6 Eylül 2012

1.sınıf değil, anasınıfı

2007 şubat doğumlu kızım, ilk kez 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulanacak olan 4+4+4 yasası kapsamında e-kayıt ile 1.sınıfa 67 aylık olarak kaydolmuştu. çok uzun süren karar verme sürecimizde iki tarafa eşit mesafede, bir gün gönderelim ertesi göndermeyelim diyerek epeyce düşündük.

göndermek istiyordum çünkü;
1-1.sınıf müfredatı çok basitleştirilmiş hatta boşaltılmıştı. fiziksel koşulları saymazsak anasınıfından farkı kalmamıştı.
2-elif kronolojik olarak 5,5 yaşında olmasına rağmen fiziksel olarak 124 cm ve 26 kg ile ortalama üzeri bir gelişim sergilemekteydi.
3-belki çok hareketli, umursamazdı ama akademik olarak üstesinden gelebilirdi.
4-kendime itiraf etmem zor olsa da; bu yaşta bu sistemden kazasız belasız başarıyla çıkarsak "başarılı çocuk annesi" olarak kendi egomu tatmin edecektim ve rapor alanlara 1 sene fark atacaktık.
göndermek istemiyordum çünkü;
1-devlet okullarınde ikili öğretim vardı. bu da elif in günün bir yarısını özel etüt merkezlerinde geçireceğini gösteriyordu. sabah etüte, oradan okula, oradan eve servisle geçecek ve koca gün tek başına dışarıda olacaktı.
2-sistem bu yıl ilk kez uygulanıyordu, her şey karmakarışıktı.
3-bu yıl göndermesem de seneye 2007 ağırlıklı bir yaş grubuyla okula başlayacak ve sene kaybı olmayacaktı.
4-elif hareketli, biraz sakar, dağınık, tehlikelere açık, fazla cesaretli, el becerilerinde (düğme ilikleme, saç bağlama, atletini içine koyma vb) çok yetkin olmayan, oyuncu, eğlence delisi bir çocuktu.

gönderme seçeneğinde bir de okul seçimi geliyordu gündeme, zira e-kayıt ile bize çıkan okula kimse iyi demiyor, bilakis okulun öğretmenlerinin bile illallah dediği bir veli-öğrenci profili çiziyordu. sonra okul işe mi eve mi yakın olmalıydı. başka bir alternatif hemen yakınımızda tüm gün eğitim veren başarılı bir ilköğretim okuluydu ama elif tüm gün orada ne yapardı. beslenmesini nasıl yer, nasıl toparlanıp servise binip eve gelebilirdi. yarım günde ise etüte mi vermeli, bakıcı mı ayarlamalıydık. velhasıl doluya koysan almıyor, boşa koysan dolmuyordu.

göndermeme seçeneğinde rapor almak, ceza ödemek, devamsızlıktan kalması, rapor da almamak ceza da ödememek gibi tutumlar geliyordu aklımıza.

bazen düşünmekten beynimin karıncalandığını hissettim, gece uykularımın kaçtığı geceler oldu. her iki seçimin de artıları eksileri vardı. işte bu yüzden karar vermek çok zordu. çünkü hangi kararı verirsen ver ne tamamıyla doğru, ne de yanlış oluyordu.

eşimle uzun görüşmeler sonunda kızımızı okula göndermeyip, rapor almaya karar verdik. bu karar içimize sindirdikten sonra geçen her günde kendimizi daha huzurlu hissettik. elif için en doğru kararı vermiştik ve içimiz çok rahattı.

rapor alma süreci; ankara üniversitesi çocuk psikiyatri bölümünden kolayca randevu aldık, randevu saatinde oradaydık, elif e dosya açıldı, doktor ile küçük bir mülakat yaptılar, iki tane resim çizdi, doktor bize elif in bebekliğinden başlayan bir kaç soru sordu, toplam 20 dk lık muayene sonucunda bize "dışarıda biraz beklememizi, raporu birazdan getireceğini" söyledi. bekledik, getirdi. raporda "psikososyal ve motor becerileri yeterince gelişmediğinden bu sene 1.sınıfa değil anasınıfına başlamasının daha uygun olacağı tıbbi kanaatine varılmıştır" diyordu. biz de derin bir oh çekip, 1.sınıftan kaydının düşülmesi için raporu okula götürmek üzere cebimize koyduk...

