31 Mayıs 2017

Çorum Neydi?

Çorum, Eren' in hasretine dayanamayıp hafta sonu için gittiğimiz bir Anadolu şehriydi.  
Günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihi olan Çorum’da, Hititlerin ilk başkenti Hattuşa bulunmaktaymış. Hitit uygarlığı Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlıkmış. Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşması metin tabletleri Boğazköy’de bulunmuş.
Çorum, hazır gitmişken ve Eren' in 3 saat süren maçlarından çıkmasını beklerken kaldığımız otele çok yakın olan Çorum Müzesini gezmek demekti.

Çorum Müzesi şu ana kadar gezdiklerim arasında çok özenli ve en geniş tarih aralığına sahip eserlerin sergilendiği akılda kalıcı güzel bir müzeydi. 
Müzeye yakın olan Çorum Kalesi de görmek istediğimiz bir yerdi. Müzeden kaleye doğru yürürken hala yaşamaya çalışan bir meslek olan bakırcılığın izlerini gördük.

Şehir merkezinde yer alan ve Selçuklu mimari özelliği taşıyan Çorum Kalesi’ne ait ilk yazılı belgeler M.S. 1571 tarihliymiş. 16 yy. da Çorum’a gelen Evliya Çelebi şehrin kıble yönündeki kalenin Sultan Kılıçarslan tarafından inşa edilmiş bir Selçuklu yapısı olduğunu söylemiş. Kale içinde hala kullanılan küçük bir cami ile konutlar yer almaktaysa da biz kale içine girişin bir yolunu bulamadık maalesef.
Çorum' da bir gece Anitta Hotel'de konakladık. Hava oldukça yağışlıydı. Yine de ertesi gün Çorum saat kulesini görebilmek için merkeze yürüdük.

Çorum saat kulesi şehrin merkezinde ve minare stilinde yapılmış. Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi-Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılmış. Ve hala çalışıyor.

Dönüşte ise gözümüze Kubbeli Camii çarptı. Caminin kitabesi günümüze gelemediğinden ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Yalnızca 1883 tarihinde onarıldığını gösteren bir onarım kitabesi varmış. Kare planlı caminin üzeri kubbe ile örtülmüş. Bu cami ile saatin duvarları sarı köfeki taşındanmış. Çok güzel bir uyum içerisinde ikisi de :) 

Çorum neydi, leblebilerimizi alıp güzel anılarla döndüğümüz tarihi bir şehirdi :) Ayrıca Çorum, sırf Eren' i görmek için gittiğimiz ama Eren' in takım arkadaşlarından hiç ayrılmayıp yüzümüze bile bakmadığı, gayet de kendi başının çaresine bakabildiği ve neyse ki gezilecek görülecek yerleri olup da bizde iyi ki de gitmişiz izlenimi bırakan güzide bir şehrimizdi :))))

26 yorum:

  1. İlgiyle okudum yazınızı, kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  2. Eren'in yüzünüze bakmaması kısmında ben iptal :) Çünkü kendimi gördüm onda :)
    Güzel yazıydı, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaaa, yakalayıp duş bile aldıramadım. Yanımıza uğramadı :O

      Sil
  3. Ben de sen gelmiyor musun diye hüzünlü bakan Bilgehan'la birlikte Kayseri'ye yarışmaya gitmiştim de üç gün boyunca benimle üç dakika geçirmediydi :D Neyse Kayseri'yi de böylece görmüş oldum diyerek dönmüştüm :) Aman onlar arkadaşlarıyla mutlu olsunlar da :)

    Ne güzel bir gezi olmuş, oraları ben de merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle bahanesi oldu gittik gördük iyi oldu :))) Artık büyüdüler buna kesin ikna oldum ben de :))

      Sil
  4. Ne kadar güzel bi anı olmuş sizin için. Böyle okuyunca yazınızı gezip görmek geçti içimden :)
    Teşekkürler kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de gezip sarı gezi defterinize yazarsınız :)))

      Sil
  5. Çorum'dan geçtim ama ayrıntılı gidip gezmek istiyorum oraları.Bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. İyi yapmışsın, Çorum hatırası fotoğrafı çok güzel:)

    YanıtlaSil
  7. Çorumlu gobelleri de gördünüz mü? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gobel ne anlama geliyor bilmiyordum ama öğrendim :)) Çorum yöresinde kullanılan ve 'çocuk' anlamına gelen bir kelimeymiş :) Evet gördüm görmez olur muyum :)

      Sil
  8. Hititlerin başkenti olan Çorum,benim geçen yıllarda sürekli içinden geçtiğim ama gezemediğim şehirdir. İçimde ukte kaldı.
    Türkiye müzeciliğinin güzel örneklerinden biridir, diye bilirim. Anadolu medeniyetlerinin önemli isimlerinden olan Hititler bu çevre içinde yerleşmiş.
    Gezmek görmek güzeldir. Hele ki çocuklar kendilerini kurtarmışsa daha keyifli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle size katılıyorum. Çorum, Hitit Uygarlığı, Hattuşa hakkında bu kadar detaylı bilgiye sahip değildim. Bir de MÖ 3000 yıllarına kadar eserler var müzede insanın aklı yetmiyor o kadar eskiyi hayal etmeye, çok etkileyiciydi...

      Sil
  9. Hoşgelmişsiniz şehrimize keşke haberim olsaydı eşlik etmeye çalışırdım. Vaktiniz olsa idi de Alacahöyüğü Hattuşayı da gezebilseydiniz, bir dahaki sefere diyelim. Evet belirttiğiniz gibi müzemiz çok güzel. Teşekkür ederiz güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Hitit Yolu, Alacahöyük ve Hattuşa' yı görme şansımız olmadı vakit azdı ama gördüğümüz kadarı da güzeldi. Güzel düşünceleriniz için teşekkürler :)

      Sil
  10. Tarih ve eski medeniyetler deyince kulak kesilirim, benimde gezip görmek istediğim bir yer Çorum, ön bilgi ve fotoğraflar çok iyi oldu Nihancım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, eminim sen çok daha detaylı gezersin :) 3 saat baya yakın, molasız gidiliyor :)

      Sil
  11. Ha haaa o da iyi olmuş. Neye niyet neye kısmet durumu olmuş :)

    YanıtlaSil
  12. Amacımız zaten kendi kendine yeten çocuklar büyütmek her ne kadar onlar bizim gözümüzde büyümeselerde.
    Gurur duyuyorum özgüvenli çocuklarla.
    Umarım ben de başarabilirim.
    Eren bahane , Çorum şahane :)

    YanıtlaSil

haydi söyle :)