31 Mart 2019

Oyun Odası

OYUN ODASI | ANKARA DT   1 perde | 1 saat 30 dakika
Yazan : MUSTAFA KILIKCI | Yöneten : KUVVET YURDAKUL
KONU : İstanbul! Yedi tepeli şehir. Her tepesinde her gün nice suçların işlendiği, iyiliklerin ve kötülüklerin kol kola girip dans ettiği o kadim, büyülü şehir. O şehrin seçkin bir semtinde bir apartman: Hayırlı Apartmanı. Sevi Hayırlı, çok tuhaf olayların yaşandığı çok tuhaf bir gecede öldü ya da öldürüldü.
Ne mutlu ki katiller kadar kahramanlar da var. Komiser Ramazan! O iyilerin dostu, kötülerin korkulu rüyası. Adaletin ve huzurun yılmaz bekçisi.
Sevi Hayırlı cinayetini çözmek için görevlendirilen kahramanımızın elindeki ipuçları şunlardı: yarım kalmış bir sufle, kullanılmış bir şırınga, boş bir ilaç kutusu ve bir sürü ıvır zıvır!
Oyun odasına ilk kim girdi? Meşhur Palamutzade elması gerçekten var mıydı? Varsa neredeydi? Bunlar ve daha pek çok soru cevabını buluyor…
Gelinler üç kaynana bir/ Öbür dünyadan da sevilir/ Yaşamanın tam sırası/ OYUN ODASI!
OYUNCULAR
RAMAZAN :BÜLENT ÇİFTÇİ - SEVİ :MESUDE YILMAZ - SEVGİ :ÖZLEM GÜNDOĞDU - SEDAT :MEHMET ALİ TOKLU - HATİCE :GÜLÇİN YAŞAROĞLU BOYAV - SEVDA :DERYA KEYF - CANAN :SELVER KINIK ONURLU

Altındağ Tiyatrosu oyunlarına devam... Çökme Tehlikesi Var-Ezilmiş Petunyalar' dan sonra sezonun diğer oyunlarını da görmek istedik. Ve işte Oyun Odası :) Eskişehir Devlet Tiyatroları oyuncusu Mustafa Kılıkçı tarafından yazılan bu eser şu an Kulis Sanat Tiyatro topluluğu tarafından da sahneleniyor. Oyun vodvil tarzında, hareketli, eğlenceli ve komedi unsurlarının yoğun olduğu bir metne sahip. Ancak bu türde izleyiciyi memnun edebilmek sanıyorum daha zor. Hani hep güldürü sanatının zorlukları anlatılır ya bunun nedeni nitelikten ödün vermeden güldürebilmek. Ve Oyun Odası espri düzey ve kalitesinin biraz hafif kaldığını ancak salonda azımsanmayacak kadar yer kaplayan çocuk izleyiciler için (Elif ve Eren de benimleydi:) unutulmayacak bir gösteri keyfi sunduğunu söyleyebilirim en başta.
Işık tasarımı oyunda teknik olarak en dikkat çekici unsurdu benim için. Işıklandırmanın yanı sıra ses ve dekor olarak da başarılı bir çalışma olduğunu belirtmek isterim.
Oyun tanıtım metninin okunması ile başlıyor. Hayırlı apartmanında üç gelin ve bir kaynananın ruh çağırma seansı sırasında gerçekleşen ölümün; Komiser Ramazan (Bülent Çiftçi) tarafından araştırılması, soruşturulması ekseninde olaylar ilerliyor. Bülent Çiftçi' yi daha önce Felatun Bey rolü ile izlemiş ve çok başarılı bulmuştum. Burada da lokomotif oyuncuydu kendisi. Kesinlikle çok başarılı bir performans sundu. Özellikle izleyici ile kurduğu iletişim, mimikleri ve doğaçlama tepkilerinde harikaydı. İzleyiciyi kolaylıkla yakalayabilecek özel bir yetenek olduğunu düşünüyorum kendisinin. 
Özlem Gündoğdu hemşire ruh, merhumenin kız kardeşi Sevgi rolünde eğlenceliydi. Daha önce kendisi İkinci Katil, Annemin Son Çılgınlıkları ve Yeşilçam oyunlarında izlemiştim. 
Küçük gelin Canan rolü ile Selver Kınık' ı ilk kez izledim sanırım ve oldukça başarılı bulduğumu söyleyebilirim.
Ortanca gelin Sevda rolü ile Derya Keyf' i de daha önce İkinci Katil ve Annemin Son Çılgınlıkları' nda izlemiştim. Yine büyük gelin Hatice rolü ile Gülçin Yaşaroğlu' nu etkileyici buldum. Oyunda yer alan diğer tüm oyuncular da oldukça deneyimli tiyatroya yıllarını vermiş başarılı sanatçılardı. 
Metin her ne kadar klişe espriler ve komikliklere yer verse de rejiye bazı alanlarda esneklik bırakmıştı ve bunun ustaca oyuna yedirilişini beğendiğimi söylemeliyim. Örneğin ''kahramanlara ihtiyaç duymayan bir toplum özlemi'' nin dile getirilişi ya da ''insanları tanıdıkça kedilere daha çok bağlandım'' replikleri umut vericiydi. Tek perde 90 dakikalık Oyun Odası' nı, 8 yaş üzeri çocuğunuzla birlikte ya da tiyatroyu mesafeli duranlara sevdirmek ya da hoşça vakit geçirmek amacıyla, beklentiyi çok yükseltmeden gidip izleyebilir, kendinize güzel bir eğlence alternatifi yaratabilirsiniz. İyi seyirler...

8 yorum:

  1. polisiye aklımda olsun, altındağ uzakta bi tiyatroydu de mi yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet, yarı Ankara' lısın seeen :)))) Yeri biraz ters ve muhit biraz farklı ama oyun eğlenceliydi :))

      Sil
  2. Çınar için de ilginç gelebilecek bir oyunmuş, gitmek isterim, Annemin son çılgınlıklarını izlemiştim çok duygusal gelmişti salya sümük izlemiştim :)

    YanıtlaSil
  3. her seferinde tiyatroyu ne kadar çoközledim diyorum..bir türlü şeytanın bacağını kırıpda gidemiyorum...

    YanıtlaSil

haydi söyle :)