11 Ocak 2018

Teoride ve Pratikte

Evlenmeden önce çocuk yetiştirmeye dair altı farklı teorim vardı. Şimdi altı çocuğum var. Herhangi bir teorim yok – John Wilmot, İngiliz şair (1647-1680)
Çok sevdiğim çok doğru bir söz. Ne anlıyorum: "pratik her zaman teoriden üstündür". Hele ki söz konusu hayatsa, yaşamaksa, çocuk eğitimiyse teoriler çoğu kez özlü sözler olarak kalıyor. Hayat bizi kıskaca alıyor ya da ters köşe yapıyor. Çevremiz hep doğru sözler söyleyip, yanlış yapanlarla dolu. Hayata geçirilemeyen teoriler uçuşuyor etrafta. "Bağırmayan anneler", "öz güvenli çocuk yetiştirelim", "ilişkilerimizde ön yargılardan arınalım", "evliliğimizde sürprizli olalım", "kendimizi geliştirelim", "sen dili yerine ben dili kullanalım"... :))

Kişisel gelişim kitaplarına ilgimi kaybedeli epey zaman oldu. Özellikle reçete sunan kitaplardan uzak duruyorum. İnsanlara ve tercihlerine olan saygım arttı. Eleştirmiyorum kimseyi. Dileyenler gözlemleyip eleştirebilir, sorun yok. Evet çocuğunu isteyen hiç emzirmez; dileyen beş yaşına kadar emzirebilir. Dileyen antidepresan kullanıp serotoninini maksimuma çıkarır, dileyen Müslümlü gecelerde kaybolur. Kendime inancım arttıkça dışsal motivasyonlara inancım azaldı. Kendi mikro yaşantıma, kendi değerlerime, beğenilerime, isteklerime önem veriyorum. Politikadan, kuramsal okumalardan, negatif düşüncelerden uzaklaştım. Neye mi yaklaştım:) Sanata, spora ve insana. Daha çok edebi kitap okuyup, daha çok tiyatro izlemek istiyorum mesela. Daha çok ve farklı türde müzikler dinlemek istiyorum. Daha fazla dost edinmek, dost muhabbeti istiyorum. Daha sağlıklı olmak, spor yapmak, farklı kültürler tanımak, farklı yerler görmek istiyorum. Artık yatırım yapmak deyince aklıma hiç arsa almak gelmiyor. İnsana yatırım yapmak geliyor. 
Ne mi oldu peki? Ne mi değişti? Bir insanın düşüncelerini ne değiştirebilir kalan zamanın azalmasından başka? Evet bildiniz, bugün benim doğum günüm.
40 yaş çok güzel gelsenize :)))

22 yorum:

  1. 40 yaş güzel tabii yaa...50'den sonrası zor bence:( Aman ALlah elden, ayaktan düşürmesin...:( ya tebrik ediyorum mesela ben birisi ben çocuğumu emzirmeyeceğim hiç dese çok kızardım yaaa...çünkü anne sütünün yerini hiçbir gıda tutamaz yapamıyorum bazı şeylere hoşgörülü olamıyorum:(
    Nice nice yıllara:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım hiç kızmayın, gerek yok. İsteyen normal doğursun, dileyen sezeryan yapsın. Ebeveynlikte doğru noktaya giden pek çok farklı yol var, bunu anladım. Çok teşekkür ediyorum saolun:) 50 yaş da çok güzel olacak inanıyorum, inşallah nasip olur bize de :))

      Sil
  2. Birebir katılıyorum. Hem akıl hem kalp aynı şeyi söylüyor da biz çevresel faktör sıkıntısı yaşıyoruz gibi geliyor bana. Nice güzel yıllara..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevreyi de üslupluca bertaraf etmek bizim işimiz :))))

      Sil
  3. Bence kadın kırklı yaşlarda kendini buluyor. Sevdim ben bu yaşları. Hehe elliye az kaldı ama burada biraz daha kalmayı planlıyorum, sadece on yıl çok az bence :D

    Nice güzel senelere, sevdiklerinle birlikte, sağlıkla, huzurla, mutlulukla 🐞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 40-50 arasını en iyi şekilde değerlendirmek lazım , bunu anlıyorum :)))

      Sil
  4. Nice senelere Nihancım ben oradan da ilerleyen birisi olarak evet gerçekten fark ediyor hem duygusal hem fiziksel, bazen canım sıkılmıyor değil fiziksel kısmına, duygu ve düşünce bazında memnunum ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiziksel evet daha çok hissetmesem de yavaş yavaş yavaşlayacakmışım gibi gelmeye başladı :(( Fiziksel dışında çok güzel bu düzey :))

      Sil
  5. Mutlu yıllar 😊 düşüncelerinizi davranışlarınızla yasattiginiz nice uzun yıllar diliyorum 💕

    YanıtlaSil
  6. Demek ki neymiş 6 çocuk yaparsan 33 yaşında ölürsün :)
    40 yaşın kadında güzelliği farklıdır. Güzelleştiriyor kadını. Kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Syra bunu fark edeceğini biliyordum :)) Saolunuz :))

      Sil
  7. Nice yaşlara :) En güzel yaşlara girmişsiniz en değerli ve en bilinçli :)

    YanıtlaSil
  8. ahahahaaa :))
    Hoşgeldin, sefalar getirdin :)) 40 a gelince insan bir aydınlanma geçiriyor değil mi :)))
    Aymak bu kadar geç olmasaydı iyiydi aslında ama yapacak birşey yok. Bizim de kaderimiz buymuş.

    22 yıllık tecrübeli bir 18 liksin hala nihan ♥
    Nice mutlu yaşlara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla şöyle söyliim Şebocum, her yer apaydınlık oldu :D Canımsın teşekkürler :))

      Sil
  9. ayyyyyyy olgunlaşmak böle bişi demekkisiiiii :))))

    YanıtlaSil
  10. İyi ki doğdun, nice güzel yaşların olsun ;) Ben de 40'a hoşgeldin diyebilir 43 olarak ;)
    Kişisel gelişim kitapları bana da artık çok sıradan gelir oldu.Ama internet üzerinden takip ettiğim bazı sayfalarda yazan yazarlar var ki, bir yazı daha yazsa diye bekliyorum.40 yaşında gerçekten bir şeyler oluyor insana ;) Ama, farkındalığın artmasından mı, her nedense, iyi oluyor.Beden yaşıysa hep 35'i geçmese harika olurdu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beden yaşına kesinlikle katılıyorum ve buradan isveçli bilim adamlarına sesleniyorum lütfen bişiler yapın ve lütfen çabuk olun :)))

      Sil
  11. 40 a 1 kaldı bende. Ama aynen senin gibi benim isteklerim de. Okumak, gezmek, dost edinmek, spor yapmak.
    40 lar güzel. Gerçekten 40 lı yaşların kadını ne istediğini biliyor bence.
    Mutlu seneler Nihancığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim çok teşekkür ediyorum :) Seninle zaten duygusal saatimiz hep paralel gidiyor :)

      Sil

haydi söyle :)