27 Şubat 2019

Cimri

CİMRİ | ANKARA DT
2 perde | 2 saat 25 dakika
Yazan : JEAN - BAPTISTE POQUELIN MOLIERE | Çeviren : SABAHATTİN EYÜBOĞLU | Yöneten : IŞIL KASAPOĞLU
KONU: Moliere'in Cimri'si Paris’li burjuva kesiminin çılgınlık düzeyine ulaşmış para tutkusunun komedyasıdır. Parayı bütün yaşamsal değerlerin üzerinde tutan, bu yüzden kendi insani özüne ve çevresine yabancılaşan, insanın içine düştüğü çelişkileri, gülünç ve zavallı durumu sergiler.
Oyun bu içeriğiyle, parayı temel değer ve yaşamın tek ölçü birimi sayan yaşam anlayışına eleştirel bir bakış sunmasıyla hala güncelliğini korumaktadır.
"Dünyadaki insanların en az insan olanı; yeryüzündeki canlıların en katı yüreklisi, pintilerin en pintisidir. Onun sevmesinden kuru, onun okşamasından kısır bir şey olamaz. Vermek öylesine zoruna gider ki, selam bile vermez kimseye, onu bile alır; yalnız alır..."
Gerçekten de dedikleri kadar acımasız, katı yürekli, pinti ve kötü müdür Harpagon ? İnsan doğuştan mı böyle olur? Yoksa Harpagon sadece yazılmış bir karakter midir?
OYUNCULAR:
HARPAGON : MUSTAFA KURT - CLEANTE : TOLGA TECER - ELISE : GÜLİN ERSOY - VALERE : SANLI BAYKENT - MARIANNE : AYŞE SEVAL ERSU - ANSELME : KAYHAN SARIGÖLLÜ - FROSİNE :  FULYA KOÇAK - SİMON EFENDİ : GÜRKAN GORBİL - JAQUES USTA : İSMET NUMANOĞLU - LA FLECHE : EDA AYDINLI - CLAUDE KADIN : TUBA ERKAN TAZEBAŞ  - LA MERLUCHE/ KOMİSER 1 : GÖKHAN KUTUM - BRİNDAVOİNE/ KOMİSER 2 : BARBAROS EFE TÜRKAY

Çok keyifli çok eğlenceli bir oyun izledim dün akşam Küçük Tiyatro' da. Daha düşük bir beklenti ile gidip, çok daha fazlasını bulduğum oyunları çok seviyorum. Cimri de onlardan biri oldu benim için. 
HARPAGON: Zorba bir aile reisi, Cléante ve Elise'in babası, Mariane'a aşık. Cimri.
CLÉANTE: Harpagon'un oğlu, Mariane'in sevgilisi. Babasının cimriliğinden bıkmış, güzel görünmeye hevesli. Aşık.
VALÈRE: Anselme'in oğlu, Mariane'in erkek kardeşi, Élise'e aşık. Soylu.
FROSİNE: Çöpçatan. Entrikacı bir kadın. La Flèche'in yeğeni. İşini ve insanları seven ama aynı zamanda parayı da.
LA FLÈCHE: Cléante'in uşağı. Zıpır ve zeki.
JACQUES USTA: Harpagon'un aşçısı ve arabacısı.(Aynı role bürünerek oynar.). Biraz taşralı, kendi iyiliğini düşünür. İki işte çalıştırıldığına da itiraz edemez.
ÉLİSE: Harpagon'un kızı. Valère'e aşık. Babasının cimriliğinden bıkmış. Utangaç.
SİNYOR ANSELME: Valère ve Mariane'in babası. Hasta ve kocasını kaybettiğini sanıp yas tutan bir kadın.
SİMON USTA : Tefeci. Paragöz.
BRİNDAVOİNE VE LA MERLUCHE: Harpagon'un dalkavukları.
BİR SUBAY VE YAZICISI.
MARİANE: Anselme'in kizi. Valère'in kız kardeşi. Cléante'a aşık. Evlenirken babasının da sözünü alacak kadar soylu(o günün şartlarına göre konuşuyorum tabi) bir genç kadın.
MİSTRESS CLAUDE: Harpagon'un hizmetkarı.
Harpagon karakteri ile Mustafa Kurt' u Troya' da anlatıcı olarak izlemiştim. Kendisi aynı zamanda Devlet Tiyatroları genel müdürü. Ben kendisini başarılı buldum ve çok beğendim. Oldukça kaliteli ve doyurucu bir başrol izledik kendisinden. 
Oyunculukları ayrı ayrı ve bir bütün içerisinde başarılı bulduğumu söylemeliyim. Benim için ön plana çıkan Cleante rolü ile Tolga Tecer (kendisini ilk kez izledim, ancak herkes onu Susam Sokağı'ndaki Hakan Abi olarak biliyormuş:), Frosine rolü ile Fulya Koçak (İkinci Katil'deki olağanüstü performansı ile tanımıştım kendisini, burada da çok başarılıydı), La Fleche tiplemesi ile Eda Aydınlı (İkinci Katil' de üç cadıdan birini oynamıştı) harikaydı ve son olarak Jaques Usta rolü ile sanıyorum ilk kez izlediğim İsmet Numanoğlu' nu çok başarılı buldum.
Işıl Kasapoğlu farkının sahneye yine yansıdığını düşünüyorum. Ve şu ana kadar edindiğim deneyim ile kendisinin rejide olduğu oyunlara gözüm kapalı gidebileceğimi düşünüyorum. 
Sahne, dekorlar, kostümler ve müzik de oldukça başarılıydı. Sahne geçişleri, koreografi, kurgusal bütünlük ve teknik detaylar oyuna kalite katan, izleyici beğenisini de bir kaç düzey yukarı taşıyan unsurlardı.  
Cimri, Ankara Devlet Tiyatrosu yorumunun; baştan sona çok eğlenceli, çok renkli, çok hareketli, asla saatinize bakmayı düşünmeyeceğiniz, zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız, beğeni garantili, başarılı bir komedi olduğunu söyleyebilirim. 
Ve bu sezon izlediklerim içinde tiyatral anlamda bende çok güzel bir tat bırakan en iyi oyunlardan biri oldu. 
Sakın kaçırmayın diyorum :)

10 yorum:

  1. tanıtım ve bilgi için çok teşekkürler canım...sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. Senin anlatımına göre tiyatrosuda güzele benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı tadı vermez kitap apayrı tabi ama keyifliydi kesinlikle:)

      Sil
  3. canım yorumu galiba yanlışlıkla sildim unutmuşum. Blogu kullanmayı özledim

    YanıtlaSil
  4. Gitmesem de ilgiyle okuyorum Tiyatro yorumlarınızı :)

    YanıtlaSil
  5. bu kez ünlü bi oyuna gitmişiiin :)

    YanıtlaSil

haydi söyle :)