19 Eylül 2012

çocuklarda içe basma

elif yürümeye başladığından beri içe basıyor. önce 3 yaşına kadar düzeleceğini düşündük düzelmeyince çocuk ortopediste gittik. muayene ve röntgen sonucunda bize 8 hatta 18 yaşına kadar kendiliğinden düzelebileceğini veya düzelmeyip hep bu şekilde yürüyebileceğini, bunun yaşam kalitesini etkilemediği sürece bir sorun yaratmayacağını söyledi. ancak belli bir dereceden daha fazla içe basma varsa cerrahi müdahale gerekebiliyormuş. hatta ortopedik ayakkabıların yıllarca kullanılmasına rağmen son araştırmalara göre herhangi bir faydasının olmadığının kanıtlandığını, sadece ayak yapısına uygun rahat edebileceği bir ayakkabı giymesinin yeterli olduğunu söyledi. biz de doktorun önerdiği şekilde davrandık. dışarıda normal spor ayakkabılar, anatomik botlar giydi. kreşte ise bir istikrar tutturamadık bunca yıl. bazen spor ayakkabı, bazen babet türü ev ayakkabıları giydi.

elif, çok hareketli ve fazla düşen bir çocuk. elinden tutup yürürken bile, hatta otururken bile düşme potansiyeline sahip. hele ki koşarken yüreğim ağzımda izliyorum onu çünkü içe basma daha da belirginleşiyor. kreş öğretmeniyle bu konuda oldukça sık konuşuyoruz. en son bana kreş ayakkabısının çok kullanışlı olmadığını düşündüğünü söyledi. tüm gün ayaklarının içerisinde olduğu ayakkabının daha özel olması gerektiğini düşünerek, bu konuyu tekrar gündeme aldım ve içe basan çocukların ayak konforunu sağlayan ayakkabı var mıdır, sorusunun cevabını aramaya başladım.

İYİ AYAKKABI NASIL OLMALI?
1-
Önü yuvarlak ve geniş olacak: Parmaklara değen, önü dar ayakkabı giydirilen çocukta parmaklar sıkıştıkça ayağın kavisi çöker. Çocuk içe basan çocuksa ve ona dar bir ayakkabı giydirirseniz daha da içe basacaktır. O yüzden istediğimiz şey, ayakkabının önünün yuvarlak olması, parmak ucu ile ayakkabı ucu arasında 1 cm kadar mesafe kalması ve parmakların rahat edebileceği bir yükseklik olmasıdır.
2-
Yumuşak malzeme ile üretilmiş, tabanı bükülebilir olacak: Yürürken topuk-parmak ucu çalışıyoruz. Topuk-parmak ucu çalışırken desteği topuktan almaya yardımcı olacak, yukarıya hafifçe itecek ve daha esnek hareket ettirecek yumuşak bir ayakkabı olacak. Ancak ayakkabı tabanının yerdeki etkileri azaltması gerekir bu nedenle tabanı çok ince ayakkabıları tercih etmeyin. Taban çok kalın ve çok sert de olmamalı, hafifçe bükülebilir olmalıdır.
3- Çocuk ayakkabılarında fort dediğimiz bir şey var, yani arka destek: Ayakkabının kendisi çok yumuşak, arka destek kısmı sert olmalı. Bu yetişkinler için de geçerli. En ufak bir ayak probleminde dahi topuk içe ya da dışa kaymaya çalışır. Eğer topuğun etrafı desteklenirse, ayak yürürken topuğun kayması engellenmiş olur.
4-
İç yanındaki iç destek sadece içe basmaya meyilli çocuklar için gereklidir. Yoksa zaten içe basmıyorsa kendi ayak kavsi, kendi ayak yapısı yürürken o desteği veriyordur.
5-
Doğal ve teri emen malzemeleri tercih edin (Deri vs.)

söz edilen özellikler sadece ortopedik ayakkabılarda vardı. içe basmanın ortopedik ayakkabılarla düzelmeyeceğini ancak yürüyüş konforunu artırabileceğini öğrendikten sonra araştırmaya başladım. karşıma ilk olarak kifidis, ortopedia, paqpa, perlina gibi markalar çıktı. kolleksiyonlarını ve satış noktalarını incelediğimde ne kadar az seçeneğimiz olduğunu gördüm ve çok şaşırdım. özellikle filet grubu yani 31-35 arasında bu markalarda bile neredeyse hiç seçenek yoktu. en sonunda beğenimize en uygun olanların ortopedia olduğuna karar verdik. daha doğrusu iyi ki ortopedia vardı yoksa kızıma kifidisin okul grubu için ürettiği babet türü siyah ayakkabılarından almak zorunda kalacaktım.

