29 Temmuz 2010

kreşte son hafta

elif in 10 eylül 2009 da başladığı kreş, yarın itibariyle 1 aylık yaz tatiline giriyor. kızım yaklaşık 1 yıldır kreşe devam ediyor. bu süre zarfında :
+davranışlarında kreşe devam etmesinden kaynaklı olağandışı değişiklikler gözlemlemedim.
+her ne kadar kreşte yalnız uykuya dalıyor, yalnız yemek yiyorsa da evde olduğu sürece benim yardımımı bekliyor.
+çizimlerinde, sınırlı boyamalarında gelişme var ama bunlar kreşin bir kazanımı mı yoksa büyümesinden mi kaynaklanıyor emin değilim.
+bir yetişkin gibi kendini sözcüklerle ifade edebiliyor. dil becerisi gelişti.
+zaten oldukça sosyaldi, şimdi herkesle çok rahat diyalog kurabiliyor.
+kreşte arkadaşlarından pek de hoşlanmadığım bir çok davranış ve kelime öğrendi. çocuklar birbirlerini taklit ediyor, birbirlerini etkiliyorlar ve ne yazık ki olumsuz davranışları daha çabuk kapıyorlar.
+bu kış çok ama çok fazla gribal enfeksiyon, ortakulak iltihabı geçirdi.
+kurallara uymayı, beklemeyi, sabretmeyi, hayatın merkezinde olmadığını öğrendi.

çocukların kreşe gitmesi-gitmemesi, kaç yaşında gitmesi, yarım gün gitmesi, oyun grubu konularında birbirinden çok farklı görüşler var. bence bu konuda ilk sorulması gereken soru neden... eğer çalışıyorsak ve çocuğumuza bakacak kimse yoksa, kreş zorunluluktan gündemimize girmiş demektir. yok eğer çocuğum birşeyler öğrensin, sosyalleşsin, arkadaşlarıyla oynasın gibi düşüncelere sahipsek o zaman tam zamanlı sabah 8buçuktan akşam 5buçuğa kadar olan kreşleri elimizin tersiyle itip, yarım gün ya da oyun grubu alternatiflerini değerlendirmek en mantıklısı gibi görünüyor bana.

eylül ayında kreş açıldığında şuan babanne bakımında olan oğlum da ablasıyla birlikte tam 2 yaşını doldurmuş olarak kreşe başlayacak. umarım uyum sürecimiz kolay olur...

şimdi elif in kreşteki ilk yılının son haftasından birkaç fotoğraf :






vee işte benim hediye paketim :))

12 yorum:

  1. kesinlikle çok fayda ediyor. ancak artıları kadar eksilerini de kabullenin..Eren'e faydası büyük oldu. Ancak faydası kadar zararını da gördük. Çünkü çalışan anne çocuğu olduğundan 8-5 tam gün gitmek zorunda.Ah bir de müdürün bilgisayarını çökertip durmasa...

    YanıtlaSil
  2. en azından yatakları kamp yatakları gibi değilmiş sevmiyorum o sürü gibi yatırlılan yerleri....
    ve kreşler hep soğuk gelir bana neden bilmem :)

    YanıtlaSil
  3. bu konuda fikrimi biliyorsun zaten nihancığım"minimum beklenti,minimum hayalkırıklığı,maksimum mutluluk":))
    iyi tatilleri olsun elifciğin

    YanıtlaSil
  4. oh canım bu konuda çok kararsızım.Arkadaşlarımın çocukları daha 1.5 yaşından beri kreşe gidiyorlar ve çok faydalı olduğunu söliyorlar.Ama onlar çalışıyor ve çocukarıyla ilgilenemiyorlar.Mecbur kreşe göderiyorlar.Kesinlikle bazı konularda kreş çok faydalı ve bir gün her çocuk kreşe gitmelidir hele büyük şehirlerde yaşayan çocuklar mutla kreşe gitmelidir.Ama faydalara kadar eksikleri var.Hayat böyle işte.her şeyin olumlu ve olmusuz tarafları var.