34 yorum:

  1. en doğru kararı vermişsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım öyle yapmışızdır :) teşekkürler...

      Sil
  2. en doğrusunu yaptın Nihan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seneye biraz daha büyüsün bakalım, direk ikinci 4 e almazlarsa iyi :) fiziksel olarak :))

      Sil
  3. siz şimdi laikçi mi oluyosunuz pkk lı mı :)yazdım ama bana bile komik gelmedi ya ne iğrenç bir cümle ve soru öbeği oldu ki bu ıııyykk.
    en doğru karar çocuğun babası bile değil anasının verdiği karardır.hakkınızda iyisi hayırlısı olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgi aslında kişilik bunalımına sürüklendim, cuntacı da olabilirim gibime geliyo :))

      Sil
  4. Aklımızı kaybetmeden bu seneyi bir atlatabilseydik eğitim sistemini çorba ötesi bir hale sokanlar insanları memlektten göç etmeyi bile düşündürür oldu.Daha ilkokul için bu kadar dertlenirsek ileride napıcaz Allah bilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anne kraliçe gerçekten çok zorlandık, öyle zor bir karar ki... herkes için umarım hayırlı olur verdiği kararlar...

      Sil
  5. bence en doğrusunu yapmışsınız. içiniz rahat olsun. bu düzene kobay vermeye gerek yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eninde sonunda vereceğiz :) ama az daha kendini idare etmeyi öğrenir belki bir yıl sonra... tibetcimin okulu da hayırlı olsun :)

      Sil
  6. Ya bence de en iyisini yapmıssınız, içiniz de rahatsa ne güzel..Hayırlı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bugün başlayan 60-66 aylıkları görünce bir tuhaf oldum aslında ama hayırlısı bakalım :)

      Sil
  7. bence de en iyisini yapmışsınız, sonuçta zorla değil uzman yoluyla bir sonuca varmışsınız.. İnşallah en hayırlısı olsun Elif hakkında da diğer tüm çocuklarımız hakkında da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet müminecim sonuçta öyle... amin tüm çocuklar için hayırlı olur umarım.

      Sil
  8. offf of okurken afakanlar bastı yaa. Bana da en doğrusu gibi geldi, tamam belki kotarabilirdi ama sabah okula sonra etüd merkezine sonra servisle eve gelmeleri bana da çok acımasızca geliyor. Hayır evde olsak kendimiz bıraksak kendimiz alsak yarım gün gelişimi de uygunsa sorun olmazmış gibi geliyor ama böylesi olmaz olamaaz :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen selcem benim de düşüncem bu yönde. yani evde olsam çalışmasam, gönderirdim sannırım. götür bekle al getir şeklinde ve yapardı tabi o tarzda olsaydı. hatta 6 ay ücretsiz izin almak bile vardı seçeneklerimiz arasında.. neyse bakalım, yönümüzü çizdik sonuçta...