çocuğunuza ortopedik ayakkabı almak istiyorsanız bu linki ve bu linki incelemenizi tavsiye ederim. beğendiğiniz ayakkabının numarası yoksa bile, üretici firmaya sipariş verebiliyorlar. biz kreş içi kullanım için bu beyaz ayakkabıyı tercih ettik. siparişimizi verdik, şu an bekleme sürecindeyiz. ayakkabı sıkıntısız bir şekilde elimize ulaşıp, kullanmaya başlayınca da bu konudaki tecrübelerimizi paylaşmaya devam edeceğiz :)

39 yorum:

  1. ben yıllarca içe bastım.. hep çocukluk fotolarımda vardır içe basan ayaklar hatta içe dönmüş ayakkabılarım vardır eski.. hala bile bazen ayaklarımın içe basarak yürüdüğünü farkederim. Ama genel olarak genç yaşımda çocukluğuma göre daha düzelmiştir içe basmalarım. Ayrıca özel bir şey de yapmadık bunun için hiç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dilek, genetik faktörler etkili midir bilmiyorum ama ben de liseye kadar falan içe bastığımı çok net hatırlıyorum. sonra dikkat ederek yürümemi düzeltmiştim.

      Sil
  2. Bu problem ne yazık ki bende de var :( İçe bastığımı bir gün arkadaşlarımın ayaklarıma bakmalarıyla farkettim ve dediğin çok doğru ayakkabı sorunu yaşadığımız aşikar. Piyasada sağolsunlar hep görüntüye yönelik ayakkabı olunca derdimizin dermanı spor ayakkabılar oluyor. Kızına uygun ayakkabıyı bulman dileğiyle. Sevgiyle kal ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burcu bayan spor ayakkabılarında da öne doğru daralma sorunu var. elif çoğu spor ayakkabıda ayaklarının sıkıştığını söylüyordu. biz de en son dockers ın bir ayakkbısını aldık, önü gayet geniş, çok rahat etti.

      Sil
  3. Çokca faydalı bir yazı olmuş oğlum henüz 1,5 yaşında ama hafiften bir içe basma durumu seziyorum. Doktorumuz bunun zamanla azalacağını ve yüksek ihtimalle yok olacağını söyledi. Bakalım göreceğiz. Tekrar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selen cim, zaten doktorlar 3 yaşa kadar bu konuda hiç bir şey önermiyorlar. umarım düzelir, teşekküler...

      Sil
  4. Paylaşımınız için teşekkürler, bloğunuzu yeni keşfettim,artık üyenizim izleniyorsunuz.Benimde 17 aylık bir bebeğim var bu konuda doktorumuz bizimde beklememizi söyledi,zaten ortopedik ayakkabı giydiriyoruz bakalım hayırlısı:)kızınıza sağlıklı adımlar..bende beklerim sevgiler:)

    cinaragacinda.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sibel, hoşgeldin, ortopedik ayakkabılar en iyisi bence de :)

      Sil
  5. Bu ayaklardan bizde de var. Götürdüğüm doktorlar iyi bir spot ayakkabı giydirin dedi. Evde zor olacağı için çok üstüne düşmedim ama bu sene anaokulunda iyi bir ayakkabı giydirmeyi düşünüyorum. Umarım fazla büyümeden iyileşirler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tosbağalar kreş ayakkabısı çok önemli malesef ben biraz geç farkına vardım. umarım düzelirler...

      Sil
  6. Bende küçükken hep içe basarmışım,fotoğraflarımda bile var.Düz taban mı diye habire ayaklarımı ıslatıp gazeteye bastırarak yorum yaparlardı.Doktora götürmüş annem ve doktor; sabah sokağa sal akşama kadar içeri alma,denize götür bol bol güneş alsın demiş ve şimdi gayet güzel basıyorum çok şükür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevtap cım hepimiz öyle büyüdük, benimki de geçti, ama bu yafrular hep içerideler ya...

      Sil
  7. bende ıçe basardım...annem üzülürdü...geçtı gıttı büyüyünce...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özüm seninki de geçti demek, böyle geçenleri okuyunca belki de düzelir diyorum. benim 24 yaşında yeğenim var, hala hafif içe basıyor, işyerinde bir adam var o da içe basıyor. geçmeyebiliyor da yani...

