8 Mart 2017

Aslan Asker Şvayk

ASLAN ASKER ŞVAYK | Eskişehir B. B. Şehir Tiyatroları
1 perde | 1 saat 10 dakika                                                               Yazan : JAROSLAV HASEK | | Yöneten : YUNUS EMRE BOZDOĞAN
KONU : Dünyanın yeniden paylaşıldığı bir savaşta, romatizmalı bacaklarıyla cepheye çağrılan, kendi tabiriyle budalalığı raporlanmış, geveze, sakar bir köpek satıcısı olan Şvayk, tüm saflığıyla verilen emre uyar ve koltuk değnekleriyle cepheye varmak için yola çıkar. Cepheye ulaşma hikâyesi boyunca gevezelikleri ve budalaca davranışları yüzünden başına olmadık işler gelir. Ama hepsini geride bırakmayı başararak savaşın tam ortasında bulur kendini. Yalan söylemeden, korkmadan. Hep gülümseyerek… Fark edemez savaşın saçma sapanlıklarını, mantıksızlıklarını. Bilemez acısını. Oysa savaş her şeyin mubah olduğu yerdir. Kötüdür. Korkunçtur. Güzel olan hiçbir şey yoktur savaşta. Acı vardır. Korku vardır. Ölüm vardır. Ama bunları bilemez Şvayk. O düşman askerinin üniformasını giyerek, neler hissettiğini anlamaya çalışan bir askerdir. Düşman asker üniformasından insaniyet çıkaran budala bir askerdir.
OYUNCULAR: Sermet Yeşil- Ercüment Yılmaz-İsmail Dündar-Umut Bazlama-H.Tolga Tümer-İlkyaz Arslan-Özgün Can Karaburun-Ceyda Çınar Onbul-Orçun Ertaman
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının üç günlük Ankara turnesinin ilk gününe hem de C sırasından bilet bulup, bu oyunu Küçük Tiyatroda izleyebildiğim için kendimi çok şanslı sayıyorum. 
İzin verirseniz anlatayım efendim :) (Bu bir tekrarlayan Şvayk repliğidir.)

Oyun; 1.Dünya Savaşının çıkışı esnasında Şvayk adlı bir askerin başından geçen trajikomik olayları anlatıyor. Saf, budala, sakar, geveze ve romatizmalı bir asker olan Şvayk' ın başı yaptıkları ve söyledikleri yüzünden bir türlü dertten kurtulmasa da bir şekilde olaylardan sıyrılmayı başarabilmektedir. O saf duyguları ile vatanı için savaşmaya can atan hevesli bir askerdir. 
Oysa savaş her şeyin mubah olduğu yerdir. Kötüdür. Korkunçtur. Güzel olan hiçbir şey yoktur savaşta. Acı vardır. Korku vardır. Ölüm vardır. Ama bunları bilmez Şvayk. O düşman askerinin üniformasını giyerek, neler hissetttiğini anlamaya çalışan bir askerdir. Düşman asker üniformasından insaniyet çıkaran budala bir asker.
Asker acıkmaz, asker uyumaz, asker yorulmaz, asker ölür emirleri ile savaşın ön saflarına sürülen birliğinde bile empati kurabilmek adına düşman üniforması giyerek idam cezası alabilmeyi başarmış olan kahramanımızın son repliği unutulmayacak: 'Savaşın çocukluğunu biliriz efendim, elimizde büyüdü.'
Sermet Yeşil'i aslında hepimiz bir çok diziden tanıyoruz :
2016 Gülümse Yeter (Ahmet)
2014 Karadayı (dizi) (Sarı Cemal)
2014 Sûret (kısa film) (Âdem)
2014 Muhteşem Yüzyıl (Safeviler Devleti Şahı Şah Tahmasb)
2013 Leyla ile Mecnun (Joker)
2013-2014 Eski Hikaye (Cengiz Timuçin)
2012-2013 Şubat (Deli İbrahim)
2011 Mor Menekşeler (dizi) (Payidar)
2011 Leyla ile Mecnun (Ahmet Doğru)
2010 Gönülçelen (Mahir)
2010 Gişe Memuru (Artun)
2010 Behzat Ç. (Ahmet)
2009 Kosmos (Kosmos)
2006 Hiçbiryerde (Halim)
1999 Kaç Para Kaç (Çırak)
Sermet Yeşil o kadar başarılı bir performanstı ki, gülümseyen yüzünü zihnimden silip atamıyorum. Çok ama çok beğendim. Sadece o mu tüm ekip çok profesyonel, çok uyumlu, çok başarılıydı. Müzikler ve kostümler, dekor, arka plan kum çizimleri tek kelimeyle bir bütün bir ekip çalışmasıydı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarını bu mükemmel sanat şöleni nedeniyle tebrik ediyorum. 
3 günlük Ankara turnesi biletleri tükenmiş olsa da bu antimilitarist savaş öyküsünü ya okuyun ya da yolunuz Eskişehir' e düşerse Şehir Tiyatroları programına göz atmadan geçmeyin derim. Yaşasın sanat, yaşasın tiyatro!

8 yorum:

  1. Gerçekten şanslıymışsın.
    Sermet Yeşil o kadar yapımda rol almış ve ben kendisini tanıyamadım. Hiç birini izlememişim.

    YanıtlaSil
  2. Büyükbabamdan kalma kitabı ala durur. Pek severim.

    YanıtlaSil
  3. Ününü çok duydum, yıllar önce çok sevilmişti ülkemizde kim bilir kaç yılı hatırlamıyorum bile. Mutlaka izlemek isterim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kez izledim. Pek çok farklı tiyatroda hayat bulmuştur mutlaka. Ama bu yorum çok etkileyiciydi, tavsiye ediyorum :)

      Sil
  4. ne güzel bol bol tiyatro izliyon. sermet yeşil eskişehirden evet onu izliyom istanbulda ben de, pek severim, şubat dizisinde sevmiştim ilk, şvaykı izlemiştim ben ama başkalarından kimdi hatırlamıyom, genco erkaldan mı izlemiştim acaba bikaç yıl önce sanki bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya Şubat çok güzelmiş. Farkındalığım arttı hayata :) Yalnız daha fazla da artmasa iyi olur; Şubat bi yandan bahar bi yandan diplere çekiliyorum ruhen :)

      Sil

haydi söyle :)