21 Temmuz 2019

Distopya

Alkollüyken cep telefonu kullanmak yasaklanmalı bence ve umutsuzken gökyüzüne bakmak da. Ve intiharı düşünüyorsa, bir çocuğun kaydıraktan kayışını izlememeli insan.

''Zafiyet ile Mücadele Derneği'' kurulmalı, ''Kişisel Onuru Koruma ve Kendini Meşgul Etme Politikaları Bakanlığı'' ivedilikle açılmalı. Ne yapsa da kendi tuzağına düşmekten kurtulamayanlar için ''Adsız Kendinden Kaçamayanlar'' grupları oluşturulup, periyodik toplantıları desteklenmeli.
Tüm ''kişisel gerilim'' kitapları toplatılıp, imha edilmeli. Bunların yerine ''Kalp Acısı Çekmeden Yaşama Kılavuzu'', ''Kendine Yüzde Yüz Duyarsız Olabilme'', ''Duygularımı Nasıl Yönetirim'', ''Maskeli Yaşam Hayal Değil'', ''Hayatla Arana En Doğru Mesafeyi Koy'', ''Düşünmeden Kalabilme Süresini Artırma Metodları'', ''Mutluluk Neden Ütopyadır'' konulu kitaplar dağıtılmalı herkese.

''Duyusal ve Duygusal Pazarlar'' her semtte hizmet vermeye başlamalı. Size biraz ''umut'' versem, ne kadar ''mutluluk'' verebilirsiniz bana? Şu içimdeki ''pişmanlığı'' alsanız da yerine biraz ''vurdum duymazlık verseniz'' ne iyi olur.  Kalbimin bu kadar çok hissetmesini istemiyorum, yarısı yeter bana, onun yerine ''tatma'' duyusu vermek isteyen var mı? Hiçbir şey lezzetli değil gibi son zamanlarda...

Farklı meslek dalları oluşturulmalı, fakültelere yeni ana bilim dalları eklenmeli. ''Duyguları Ayarlama Enstitüsü'' örneğin, en çok ihtiyaç duyulacak şifacıları yetiştirebilir. ''Gönüle Ferman Dinletme'' yüksek lisans programı ile desteklenirse daha etkin bir hale bile getirilebilir.
Tur şirketleri yeni gelişen bu sektöre ayak uydurup, insanları kendilerinden en uzağa götürebilmeyi vaat etmeli. Her şeyi biz halledeceğiz siz sakın merak buyurmayın, sizi kendinizden kurtarmak için ne lazımsa yapacağız, her şey dahil olacak ancak siz olmayacaksınız, demeliler.

Kalp ve yaşam aritmisi yaşayanlar için şiir okuma ve şarkı dinleme kotaları uygulanmalı. Sanat, ruhu dengede olanlar için bulunmaz bir gıdadır, herkes için değil. Sanat gösterileri öncesi kalp ve yaşam ritmi testi yapılıp, testi geçemeyenler için spor destekli tedavi programlarına yönelim sağlanmalı.

Kamu spotlarında, gerçekçi idealler ile reel başarı konuları titizlikle ele alınmalı. ''Aşka kandı, olacak sandı'', ''Yüreğinin sesini dinledi, uçurumu göremedi'', ''Aşk bir oyun, oyna ve çık'', ''İki kör aşığın trafik kazası'' gibi kısa filmler ile kamu algısı oluşturulmalı. Romantik mesaj veren tüm uyaranlara ''zararlıdır'' ibaresi konulmalı ve toplum katı bir realizm ile yoğrulmalı. Okullarda çocuklara, hayal etme fırsatı yaratabilecek tüm boşlukların tehlikeleri konusunda dersler verilmeli.
Acil durum cesaret kırma butonları her eve koyulmalı. İnsanlar sonradan pişmanlık duyacakları yanlış bir adım atmak üzereyken son dakikada bu butona basarak, ortama yayılan adrenalin ve kortizol hormonun optimum karışımı sayesinde kendilerini  bu tehlikeden koruyabilmeliler. 

Alkollüyken cep telefonu kullanmak yasaklanmalı bence ve kalp içeren tüm emojiler klavyeden kaldırılmalı. Umutsuzken gökyüzüne bakmamalı ve intiharı düşünüyorsa, bir çocuğun kaydıraktan kayışını izlememeli insan.

Not: Bir distopya kurgusudur.
İllüstrasyonlar Pascal Campion' a aittir.

10 yorum:

  1. Vallahi bütün fikirlere bayıldım :D

    YanıtlaSil
  2. Ahahaaa hem hak verdim hem güldüm. Olur mu olur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz olmaz deme :) Ama üzülmek ve acı çekmek de yaşamın parçaları :))))

      Sil
  3. Şahane yazmışsınız, elinize sağlık. Her birine ayrı ayrı bayıldım

    YanıtlaSil
  4. çok iyiydi hıhım. insanları boş düşünmekten alıkoyacak bi alet olmalı ivit :)

    YanıtlaSil

haydi söyle :)