      Sil
  8. Cok faydali oldu benim icin de cunku Kaan da ice basiyor. Hele dedigin gibi kosarken Allaha emanet resmen.. İnsallah duzelir zamanla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sedacım sizde de aynı sorun var demek, umarım düzelirler...

      Sil
  9. Ben de hafif içe basarım topuklarda. Topuklu ayakkabı giyince olmadığını farkettim. Sanırım daha dikkat ediyorum böyle olunca. Ne kadar yaygın değil mi?

    İnşallah düzelir ilrde, olmazsa topuklu giymeye başlayınca el mahkum:) Yazı çok iyi bu arada, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler ayşen, evet yaygın sanırım ben de ileride düzeleceğini ümit ediyorum. bu arada ayakkabımız bir kaç güne elimizde olacak :)

      Sil
  10. Bizimde Toprakta var hafif derecede.Ortopedik ayakkabı aldık ama onuda sadece dışarıda giyebiliyor yani gün boyu evde yine aynı basıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ortopedik ayakkabımız geldi, kullanmaya başladık ama henüz net bir fark göremiyorum. bakalım... genelde evde çorapla yürümelerini tavsiye ediyorlar zaten...

      Sil
  11. benim kızım 23aylık sağ ön ayağını içe doğru basıyor diğerinde bişi yok,düşme sebei oymuş meğer,18aylıkken götürmüştüm düzelir yağ yastıkları erimemiş daha demişti,2ye kadar bekleyelim dedi,ama pek düzelme yok,hatta bazen cok içee dönüyor,napacağımı bilmiyorm ortopedikti ilk ayakkabı 150tl verdik faydası olmadı hiç boşşş...ayakları dışa açıp kurbağa gbi oturuyo genelde çok üzülüyorum yaaa:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kadar üzülmene inan gerek yok çünkü yapacak bir şey yok malesef... oturma şekli de aynı benim kızım gibi.. elif 6 yaşını bitirmek üzere bizde de bir düzelme yok :(

      Sil
  12. benim oğlumda içe basıyor.Yürümeye başladığı günden itibaren ortopedik ayakkabı giydirdik.Ankarada ortopedi doktoruna götürdük 4 yaşına kadar beklemelisiniz dedi.Şuan oğlum 3 yaşında ve hala çok belirgin içe basıyor.Bakalım yeniden doktora götüreceğim

    YanıtlaSil
  13. Benim kızımın adı da Elif ve 6 yaşında. o da içe basıyor. Ortopediste götürdüğümüzde kendiliğinden geçebilir dedi aynı sizinkinin dediği gibi. Televizyon izlerken bacaklarını arkaya doğru kırıp, yana açık oturmasın diye uyardı sadece. Eşimin kuzeninde bu sorun var, aileden geçmiş olabilceği için hiç geçmeyecek endişesi taşıyorum ancak yapılacak çok da birşey yok maalesef

    YanıtlaSil
  14. Benim kızımın adı da Elif, 6 yaşında şuan ve içe basıyor. Doktor bize de aynı şeyleri söyledi. Televizyon izlerken ayaklarını arkaya doğru kırıp, yana açık oturmasın diye uyardı sdece. Eşimin kuzeninde bu sorun var, aileden geldiği için hiç geçmeyecek diye korkuyorum açıkçası ama yapacak da pek birşey yok maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içe basma derken ayak komple içe mi basıyor yoksa başparmak uçları da içe mi dönüyor ayakta dururken?...benim kızımda da bu sorun var...ortopedi doktoruna götürüyorum,önemli bişey olmadığını söylüyor..6 ayda bir kontrole gidiyoruz..en son 2 ay önce gitmiştik ancak son günlerde baş parmak uçlarının hafif içe döndüğünü gözlemliyorum..acaba normal kontrol süresini beklemeden gitsek mi tekrar kontrole?..bir yandan da korkuyorum...Allahım moral bozucu bişey duymak istemiyorum...

      Sil
  15. Kizim daha 1.5 yasinda ve yan basiyo hatta sağ ayaği daha çok yan basiyo bunun için ortopetik deri ayakkabı aldik düzelmez diye korkuyoruz

    YanıtlaSil
  16. benimde 20 aylık oğlumun sağ ayağı içe basıyor. bacakları da hafiften parantez. dr "bazı çocukların bacakları önce O şeklinde, büyüdükçe X şeklinde olur 5-6 yaşlarında ise tamamen normale döner, meraklanacak bir şey yok" dedi. Bazen ev ayakkabılarını ters giyidiriyoruz.(sağı sola, solu sağa şeklinde) Bu yöntem basmasını biraz düzeltiyor ama kalıcı bir düzelme yok. Ayakkabıyı çıkarınca yine aynı. Sabredip beklemekten ve dua etmekten başka çaremiz yok.