    YanıtlaSil
  5. sevgili anne kalemi; ben çocuk gelişimi uzmanı, yıllarca anaokulu şefliği yapımış biri olarak iyi seçim ve iyi bir okulöncesi öğretmeninin çocuğa çok fazla şey katacağına inanıyorum, çocuğun okulda kendi yaptığı işleri evde anneye yaptırması genelde biz annelerden de kaynaklanıyor, işin içine duygular giriyor, kıyamıyoruz, çocuk gel. uzmanıyım ama kızım kocaman olmasına rağmen hala kıyamıyorum, okulun bazı olumsuz etkilerine gelince; her türlü ortamda olumsuz etki olabilir, önemli olan olumsuz ortamlarda olumlu çocuklar yetiştirmek, bizim vereceğimiz iyi bir eğitim olumsuzluktan minumum etkilenmesine yardımcı olacaktır.
    Bence anne çalışmasa bile çocuk okulöncesi eğitim kurumuna gönderilmelidir diye düşünüyorum, sevgiler:))

    YanıtlaSil
  6. Annelerin en büyük derdi, kaç yaşında gitsin? nereye gitsin? dediğiniz gibi kişilere ,durumlara göre çocuk yetiştirme doğruları değişiyor.İçiniz rahat olsun herkes aynı durumda. Fotoğraflar güzel bir yılın geride kaldığının kanıtı.

    YanıtlaSil
  7. Bende istiyorum ama bu hediye paketindeeen :))
    Bende Tuğra'yı bayramdan sonra oyun grubuna vermeyi düşünüyorum.Evde olduğum için tam gün olarak verip gereksiz yere benden ayırmak istemiyorum.Bi kaç ay sonra işe başlayacağım için hem bu sürenin alıştırma dönemi olarak iyi geleceğini düşünüyorum.Bakalım hayırlısı..
    Dediğin gibi artıları olduğu kadar bir o kadar da eksileri var.Tamam sosyalleşiyorlar özgüvenleri oluşuyor ama bir okadar da birbirlerinden hiç olmadık davranışlar öğreniyorlar.En kötüsü de kreşde olan tüm çocukların en ufak şeyde hasta olmaları.En çok bundan çekiniyorum.
    Öpüyorum minikleri..

    YanıtlaSil
  8. bende düşünüyorum iki yıl sonrası için,ama o zaman neler olur bilemiyorum belkide hiç veremem yada oyun grubu düşünebilirim.

    ama artıları ve eksileri olacaktır herşeyde olduğu gibi.İyi düşünüp karar vermek ve iyi kreş seçmek lazım.

    Çok tatlı ablamızın tatili başladı demek :) Hadi iyi tatiller fıstık öpüyorum seni çok.

    YanıtlaSil
  9. iyi tatiller elifee:)güzel bir yıl geçirdi herşeye rağmen bence..resimlerde harika,hele hediye paketi haline bayldım...

    YanıtlaSil
  10. sonuncu maddeyi beğendim :)
    bu arada annelerin dünyasına hoşgeldin.

    YanıtlaSil
  11. syrakusa kreşin eren e faydası olmasına sevindim, umarım bizim eren e de faydalı olur :))
    selda hele ilk gün çocuğunuzu bırakırken dünyanın en soğuk ve tedirginlik verici yeri gibi geliyor insana...
    gülay kesinlikle haklısın :)
    fikriye bence sanberk evde çok faal ama yaş grubuyla oynasın diyorsan olabilir tabi :)
    n okur, sizin gibi konunun uzmanından bunları duymak beni çok rahatlattı :)
    füsun çok teşekkür ediyorum, gerçekten de kişiye ve koşula göre çok değişken bu konu da...
    emine kreş e başlayınca hastalıklar kaçınılmaz oluyor malesef... tuğra için oyun grubu iyi olur geçiş aşaması olarak...
    ayşegül teşekkürler :)
    ayşecim hastalıklar dışında gerçekten güzel bir yıl geçirdik, darısı hem sizin hem bizim için seneye diyorum, yalnız hastalıksız olsun bu kez :))
    yağmur un annesi, son madde umut verici de mi :) ama yağmur için daha çook zamanınız var... annelerin dünyası için de mutlulukla "hoşbulduk" :)))

    YanıtlaSil
  12. çok güzel fotoğraflar :)Yataklarıda gerçekten güzelmiş,bende şimdiye kadar hep yere kurulanları görmüştüm,böyle daha hijyenik ve güzel olmuş.

    Bencede her açıdan çocuklar için gerekli kreş ve anaokulu.

    Bizim kızda yarım gün gidecak bu sene.

    YanıtlaSil

haydi söyle :)