28 Aralık 2017

Eyvah Nadir

EYVAH NADİR | ANKARA DT
1 perde | 1 saat 10 dakika
Yazan : AHMET METİN ÖNEL | Yöneten : ALİ MERİÇ
KONU:
Eyvah Nadir, dünden bugüne insanoğlunun bir mücadelesinin öyküsü elbette. Yaşamda değişmeden, bükülmeden, en önemlisi de dik durarak ayakta kalanların trajikomik öyküsü. Eyvah demenin bir zaaf, ötesinde bir yenilgi olduğuna inanan Nadir’in, yine bu sözcükten hal ve söylem olarak kaçma çabası, insanın onur ve vicdanıyla sürdürdüğü yaşam yolculuğunun da bir özeti sanki. Gülmek, gülerek düşünmek ve düşünerek özdeşleşmenin sahnede vücut bulduğu Eyvah Nadir, izleyiciyle de bir biçimde köprü kurmaktan geri kalmıyor.
OYUNCULAR: KORAY KARACA


Ankara' da hafta içi iş çıkışı yapılabilecek en keyifli etkinliklerden biri; saat 18.30' da başlayan Oda Tiyatrosu oyunlarını izleyebilmek. Oyunu; 60 kişilik salonda, hele de yeriniz sahneye yakınsa, oyuncuyla göz göze, nefes alış verişlerine, tüm mimiklerine tanık olarak izleme şansını elde edersiniz.
Bu yakınlıktan dolayı sanatçının izleyici ile etkileşimi çok yüksektir. Ortam samimidir ve izleyiciyi oyuna dahil etmek neredeyse kaçınılmazdır. Küçücük sahnede genellikle tek kişilik temsiller olur. İşte bu oyunlardan biri de 'Eyvah Nadir'. Bu sezon ADT' de 28 Kasım' da prömiyer yaptı, yeni taze bir temsil.
Metin, 'Kaşif_i Eyvah Nadir Efendi' adıyla Ahmet Önel tarafından yazılmış tek kişilik bir oyun. Nadir Hakarar' ın dedesinden babasına ve babasından Nadir' e uzanan nasihatlarla şekillen yaşamını (okul, iş bulma, çalışma, kız isteme, kabadayılık, mafya, hapis, ölüm...) hep başkalarının gözünden izliyoruz. Nadir' i bize onlar anlatıyor. 

Koray Karaca, 70 dakika süren oyun boyunca gösterdiği yüksek enerji ve kaliteli oyunculuğu ile gerçekten akılda kalıcı, etkileyici. Bir kaç saniye içerisinde çok sayıda farklı karaktere bürünüp, sesiyle, şivesiyle, mimikleriyle, bedeniyle harika bir modern meddahlık örneği sunuyor. Daha önce 'Teneke' isimli oyunda izlemiştim ama çok fazla bir fikir oluşturamamışım hakkında.   
Ankara' daysanız kaçırmayın derim. İyi ki gitmişim diyeceksiniz :)
Meddah veya kıssahan, bir topluluk önünde çeşitli hikayeler anlatan ve taklit sanatı yapan kişiye denir. Bu oyuna ise meddah oyunu denir. Bir tek oyuncunun çeşitli kılıklara girerek bir oyunu canlandırmasıdır.Meddah genellikle bir konu içinde geçen farklı karakterlerin seslerini, mimiklerini ve hareketlerini canlandırır.

4 yorum:

  1. Oda tiyatrosu üniversite yıllarımda az tiyatro izlemedim orada.....

    YanıtlaSil
  2. göz göze olmazzz.. adam çirkin ya öperse ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Öperse miii? :))))) El ele diz dize göz göze :) Syra söylerim öpmez seni :)

      Sil

haydi söyle :)