29 Nisan 2016

Uykusuz Gecelerimin Sebebi Laktoz İntöleransı

Üzerinden uzun süre geçti ama Eren' in uyku sorunu hala dün gibi aklımda. Beş dakika bile yatağına bırakamadığım için sırtında bir sorun olduğunu düşünmüştüm. İlk kez 52 günlükken yatağında bir video çekmişim o da 13 sn sürmüş ağlamaya başlamış, video sonlanmış. Doktor kontrollerinde öcelikli konum hep uykusuzluğu oldu. Doktorlar ise bu konuda zaman ve sabırdan başka ilacın olmadığını söylüyordu. Gündüz ve gece hep yapışıktık. Kolik belirtileri gösteriyordu. Nerede hata yaptığımı bulmaya çalışmıştım. Bitkisel çaylar, gaz giderici damlalar, kimyon gibi bir çok ürün denedim. Yöntem geliştirmeye, geliştirdiğim yöntemleri uygulamaya çalıştım. Uykusuz geceler, uykusuz haftalar, uykusuz aylar geçti. 2 yaşına kadar bu sorun azalarak devam etti. Nihayet 2 yaşında sonra uykusuzluk daha katlanılabilir bir düzeye inmişti.

http://annekaleminden.blogspot.com.tr/2009/12/eren-uyku-kostebegimiz.html
http://annekaleminden.blogspot.com.tr/2010/07/ne-zaman-bitecek-tanrm-bu-cile.html
http://annekaleminden.blogspot.com.tr/2010/07/uykusuz-her-gece.html
http://annekaleminden.blogspot.com.tr/2012/01/uyku-sorununa-veda.html

Eren 2 yaşında kreşe başladı. Hala çok zor uykuya dalıyor, geceleri ağlayarak uyanıyordu. Konuşmayı öğrendiğinde ara sıra karnım ağrıyor demeye başladı. Karnını ovuşturuyorduk, sıcak su torbası koyuyorduk. Bir süre sonra geçiyordu. Bir gün parkta oynarken karnım ağrıyor diye ağlamaya başladı. Doktora gittik çekilen röntgen için doktor 'bu röntgeni saklayın, boğazına kadar gaz görünüyor' gibi bir yorum yapmıştı. Hikayemizi dinledikten sonra bize dedi ki 'laktoz intöleransı' olabilir. Süt ve süt ürünlerini azaltın, laktozsuz ürünleri kullanın, bir deneyin, şikayetleri azalabilir.

O günden sonra Eren hep laktozsuz süt içti. Sütlü tatlılardan uzak durdu. Ve o günden sonra Eren' in hiç karnı ağrımadı. Kesin bir teşhisi yok ama az da olsa laktoz intöleransı olduğunu düşünüyorum. Laktozsuz beslenme tarzı ile derdimize deva buldıuktan sonra düşünmeye başladım. Biz o kadar çileyi boşuna mı çekmiştik. Bebekken bir doktor bile bize laktoz intöleransını telaffuz etmemişti. Eğer ki bir deneyin belki düzelir deseydi biri kesinlikle denerdim. Çünkü uzun süreli uykusuzluk çok çok zor.

Neden anlattım: Ben yaşadığımız tecrübeyi ve geçmişe dönük pişmanlığımı anlattım. Eren bebekken laktozsuz mama denemeyi çok isterdim. Çünkü belki çok ağrı çekiyordu. Çocuğa boşu boşuna eziyet mi ettim diye düşünmekten alamıyorum kendimi. Yeni bebekli annelerin en büyük sorunu uykusuzluk. Herkesin aklının bir köşesinde bu ihtimal bulunsun istedim. Belki birine bir faydası olur.

22 yorum:

  1. duymamıştım hiç iyi oldu yazdığın. Biz de Ela da hala uykusuzlukla uğraşıyoruz ama Ela zaten çok fazla süt falan tüketmez uykuyu geçişte sorun var çözemedik gitti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor uykusuzluk. Eren de uyumak istemezdi hala uykuya daha zor dalar. Ela da umarım rahatça dalar uykularına en kısa zamanda...

      Sil
  2. Ben de Elif bebekken laktoz damlası kullanıyordum :) Aklıma o günler geldi...
    Elif şimdi 2 yaşında, 10 aydır da kreşe gidiyor ve hala uyumuyor :) Çözüm bulursam yine yazarım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 yaş dönüm noktası olmuştu bizde. Fark edilir derecede düzelmişti. Umarım sizin Elif de kısa sürede uzun mutlu uykulara dalar.

      Sil
  3. Aaa hiç öyle bir problem olduğunu hiç duymamistim. Öğrendiğim iyi oldu
    uykusuzluk çeken eltime soyleyimde bari doktoruna bir sorsun. Belki onun bebeginde de laktoz intoleransi vardır. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de denemekte sormakta fayda var. Ben geç kaldığım için çok üzgünüm.

      Sil
  4. Geçmiş olsun en azından nedenini öğrenmişsiniz bilinçlisiniz ki bebeğinizi takip etmişiniz önemli olan bu inş bundan sonra bebeğinizin sağlığı dahada iyi olur büyüdükçe bu tür durumlar düzelebiliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Aslında geç kaldığımı düşünüyorum. Çünkü 5 yaşlarındayken ancak başladık laktozsuz beslenmeye. Şu anda neredeyse 8 yaşında :)

      Sil
  5. ben de ilk kez duydum bilgi için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Paylaşım için teşekkürler arkadaşım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Kesinlikle çok faydalı bir paylaşım olmuş Nihan. Hiç duymamıştım.

    YanıtlaSil
  8. Benim kızımda da vardı teşhisi ben koydum;) biz de kaşıntı da eslik ediyordu bu duruma. O gece kivranmalari felaketti gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kaşıntı bizde de vardı. Atopik Dermatit hala daha devam ediyor az yoğunluklu. Hiç bağdaştırmamıştım, ondan olabilir demek...

      Sil
  9. ilginç bişi öğrendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) bak bence küboda da olabilir bu sorundan ;)))

      Sil
  10. Süt içmeyelim mi? :( :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hobi olarak için :)))
      laktozsuz deneyin rahatsız oluyosanız ben denedim şahsen çok memnun kaldım :)

      Sil
  11. paylaşım için teşekkürler sizi takipteyim ben de beklerim

    YanıtlaSil

haydi söyle :)