruz.bunun da geçici bir dönem olduğunu farzedip, sabırla geçmesini beklemekten başka yol yok gibi...

19 yorum:

  1. bu bok cümlesini metede çok kullanır oldu bide ağbisine oğlum filan demeler.hiç bir tepki vermiyoruz.

    YanıtlaSil
  2. dün ilk kez Aptal! dedi...Ne yapacağımı şaşırdım.Sanırım senin yaklaşımın gibi çok ileri gitmedikçe ve saygısızlığa dönüşmedikçe duymamazlığa vermek..şimdilik! Allah yardımcımız olsun

    YanıtlaSil
  3. Kreşten neler neler kapıyorlar. Bir süreliğine görmezden gelip farklı örnekler ile yanlış olduğunu anlatmak ve hissettirmek uyguladığım en etkili yöntem şu ana kadar.

    YanıtlaSil
  4. Bu cocuk milletinin her dönemi ayri illet hadi bu da geçsin hadi şunu da atlatsaydik diye diye osuruktan bir hayat oldu elde kalan
    osuruk puhahahaaaaa:-D

    YanıtlaSil
  5. Okurken buradan eğlenceli tabi:))
    Bizim etkimize 3-4 saat sokağınkine neredeyse 8 saat tabi çocuklar. Bizde de oldu ama geçiyor. Eşim inanılmaz küfürbazmış çocukken şimdi 'salak' bile demez:)

    YanıtlaSil
  6. bizimkinin ağzına da "popo" yapışmış! neredeyse her cümlesinin sonuna "popo" ekliyor!

    YanıtlaSil
  7. Nihancım,
    Bizim çocuklardan mı bahsettin sen?
    Aynı durumlar bizim evde de yaşanıyor.Saçma sapan kelimelerle kurulmuş anlamsız cümlelere kahkahalarla gülüp öylesine neşeleniyorlar ki,önce "eğlensinler aman ne güzel işte" diyor,dozu aştılar mı cıyak cıyak bağırıyorum "kesin artık" diye.
    Bizimkiler de bir ara "ördek boku" nu dolamışlardı dillerine.Kızım birine çok kızdı mı kaşlarını çatıp "ördek bokusun sen" diyordu.Neyse ki unuttu.Dönemsel şeyler işte.
    Öperim iki küçük sevimli afacanı ve annesini...

    YanıtlaSil
  8. serpil böyle kör-sağır nereye kadar bakalım :) biz de aynı :))))

    anne iş'te devamı gelmez umarım, insan nasıl şaşırıyor ilk duyduğunda...

    hayal arkadaşım evet aşırı tepkiler vermemek lazım, bizimkiler pek unutacağa benzemiyorlar da bakalım :)

    YanıtlaSil
  9. sevgi sorma bacım sorma :)) gaz dı diş di 2 yaş sendromuydu oydu buydu derken, şimdi de bu işler çıktı :)))

    ebrucum saol canım içimi rahatlattın, öperim seni :))

    sibel :))) a onu yazmayı unutmuşum bak iyi hatırlattın :)))

    YanıtlaSil
  10. gönüüül kader arkadaşım :) sizin evle bizim ev ne kadar benziyor her yazıda biraz daha iyi nalıyorum bunu :) bende sizi öpüyorum :)))

    YanıtlaSil
  11. Yaş 4,5 ama o da inanılmaz seviyor kokulu ayak, sümük, kaka gibi kelimeleri, onlarla ilgili şakalar ve yakıştırmalar yapıyor her kullanışında yanlış güzel değil diyorum ama bilmiyorum başka ne yapılabilir, birde lan, Behzat Ç'nin dilimize doladığı kelime :)

    YanıtlaSil
  12. derya hoşgeldin canım aramıza :))) kuzu da başladı demek e yaşı müsait. -la yok bizde henüz ama o da yakındır :)

    YanıtlaSil
  13. Biz görüntümüzün tam aksine pek nazenin,pek kibarız Nihanım:)Henüz Taliş de yok böyle şeyler.Ki biz ailecek pek edepli konuşmayız:)))Galiba bizden duya duya pek kanıksadı ilginç gelmiyor böyle şeyler:)

    YanıtlaSil
  14. biz daha kreş başlamadan arkadaş ortamı genişledikçe bazılarını öğrendik. Geçici ama bazen yabancı ortamlarda zor durumda kalabiliyor insan..

    YanıtlaSil
  15. yani geçici olduğunu düşünüyorum:(

    YanıtlaSil
  16. Eymen de pislik kelimesini öğrenmişti. Kızdığında pislik diye bağırıyordu. Ancak ben pek tepkisiz kalamadım ilk basta. Sonradan önemsemedim. Şimdi gecti gibi ama her gün yeni bir laf. Son repliğimiz ise "yalancı". Umarım çabuk gecer bu da. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. talişte yok demek gülaycım. umarım da olmaz çünkü epey can sıkıcı, öpüyorum prensesi ve biran önce iyileşmesini diliyorum.

    ömer tuna nın annesi ben de öyle düşünmek istiyorum. yabancı bir ortamda gerçekten çok daha kötü olur eminim.

    eymenin essa sı tepkisiz kalmak gerçekten zor oluyor. umarım kolay atlatırız bu dönemi hepimiz, sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Bizde de pis,kaka kelimeleri aynen komikmiş gibi arasıra geçiyor.Genelde kendi kendine uydurduğu şarkıların içine serpiştiriyor ve gülüyor.

    YanıtlaSil
  19. Aaaa!! Aynı durum bizde de söz konusu. Kızım da saçma sapan birleştirmeler yapıyor. Ve ardından deli gibi gülüyor. Ben de onunla beraber gülüyorum bazen dayanamayıp.

    "Kakalı popo!" Muhahahah!
    "Kokulu çoraap!" Hahahaha!

    Kardeşine dönüp,
    "Çişli pipiii!!" Hahahahah :)))

    YanıtlaSil

haydi söyle :)