12 Ekim 2014

çocuklarda miyopi

kardeşim 1. ben 5. sınıftayken, ablamlar biyoloji dersinde görme kusurları konusunu işliyorlardı. ablamın bize görme testi yaptığını hatırlıyorum. uzak bir yere harfler yazıp aynı doktor gibi kardeşime ve bana okutmuştu ve her ikimize de miyopi teşhisini anında koymuştu :) bir kere de psikoloji dersinde konu hipnoz olunca, beni baya baya hipnotize etmişti de, o şu anda konu dışı :) neyse ablamın teşhisinden sonra babam bizi göz doktoruna götürmüş kardeşim ve ben dört göz olarak eve geri dönmüştük. gözlük takmayı hiç sevmedim, sevmeye çalıştım ama olmadı. lisede ve üniversitede tahta yerine yanımda oturanın defterinden not tutardım. otobüslerin, dolmuşların yazılarını okuyamazdım. hatta düğünüme kimlerin geldiğini de çok net göremedim çünkü 3,5 derece miyoptum, allerji nedeni ile lens kullanamıyordum ve gözlük takmaktan nefret ediyordum. elim para tutar tutmaz hemen gidip lazer ameliyatı oldum. tam 10 yıldır gözlüksüzüm. o zamanlar tuttuğum günlüğüme şu notu almışım "en başta filmlerdeki koca gözlüklü, şapşal kızların bir prensese dönüşmesi gibi büyük bir farklılık olacağını zannettim tipimde. ama hiç bir şey değişmedi. yine de güzel dünyaya camları açıp bakmak ve burnunda taşımamak pencereleri". 


miyopide kalıtımsal ve çevresel etkenlerin rolü  olduğu düşünülüyor. okula başlamadan önce çocukları göz doktoruna götürdük rutin kontrol kapsamında, sorun yoktu. elif  "ben geçen sene 4.sırada otururken tahtayı görebiliyordum, bu sene göremiyorum" deyince önce göz doktoru peşinden de optikçinin yolunu tuttuk. doktor 0.25 ve 0.75 numaralı gözlükleri sadece derslerde takmasının yeterli olacağını söylemiş. şu an gayet istekli, hevesli gözlük kullanmak konusunda ve umarım diyorum benim gibi olmaz, severek kullanır :)

10 yorum:

  1. Ben de o derecelerle başlamıştım gözlüğe. ama benim ki hevesti. hatta o derecelere dinlendirici gözlük derlerdi bizim zamanımızda. gözlük yakışmış ama prensese.

    yalnız senin ameliyat sonrası beklediğin değişiklik, yabancı dizilerin konusunu aratmamış :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma canım ya :)) elifin ki de dinlendirici gibi ama çok hevesli takıyor şimdilik :)))

      Sil
  2. Merhaba. .. Aynı kalitimsal süreci biz de yaşıyoruz malesef. Elifin numarası zaten çok düşükmus. Zamanla düzelir inşallah. . Bu arada gözlük modelinizi çok beğendim. Rica etsem nerden aldığınızı yazar misiniz? Daha önceden yararlandığım fikirleriniz icin de ayrıca Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ankarada kızılayda soysal iş merkezinin içindeki optikçiden aldık... ben teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Gözler, dünyayla bağlantımızı sağlayan en temel organımız. Farklı bakışlar ne çok şeyi doğruya ya da yanlışa dönüştürür. "Bakış açısı" kişiliğimizi bile nasıl etkiler.
    Yazınız beni yıllar ötesine götürdü. Okulda tahtaya kısık gözlerle bakmaya çalışmak, yolda gördüğünüz bir tanıdığa selam verememek, kitaplarla dostluğunuzun kısıtlanması... ve hayatla bağlantınızı zedeleyen daha ne çok şey.
    Ben ilkokul sonrası gözlük takmıştım, ben karşılaşmadım ancak o çağdaki çocukların acımasızca ,eğlenerek nasıl "dört göz" dediklerini bilirim. Çocuklarda oyun içinde hareket serbestisi de kısıtlanıyor tabii.
    Ama gözlük takan çocuğun bir süre sonra kendine güveni artıyor, dünyayı daha güzel algılıyor.
    Kızınız gözlüğüyle, hem de şakasını yaparak objektife ne güzel bakmış.Sizin deyişinizle "burnunda taşıdığı pencereler" ona nasıl da yakışmış. Dilerim rengarenk bir dünya açılır önünde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim naif yorumunuz için. bahsettiğiniz şeyler bana da öyle yakın ki... güzel dileğiniz için ayrıca çok memnun oldum, sevgiler...

      Sil
  4. İnşallah kullanır. Zaten görüntüde fark hissederlerse kullanıyorlar istekle

    YanıtlaSil
  5. Düğünde davetlileri görememene çok güldüm! İlahi! :)
    Ben de ufaktan gözlük takanlardan ve hiç takamayanlardanım! Ben de bir de şaşılık vardı, bir tarafı kapatırlardı ki öbür taraf çalışıp tembelliği bıraksın! AY kaç tane gözlük kırdım üstüne oturup/basıp! :) Sonra lense geçtim, üniv. bittikten sonra. Düğünde herşey netti anliycağın! :)) Hala lensliyim, arada bir çizdirme geliyor aklıma ama cesaret edemiyorum! Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma ıtır yaa, işin garibi gene aynı durumda olsam gene aynını yapardım :))) ben çizdirdim de rahatladım çok şükür. ama belli bi yaştan sonra miyop geriliyor biliyosun, belli yaş derken 40 dan sonra benim az kaldı :)))

      Sil

haydi söyle :)