16 Nisan 2015

hayvan çiftliği


HAYVAN ÇİFTLİĞİ | ANKARA DT
1 perde | 1 saat 25 dakika
Yazan : GEORGE ORWELL | Çeviren : ÖZGE KAYAKUTLU Oyunlaştıran : PETER HALL | Yöneten : BARIŞ ERDENK

Dünyaca ünlü İngiliz yazar George ORWELL’ın çağdaş klasikler arasına girmiş ve bir başyapıt olarak kabul edilen Hayvan Çiftliği adlı romanından uyarlanmış bu oyunda, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmaları anlatılır. Ama zamanla hayvanların zeki ve iktidar düşkünü önderleri domuzlar, insanlardan daha baskıcı ve acımasız bir diktatörlük kuracaklardır.
Not:2013-2014 Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Özgür Öztürk
2013-2014 Sanat Kurumu En İyi Hareket Ödülü Sibel Erdenk

OYUNCULAR: ÖZGÜR ÖZTÜRK-DENİZ KEYF-GÜLİN ERSOY-ŞİVAN BİNİCİ-CENGİZ UZUN-ULAŞ ERSOY-AYŞE BERNA KONUR-UFUK ŞENER-MUZAFFER SAYGI-ENGİN BOSTANCI-EMRE GÜVEN-NAHİDE AYNI

çok görmek istediğim, kitabını büyük bir keyifle okuduğum bu oyuna elimde olmayan nedenlerle 3.kez bilet alışımda gidebildim. george orwell' ın politik fablını büyük bir hayranlıkla, şaşkınlıkla izledim. sosyolojik deneyleri hatırlattı bana. gelecek güzel günler, özgürlük, eşitlik söylemleri ile vadedilen devrimin nasıl bir diktatörlüğe dönüştüğünü üzülerek gördüm. şeker dağı ile sorgulanan ölümden sonraki yaşam, burjuvazi, işçi sınıfı, yazılı kanunların değiştirilmesi, sana hizmet etmesi için beslemen gereken köpekler, gücün getirdiği iktidar savaşları bana o kadar çok anlattı ki...


oyunu irfan şahinbaş sahnesinde izledim. sahnenin üç tarafına yerleştirilmiş izleyici koltukları ve gerçekçi dekoruyla sezonun en iyisiydi diyebilirim. oyuncuların performansı mükemmeldi bir buçuk saat boyunca ayak uçlarında, elleri toynak şeklinde ve kambur oynadılar. napoleon’u canlandıran özgür öztürk, boxer rolündeki ulaş ersoy, squaeler’ı oynayan ufuk şener, benjamin’i canlandıran cengiz uzun, clover’ı canlandıran berna okur, molie’yi canlandıran gülin ersoy ve şivan binici rolündeki Snowball performanslarıyla mükemmeldiler. her sahnesi her repliği ders niteliğindeydi. en etkilendiğim ise benjamin' in "görmediklerinize değil gözünüzün önündekilere kafa yorun" şeklindeki cümlesi oldu. performansı ile beni en çok etkileyen ise boxer, snowball ve napoleon' du.   

bu ölümsüz eseri kesinlikle kaçırmamanızı öneririm.

2 yorum:

  1. Nihancım seni bu anlamda kıskandığımı yamzıştım değil mi? sayende güzel oyunlardan haberdar oluyorum, darısı başıma sezon bitmeden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deryacım bu oyunu özellikle tavsiye ediyorum, fırsatım olursa tekrar gitmek istiyorum ben :)))

      Sil

haydi söyle :)