      Sil
  9. hayırlı olsun, iyi karar vermişsiniz.
    bizimki kesin başlayacak olanlardan bu sene. kaçışı yok :)
    umarım güzel başarılı bir yıl olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle olsa en azından yönün belli olur, kararsız kalmak en kötüsü :) size de harika bir yıl diliyorum :)

      Sil
  10. Bizde aynısını yaptık,hayırlı olsun bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynını yapanlarla karşılaşmak rahatlatıyor, saol :)

      Sil
  11. aynı bizim gibi,bende oğluma rapor aldım ve bu süreci atlattık,hayırlı olur inşallah cocuklarımız için,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı durumdalar sanırım elif le, size de hayırlı olsun diyorum :)

      Sil
  12. Hayırlısı olsun Nihan. Bu sene çok zor gerçekten. Doğrusunu yapmışsınız bence de. İnşallah tüm yavrularımız için bizim düşündüğümüzden daha kolay ve sağlıklı bir süreç olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım tüm minikler için az hasarlı bir geçiş olur bakalım seneye neler yaşayacağız, teşekkürler...

      Sil
  13. Hayırlısı olsun Nihan'cığım.

    Ekin 71 aylık başladı bu yıl. Hatta sınıfında ocak-şubat 2006 doğumlu çocuklar da var. Özel okul burası itiraz ettim, çünkü küçüklere ayrı bir sınıf yaptılar, o sınıfa 2006 sonu doğumlu çocukları da koymuşlardı. Ama kayıt öncesi yaptıkları değerlendirmeye göre Ekin'in bu sınıfta rahatlıkla başarılı olabileceğine inandıklarını söylediler. Öyle mi böyle mi derken uçuklar çıktı dudağımda sıkıntıdan :) İçimi ferah tutmaya çalışıyorum, eski sistem gibi şu anda sınıfı. Yıl başı da var, yıl sonu da. Herkes için hayırlısı olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekin sınıfın miniklerden olmuş ama eminim desteğinizle üstesinden gelecektir. tüm o kararsızlık döneminde en kötüsünün karar verememek olduğunu gördüm. biraz netleşince herşey rayına oturuyor sanki :) tüm çocuklar için iyi olur umarım demekten başka yapacak birşey kalmadı zaten :) sevgiler :))))))

      Sil
  14. nihancım selam
    izindeydim bugün döndüm ve döner dönmez ilk işim annekalemindene bakmak oldu özlemişim sizi:)
    okul işini bizde sizin gibi yaptık.nehir de her ne kadar iri olsa da fizik olarak:) ama yinede ilkokul için kesinlikle hazır değildi.rapor aldım ve anaokuluna başladı geçen hafta.
    sizi merak ediyordum sürekli izindeyken bi türlü fırsat bulup bakamamıştım örendeydik çoğunluk e orda net ortamından uzağım:))
    neyse öpüyorum seni ve çocuklara görüşürüzz...buket ben:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz canım :)) ben karar aşamasında çok net olamadım bir öyle bir böyleydim ama karar verip de uygulamaya koyduktan sonra çook rahatladım. şu an iyi ki rapor almışım diyorum :)) nehir için de iyi oldu elif için de... tüm çocuklar için hayırlısı olur umarım :) ben de sizi çok öpüyorum :))

      Sil
  15. Tekrar merhaba :) az önce de tatil fotoğraflarınıza yorum yapmıştım. Böyle sayfa sayfa yorum yapınca sanki telefonu kapatıp tekrar aramış gibi hissettim:) Her ikimiz de Ankara'da oturuyormuşuz. Merak ettim bu sene ne yapmayı düşünüyorsunuz. Ben gerçi devlet okuluna karar verdim. Ama çocuğum gideceği okulun sırasına oturana kadar kendimi karar vermiş varsaymıyorum. :) Çayyolunda oturuyoruz. Kendi çevremde ufak bir araştırma yaptım. Sonuçlarını bloğuma yazdım burayı doldurmayayım. Siz ne düşünüyorsunuz? www.kizlarimlabuyuyorum.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de aynı şeyleri hissediyorum şu an, sizin blogunuza gidip geldim :) bildiğim kadarıyla çayyolunda güzel devlet okulları var.
      ben kati olmamakla yarım gün devlet okulu+yarım gün özel etüt düşünüyorum şu sıralar çalışmam nedeniyle...

      Sil

haydi söyle :)