3 Aralık 2016

Felâtun Bey İle Râkım Efendi


FELATUN BEY İLE RAKIM EFENDİ | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 45 dakika
Yazan : AHMET MİTHAT EFENDİ | Oyunlaştıran : TÜREL EZİCİ | Yöneten : LEVENT SUNER
KONU
Garb ile Şark arasında sıkışmış bir sarkaç gibi bir o yana bir bu yana sallanıp duran halka, söyleyecek çok sözümüz vardı elbet… Evet, bizde olan bizim kalsın, bozulmasın istedik. Zıtlar arasında hep hakikati aradık.
Osmanlı Tanzimat Dönemi İstanbulundaki Doğu ile Batı çatışmasından doğan “yanlış Batılılaşma”, medeniyet buhranı Felatun Bey ve Rakım Efendide hayat buldu. Buldu ki doğru yanlış ayrılsın… Fena mı ettik?
O zaman başlasın, Hayal-Haneyi Osmani Kumpanyasındaki bu oyun…
OYUNCULAR
ERAY ESEROL-BÜLENT ÇİFTÇİ-MUZAFFER SAYGI-CEYHUN BECERİKLİ-AYŞE SEVAL ERSU-SERTAN MÜSELLİM-TUĞBA YILMAZ-DİDEM RUHİ-ELVAN EKER-NİLSU AKMAN-EMİNE TEKİN ÜNAL-HÜLYA DİZMEN-HİCRAN YAVUZ-GİZEM GÜRER-EZGİ ŞAHİNGÖZ

Ahmet Mithat Efendi' nin 1875 yılında yazdığı ilk Türk romanlarından. Ana tema batılılaşma arzusunun kültürümüze etkileri, aile yaşantısına yansımaları. “Felâtun Bey ile Râkım Efendi”, Türel Ezici tarafından oyunlaştırılmış, 2008/2009 tiyatro sezonu boyunca İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş, 2016/2017 tiyatro sezonunda ise Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Ben de oyunu dün akşam buz gibi bir Ankara gecesinde Küçük Tiyatronun büyüleyici atmosferinde seyrettim.

Ahmet Mithat Efendi deyince eski Türkçe, ağır metinler bekliyor insan ama hiç öyle değildi. Uzun zamandır bu kadar keyifli, bu kadar eğlenceli, bu kadar renkli bir oyun izlememiştim. Tam olarak müzikal diyemesem de sahnenin arkasında yer alan orkestradan oyuna eşlik eden ezgiler oldukça ön plandaydı. Kostümler ve danslar çok ama çok eğlenceliydi.

Kurgu oyun içinde oyun şeklinde. Bir seyircili prova, salona girdiğinizde sahnede az sonra sahnelenecek olan bir temsilin provası ile karşılaşıyorsunuz. Bir reji (Ahmet Mithat Efendi) tarafından yönlendirilen oyuncular, yer yer durdurulan, tekrarlatılan sahneler, verilen sufleler, oyuncuların kendi aralarında konuşmaları ile oyun doğallık içerisinde devam ediyor. Flash back sahnesi bile yapmışlar, kesinlikle çok başarılıydı :)
İlk gösterimini 1 Ekim' de yapmış olmasına rağmen oyuncular rollerine o kadar hakimdiler ki, yıllardır oynuyorlar diye düşünürsünüz. Zaten oldukça usta oyuncular var.

Eray Eserol' ü Behzat Ç.de Tahsin Müdür olarak hatırlıyoruz. Burada da Ahmet Mithat Efendi, Arap, İngiliz aile babası rolü ile çok başarılıydı.

Felatun Bey rolü ile Bülent Çiftçi en çok alkış alan oyuncu oldu. Felatun Bey kendini batı etkisine kaptırmış, eğlence düşkünü, hesapsız harcamaları ile oyun sonunda kaybedenleri temsil ediyor.

Rakım Efendi rolünde Muzaffer Saygı' yı Hayvan Çiftliği' nden anımsıyorum. Rakım Efendi adı üzerinde efendiliği, yakışıklılığı, tutumluluğu, çalışkanlığı, batı etkisinde kalmamış Osmanlı tarafı ile tüm bayanların hayranlığını kazanıyor. Muzaffer Saygı bu rolün hakkını vermişti.

Felatun Bey' in uşağı Kastamonu' lu Mehmet rolü ile Sertan Müsellim yan rol olmasına rağmen çok akılda kalıcı çok eğlenceliydi.
İngiliz kız kardeşler, Canan rolü ile Nilsu Akman ve tüm diğerleri performansları ile göz doldurdular. Felatun Bey ve Rakım Efendi sezonun adından çok bahsedilen oyunları arasında yer alacak diye düşünüyorum.
Temposunu hiç kaybetmeyen, akıcı, sürükleyici bir tiyatro ziyafeti için kesinlikle öneriyorum. İki saat kırkbeş dakikanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

3 yorum:

haydi söyle :)