12 Kasım 2015

kuğunun şarkısı bir evlenme teklifi

KUĞU'NUN ŞARKISI 'BİR EVLENME TEKLİFİ' | ANKARA DT
1 perde | 1 saat 5 dakika
Yazan : ANTON ÇEHOV | Çeviren : YILMAZ GRUDA | Yöneten : ACLAN BÜYÜKTÜRKOĞLU

“Geçenlerde şöyle bir gerilere baktım. Hayatım bir şerit gibi gözlerimin önünden geçti. Bunca seneyi ardımda bırakmışım. Sanat ve dehanın olduğu yerde, ihtiyarlık, yalnızlık, hastalık yoktur. Kime aidim ben? Kimin bana ihtiyacı var?.. Benim şarkım söylendi Nikita, söylendi benim şarkım…
” Kuğunun Şarkısı - Svetlavidov

Not:
Baykal Saran Oyunculuk Ödülü / Dilek Bozkurt
OYUNCULAR: AHMET ERKUT- M. ŞEKİP TAŞPINAR -
DİLEK BOZKURT



Aslında biletlerimiz 'Hüzzam' içindi. Devlet Tiyatrolarının emektar oyuncusu Maral Üner' le tanışmayı sabırsızlıkla bekliyordum. Oyundan bir gün önce sanatçının rahatsızlığı nedeni ile oyunun iptal edildiği yerine ise Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi' nin konulduğunu belirten bir mail aldım. Planımızı değiştirmedik ve Oda Tiyatrosunu bu kez de bu oyun için ziyaret ettik.
Kuğunun Şarkısı; yaşlı, ayyaş, eski bir aktör olan Svetlovidov (Ahmet Erkut) ile tiyatroda çalışan Nikita arasında geçiyor. Svetlovidov geçmişini sorguluyor. Verdiği kararların etkilerinden, yalnızlığından, ihtiyarlığından, işe yaramazlığından yola çıkarak kendini eleştiriyor. Gençliğini özlüyor. 

Bir Evlenme Teklifi ise, toprak ağası İvan Vasilyeviç’in, bir başka toprak sahibi Çubukof’un kızı Natalya’ya evlenme teklif etme sürecini anlatıyor. Oyun içinde oyun diyebileceğimiz bu bölümde İvan Vasilyeviç ile Natalya replik çalışıyorlar. İvan Vasilyeviç' in yaşlı Svetlovidov' un gençliği olduğunu anlıyoruz.


Ahmet Erkut' u sanırım ilk kez izledim çok başarılıydı. Çok etkileyici bir oyunculuğu vardı. Kendisinin de oyun boyunca ara ara gözleri doldu. Yerimiz sahneye çok yakındı. Tüm mimiklere, nefes alış verişlerine bile hakimdik. Kostüm, dekor, müzikler ile sahnede ağır bir atmosfer oluşturulmuştu. 
Oyundan bazı tiradlar:
"bir sosyete kızı: şık, bir fidan gibi incecik, genç, masum. üstüne üstlük, bir yaz günbatımı gibi ateş doluydu nikita, harika bir yaratıktı! masmavi, ışıl ışıl gözleri vardı. kapkaranlık bir gecede, o gözler aklına düşse, ortalık gün ışığı basmış gibi, pırıl pırıl aydınlanırdı. ya o nefis gülüşü, o dalgalı saçları?! bırak da sana o dalgalı saçları anlatayım: okyanusun dalgalarının güçlü olduğunu sanırsın değil mi? nerdee? ama onun o dalgalı saçlarına, genç bir erkek gözüyle baktın mı, o dimdik kayalıkları, aysbergleri, hatta dağları bile, nasıl parçalayacağını şıp diye keşfediverirsin! o dalgaların, bir şelale gibi, başından aşağı inmesini istemez misin? istersin elbet!... şimdi kendimi onun önünde görüyorum. tıpkı senin önünde durduğum gibi. o gün her zamankinden güzeldi. bana öyle bir bakışı vardı ki, ömrüm boyu unutmayacağım... aşktı bu nikita! beni hamlet'te görmüş, bu da ona yetmişti. kur filan yapmamıştım ona, yalan da söylememiştim. sadece sevmişti beni. ümit verici, saadet ve sevgi dolu, güçlü bir oyunculuğa sahip genç bir aktördüm. dizlerimin üstüne çöküp, benimle evlenmesi için yalvardım. (sesi düşer) ya o ne yaptı? "tiyatroyu bırak!" dedi. tiyatroyu bırakmak?! ne dersin bu işe?"

Bak Nikita, bu dünyada yapayalnızım. Ailem yok, karım yok, çocuklarım yok, hiç kimsem yok! Otların arasında esen bir rüzgâr gibi yapayalnızım. Ben ölünce kim dua edecek bana? Hiç kimse! Sana bir şey söyleyeyim mi? Yalnız olmak beni geberesiye korkutuyor. Beni çekip çevirecek, şefkat gösterecek, sarhoşken yatağa yatıracak kimsem yok. Kime aitim ben? Kimin bana ihtiyacı var? Kim adam yerine koyar beni? Hiç kimse Nikita, hiç kimse!

Geçenlerde şöyle bir gerilere baktım. Hayatım bir şerit gibi gözlerimin önünden geçti. Bunca seneyi ardımda bırakmışım. Sanat ve dehanın olduğu yerde, ihtiyarlık, yalnızlık, hastalık yoktur. Kime aidim ben? Kimin bana ihtiyacı var?.. Benim şarkım söylendi Nikita, söylendi benim şarkım…"

Tiyatroyu seviyorsanız, vaktiniz de varda bu bir saat tek perdelik oyunu izlemenizi öneririm.

6 yorum:

  1. Hayattaki en zor şeylerden biridir; yalnızlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım öyle, ben yalnızlığı hiç sevmem :))

      Sil
  2. Dün akşam seni bol bol andım,Çorum'a ankara devlet tiyatrosu geldi, oyunun adı," nehir in gözyaşları"ydı, yunus ve eşim ile el ele yürüyerek küçücük tiyatromuza gittik, haftaya "kurban", varmış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne güzel. tadını alınca bırakmak zor oluyor. doyurucu bir oyun izlemenin keyfi paha biçilemez :)))

      Sil
  3. şekip taşpınar kardeşimdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel tüm oyunları izliyorsunuzdur. kardeşiniz de çok başarılıydı kesinlikle. hem tv den hem seslendirmelerinden hem tiyatrodan tanıyoruz kendisini zaten :)

      Sil

haydi söyle :)