26 Şubat 2016

Filozof Çocuk Tudem

Filozof Çocuk Serisi ile dün akşam tanıştım. Okudukça okudum, özellikle sistematiğine bayıldım. 
Her kitap üç alt başlıkla ana temayı sorguluyor. Örneğin 'mutlu olmak için neye ihtiyacım var' kitabının alt başlıkları bunlar:
Alt temalar 'evet, çünkü' ya da 'hayır, çünkü' lü cümlelerle çocuklara özgü yanıtlanırken; 'evet, ama' lı cümlelerle bolca sorgulanmış.  
Her alt başlığın sonunda ise harika bir özet ve 'bu soruları sordum, çünkü böylece' diye başlayan çıkarımlar var.
Bu kitaplar çocuğun eline verip kenara çekilinecek türden değil. Çocukla birlikte okunup, yorumlar yapılabilecek, çok yönlü düşünmeyi geliştirebilecek türden.

Üstelik sadece çocuklara değil, büyüklere de hitap ediyor. Hala aklınızda kalan ve yanıt bulamamış bir çok soru ile yüz yüze gelmeye hazır olun. 
Serinin yazarı Oscar Brenifier, çocuklar için felsefe alanında uzmanmış. Her bir kitabın çizeri ise farklı ve gerçekten hepsi birbirinden güzel. Çizimler konuyu mizahi yönüyle ele almış ve çok dozunda bir düşünme-güldürme oranı yakalamışlar.
Bu kitaplar Elif' e halasının doğum günü hediyesi. O da benim gibi heyecanla okumaya başladı hemen. Hayatı yüksek perdeden sorguladığı için tam da onun sorularına cevap olabileceğini düşünüyorum. Eren de kıyısından bucağından nasiplenirse ne mutlu bana :)
7 yaş ve üzeri çocuklar için önerilen ve toplam 18 seriden oluşan bu diziyi en kısa zamanda tamamlamayı düşünüyorum.


8 yorum:

  1. Hemen not ediyorum.
    Bende bu sıralarda oytunla Can yayınlarının nasıl baş etsem serisine takıldım... Birlikte okumak şahane oluyor bu kitapları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de nasıl baş etsem serisini araştıracağım. İlk bakışta çok beğendim. Bir kaç tanesini yazdım kafama. Okulla nasıl baş etsem, genç kız olmakla nasıl baş etsem ilk etapta gözüme çarpanlar :)

      Sil
  2. Bir sürü yeğnim var ama bir tane çocuk kitabı okumuşluğum yok malesef. Bunu bana hatırlattınız, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle benim oğlanların kütüphanesinde yer almalı bu seri. Çıtır çıtır felsefe serisini de severek okuyorlar. Benim de ilgimi epey çekti açıkçası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet esra' cım hemen bitirdi elif ama eren hala pazarlık usulü okuyor:)

      Sil
  4. Kumkurdu (Asa Lind) var mı sizde Nihan? Harika bir seri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır bi sepetim vardı D&R da ekledim kumkurdunu canım aklımdaydı, hatırlattığın için teşekkürler :)

      Sil

haydi söyle :)