20 Nisan 2016

Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş


YAŞAMAK DENEN BU ZAHMETLİ İŞ | İSTANBUL DT
1 perde | 1 saat 15 dakika
Yazan : HANOCH LEVİN | Çeviren : NERMİN SAATÇİOĞLU | Yöneten : KEREM AYAN
30 yıldır Leviva ile evli olan Yona, bir gece karısını terk etmeye yeltenir. Buna sebep olan sıkıntı ve bıkkınlık, onların özelinden, belki de yüzyıllardır kanayan bir yara olan “evlilik” ve yaşam üzerine yapılan bir sorgulamaya dönüşüverir. Kim için yapılır evlilik? Kadın ve erkek evlendikten sonra bir adanmışlıkla yaşamak zorunda mıdır? Bağlılık, gerekli ve olumlu bir etki midir, yoksa muhatabını sardıkça boğan bir canavar mı? Hep hayatı ıskalamaya mahkum muyuz? Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş, tüm bu sorgulamaların odağında duran çarpıcı bir kara mizah örneği.
Not:
2014 Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri,
Yılın Kadın Oyuncusu: Ülkü Duru
OYUNCULAR: MUSA UZUNLAR-ÜLKÜ DURU-İŞDAR GÖKSEVEN

Dün akşam Şinasi Sahnesinde gösterilen İstanbul Devlet Tiyatrolarının bu oyunu benim için tam bir tiyatro keyfiydi. Oyuncular usta olunca alınan keyif de bambaşka oluyor.

Musa Uzunlar' ı Kurtlar Vadisinde İskender Büyük, Poyraz Karayel' de Bahri Baba olarak tanıyoruz. Ülkü Duru' yu ise Eşkiya filminden ve Aliye' de Nusret olarak hatırlıyoruz. 
Tüm temsil bir yatak odasında geçiyor. 30 yıldır evli olan Leviva ve Yona çocuklar yetişip evden ayrıldıktan sonra baş başa kalıyorlar. Ve o gece evliliği sorgulamaya başlıyor Yona, evlilik kim için yapılır, böyle adanmış bir hayatı yaşamak zorunda mıyız, bağlılık gerekli mi, evi terk etmek istiyor sonra. Karısından bıktığını evliliğin bir hapishaneye dönüştüğünü evliliğin gerekliliğini sert ve kaba bir şekilde sorguluyor. Leviva ise evliliği konu komşu ne der gibi bir başarısızlık kaygısı ile kurtarmaya çalışıyor.
Karakterler başarısızlık, sıradanlık gibi gerçeklere karşı doğruluk, dürüstlük, sadakat gibi kavramlarla ayakta durmaya çalışıyorlar. 30 yılı aşkın evlilikte bir birlerini tüm tepkilerini tahmin edecek kadar iyi tanımışlar ve bu çok sıkıcı geliyor Yona' ya...  Bir de oyun boyunca banyoda damlayan bir musluk var, yıllarca tamir edilmek için bir adım atılmamış olması insanı düşündürüyor. Sorunlara alışmak bu olsa gerek
Ancak gece bir bahane ile gelen ziyaretçi bekar Gunkel ile bir şey anlıyoruz yaşamak sadece evliler için değil bekarlar için de zahmetli...

Temsil hazır Ankara gösterimindeyken bilet bulabilirseniz kaçırmayın derim. Uzun zamadır ilk kez böyle lezzetli bir oyun izledim. Oyun çıkışı Musa Uzunlar' ın etrafını saran bayan hayranları ve kendisinin sempatik yaklaşımını da eklemeden edemeyeceğim :)



9 yorum:

  1. Yıllar sonra kendimizi gördüm gibi nedense :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada gözümden kaçtı sanma. Bloğunun yeni hali çok ferah olmuş. Beğendim.

      Sil
    2. Aynen ben de geleceğimi gördüm sanki izlerken.
      Evet biraz revizyon var ama son bir kaç rötuş kaldı, onlar da bitsin bir ilan edeceğim :)))

      Sil
  2. 30 yıllık evlilikten sonra bıkkınlık gelmesi sanırım doğal:( üzücü ama uzmanlara göre daha 3 yılda aşk bitiyormuş:( (milletin moralini bozmayayım:)))ne çok oldu tiyatroya gitmeyeli...:( tanıtım için sağolun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla şimdi ne desem :)))) Eşimi 20 yıldır tanıyorum 16 yıldır evliyiz. Artık konuşmamıza gerek yok gözlerimizle anlaşıyoruz :)))))))))))))

      Sil
  3. Musa Uzunlar'ı hep izlemek istemişimdir...
    İnşallah bir gün fırsat bulurum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay tavsiye ederim 56 yaşında ama performans gayet iyiydi. Hele Ülkü Duru süperdi...

      Sil
  4. Gerçekten oyuncular çok tecrübeli ve usta... Senin icin eminim bir sölen olmustur. Oyunun ismi ve cocuk yetistirme isleri de eklenince tam da senlik bir oyunmus gercekten. Oyun yazarı yahudi kökenli usta bir dramaci. Cok genc ölmüs ve ilginc bir yasam öyküsü var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk yetiştirme işlerini es geçmişler oyun direk çift başbaşayken başlıyor. Ama ben tahmin edebiliyorum :) Hm bir bakayım yazarın hayatına, teşekkürler :))

      Sil

haydi söyle :)