    YanıtlaSil
  17. Benim kızım da içe dönük yürüyor bugun ortapedi bölümüne doktora götürdüm ortapedik özel bot kullan ması gerekiyormuş napmam lazım çok kararsızm o ayakkablarıda saglıksz diyorlar yardmcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  18. Benim kızım da içe dönük yürüyor bugun ortapedi bölümüne doktora götürdüm ortapedik özel bot kullan ması gerekiyormuş napmam lazım çok kararsızm o ayakkablarıda saglıksz diyorlar yardmcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  19. Benim oglumda ice basiyor. Hemde cok cok belirgin ve asiri . Babasida bir hayli ice basiyor hatta babaanneside. Ozel bot yaptirdik medikalde hep kullansin dedi ayakkabiyi yapan ortapedistyen.. evdede giyin dedi. Kis boyunca giydi. Yaza mantar tabanli sert ayakkabi aldik ceyodan..sert mantar taban oldugu icin yana basmasi cok az oluyor o sandaletinde.pokalinomuydu neydi bir magazadan daha almistik bi cift sandalet benim ogluma iyi gelmedi o ayakkabi .ice basmayi onlemedigi icin ic kisimlar asinip inceldi :) ceyo mantar tabandan memnunuz

    YanıtlaSil
  20. benim 1,5 yaşındaki kızım da belirgin şekilde ayak tabanı içe basık yürüyor. dana önce götürdüğüm dr sorun yok kaliteli ayakkabı alın sadece zamanla düzelir dedi. babasında var biraz içe basık yürüme o yüzden kalacak mı acaba diyorum tekrar başka bir dr göstermeyi düşünüyorum. yolda yürürken artık insanların ayaklarına dikkat eder oldum ve fark ettim ki bu sorun bir çok yetişkinde var :(

    YanıtlaSil
  21. 2 yaş kızım içe basiyor doktor randevusu aldik baska care ararken bunu bulduk https://youtu.be/Ukyvo0JjuvY ayakkbisi sert olursa videoda ki gibi ters giyerek duzelmis mantikli geldi dinicez bakin isterseniz

    YanıtlaSil
  22. ben malatya ortopediadan çocuk ayakkabısı aldım satıcı eğitimli olduğunu düşünüyordum söylemleri güvenilir olmadığı halde (denize düşen yılana sarılıry ya) kızıma dar ayakkabı verdi ısrarla ayakkabının kızıma dar olduğunu söylediğim halde bana ayakkabı dar olacak ki ayağına şekil versin denildi yoksa kızınıınayağı düzelmez dennnildi ancak doktorumla kaonuştum aynı gün bana aldığın ayakkabının iki numara büyüğünü al dedi daha 24 saat geçmediği halde ayakkabının büyüğü ile değiştirmek istedim büyük numara olmadığı için değişimi kabul etmediler ben çok zor durumda kaldım muhatap bulamıyorum .lütfen siz çocuğunuza alırken satıcıya güvenmeyin iyi araştırın satıcılara kanmayın .

    YanıtlaSil
  23. Güzel bir sayafa o kadarda güzel bir tasarım tebrikler

    YanıtlaSil
  24. Benim de 8 yaşında ve 3 yaşında iki oğlum var.ikiside malesef ayaklarını içe basıyorlar ve kurbağa şekliyle oturuyorlar sürekli uyarıyorum ne yapacağımı bilmiyorum

    YanıtlaSil
  25. Merhaba benim kizim 1 yasindan beri ice basiyor suam 10 yasinda yasina goer kaliplida kizim doktorlar duzelir dedi ama gittikce belirgin lesti.ozel ayak merkezleri var bukonuda orayami gofursem para tuzagimi bilmiyorum kararsiz kaldim .bi faydasi olurmu.arkadas cevresindede sıkinti olmaya basladi .ayaklari agriyor.ayakkabiyla rahatlama saglarmiyiz sizce tekrar goturmelimiyim acil yorum yaparsaniz cok sevinirim sevgilermle

    YanıtlaSil
  26. Benimde kızım 6 yasinda içe basiyor du simdi Sol ayağıyla parmak ucunda yuruyor düzgün yürü dediğimde aksiyor çok çaresizim resmen kızım topalliyor

    YanıtlaSil

haydi söyle :)