20 Nisan 2018

Mikado'nun Çöpleri

MİKADO'NUN ÇÖPLERİ | ANKARA DT
2 perde | 2 saat
Yazan : MELİH CEVDET ANDAY | | Yöneten : SUAT ÖZTURNA
KONU : Karlı bir kış gecesi, rastlantı sonucu karşılaşan iki kişi... 
Bir kadın, bir erkek... 
Ceplerinde yalnızca hayat hikâyeleri yok. Birbirlerini sarsmadan arındırma, iç sıkıntılarının çözümünde yardımcı olma, Mikado oyunu oynarken yaşamlarıyla yüzleşme var. Ayakta durma çabası, sistemin karşısında yer alma gayreti, yalnızlıkla baş etme sancısı var. Aşkta yenilgiye rağmen direnme, kendini açıklarken zaman zaman gerçekliği sorgulama, düşleriyle nefes alma tutkusu var. Gece bittiğinde, mavilik odaya dolarken, yepyeni bir dünyada var olma heyecanı var. 
OYUNCULAR: BAŞAK ANAT ÖZCAN - ÇAĞRI TURAN


Artık sezonun son oyunları. Bu sene 15 Mayıs' ta perdeler kapanıyor :(
Şinasi Sahnesinde, çok yüksek beklentilerle gitmeyip çok mutlu bir şekilde ayrıldığım başarılı bir temsil izledim dün akşam.
Melih Cevdet Anday' ın yazmış olduğu bu eser gerçekten çok güçlü bir etki yaratıyor izleyici üzerinde. Çok sağlam, felsefi, derinliği olan, bakış açısı sunan güzel bir metin. Tüm oyunun tek mekanda ve iki kişinin diyaloğu ile geçtiğini düşünürsek metnin önemi yadsınamaz. Zaten ilk perde su gibi akıyor. Karakterlerin arkasında yaratılan gizem sürekli korunuyor ve izleyici hep bir merak içerisinde kalıyor. İlk perdedeki güçlü erkek, zayıf kadın imajı ikinci perde ile birlikte bir değişime uğruyor. Bu karakter değişimi öyle güzel verilmiş ki... İkinci perdede kadının güçlü yönlerini ve erkeğin zayıf yönlerini görmeye başlıyoruz.
Çağrı Turan' ı daha önce Son Tango' da ve Çalıkuşu' nda izlemiştim. Ancak buradaki erkek rolü üzerine öylesine oturmuş ki çok ama çok başarılı buldum kendisini. Ses tonu, vücut dili, mimikleri, sahnede duruşu harikaydı gerçekten. 

Başak Anat Özcan' ı ise ilk kez izledim. Ve oyunculuğunu beğendiğimi söyleyebilirim. Dekor, müzikler, ışıklar, ses kullanımı oldukça başarılıydı. Yönetmen Suat Özturna da bir alkışı hak ediyor.
Yer yer komik yer yer düşündürücü sezonun başarılı temsillerinden Mikado' nun Çöpleri' ni kaçırmamanızı öneririm.

Hayat bazen tiyatro ve iyi ki tiyatro var!

4 yorum:

  1. Bu sene şükür 2-3 oyuna gidebildim de rahatladım.
    Tiyatro bambaşka bir aşk, bambaşka bir nefes ♥

    İyi ki gidiyorsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tutku ve giderek bende daha vahim bir hal alıyor :)))

      Sil

haydi söyle :)