31 Mart 2024

Fosforlu Cevriye - Tiyatro Kafe

Fosforlu Cevriye Tiyatro Oyunu - Tiyatro Kafe
Yaş Sınırı: 12+ - Süre: 150 Dakika
Yazan: Suat Derviş - Uyarlayan: Gülriz Sururi
Yöneten: Cantuğ Turay - Beste: Kemal Günüç - Ses/Işık tasarım: Ali Dalkılıç
Oyuncular:
Fosforlu Cevriye: Begüm TOPÇU TURAY - Adam: Cantuğ TURAY
Sümbül Dudu: Nermin UĞUR - Barba: Can GÜR
Zombi Recep: Baha ER - Kemal / Hakim: Volkan ÖZDEMİR
Cemile: Kardelen TÜRKCAN - Kerim / Patron: Yunus ÇÖRDÜK
Top Melahat: Ayten ÖZTÜRK - Güllü: Melike AKTAŞ
Marika: Çiğdem ÇAVUŞ - Kumru: Roza DURUKAN
Sele Şevki / Hoca: Arda Baran ATEŞ - Komiser Osman: Asel EROL
Delikanlı: Ahmet Emin ÜNAL - Genç kız: Gizem ERBAŞ
İşçi / Memur: Yusuf Kenan ADIGÜZEL - Şık bey: Efe SÜNERİN - Katip: Merve YILDIZ 
Mahalleli: İlknur TIRPAN, Ezgi Yağmur ULUSOY, Şerife UYSAL
Orkestra: Piyano/Şef: Kemal GÜNÜÇ / Güneş APAYDIN
Davul: Zeki ERTUNÇ - Bas: Okyay ŞENOCAK - Klarnet: Fahrettin ÜNAL
Konu :  Anne babasını tanımadığı için gökteki yıldızlardan doğduğuna inanan, denizin kucağında bir sokak çocuğu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnını doyurabilmek için “icra-i sanat” eyleyen Cevriye, sıradan bir sokak kızı değil aslında İstanbul sokaklarının ta kendisidir. Hastalık ve soğuktan ölüme yaklaştığı o gece, karşısına çıkan esrarengiz bir Adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanıdığı erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu Adam aslında gizli yaşayan bir idam mahkûmudur. Cevriye onu tanıdığı günden sonra artık bambaşka bir “insan” olmuştur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara rağmen bu aşktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdiği için her şeyi göze alacaktır.

Oyunu Yenimahalle Dört Mevsim Tiyatro Sahnesinde 24 Ocak Çarşamba günü izledim. B sırasında önlerde olmam sayesinde temsilin her anını oyuncuların her mimiğini görebildim.
Fosforlu Cevriye, Suat Derviş'in 1944-1945'te tefrika edilen, ilk defa 1968 yılında yayımlanan romanıdır. 1930'larda İstanbul’un Galata semtinde yaşayan sokak kızı Cevriye’nin polisten kaçan bir adama aşkını konu alır. Sade bir dille yazılmış eserde toplumun farklı sınıflarından insanlara yer verilir. “Karakolda Ayna Var”, “Kız Kolunda Damga Var”, “Gözlerinden Bellidir Cevriyem” ve “Sende Kara Sevda Var” olmak üzere dört bölümden oluşur. 
1944-1945 yıllarında tefrika edilen roman, 1959’da Fosforlu Cevriye, 1969’da Bana Derler Fosforlu adıyla filme alındı. 1968'de May Yayıncılık tarafından kitap olarak basıldı. 
Yazar, romanını 1972'de senaryolaştırıp oyuncu Gülriz Sururi’ye ithaf etti. Eser, 2008’de müzikale dönüştürülüp ve Gülriz Suriri yönetiminde Ankara Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenmiştir.
Hatice Suat Derviş, 60’lı yılların başında Türkiye’ye döndüğünde siyasi-mesleki ve maddi anlamda zorlu bir dönemden geçiyormuş. “Fosforlu Cevriye” romanını yayınevlerine teklif ediyor fakat ne yazık her seferinde reddediliyormuş. Suat Hanım’ın büyük arzusu, bu eserin yayınlanmasından öte, bir “müzikal” olarak oyunlaştırıldığını görmekmiş… Bunun için ilk görüştüğü kişi genç aktris Gülriz Sururi imiş. Gülriz Hanım’ın da arzusu oyunu Şehir Tiyatroları’nda sahnelemekmiş. 

Temsil çok keyifli bir 150 dakika vadediyor.  Begüm Topçu Turay ve Cantuğ Turay çifti Hacettepe Devlet Konservatuvarı Tiyatro mezunu. Onları 2009-2015 yıllarında her gün yayınlanan bir Ankara dizisi olan Deniz Yıldızı' ndan hatırlıyorum. Ben çok severdim o diziyi. 2014 yılında Begüm Topçu Turay ve Cantuğ Turay evlenmişler. Şu an iki tane çocukları var. Son yıllarda televizyondan çok tiyatroya emek verdiklerini düşünüyorum. Yazının sonuna muhtemelen afişlerde görüp aşina olduğunuz sahnelenen oyunlarının bir listesini bırakıyorum :)
Temsili oldukça başarılı buldum. Begüm Topçu Turay' ın Fosforlu Cevriye performansını çok beğendim. Kah hüzünlenip, kah gülümseten, bazen onaylatıp, bazen sorgulatan bu kült metnin hoş bir sahne yorumunu izledik. Fosforlu Cevriye ayrıca benim annemle birlikte izlediğim bir oyun olması nedeni ile de unutulmayacaklar listemde yerini aldı. 
Kalabalık bir kadro başarılı bir ekip bol alkışlar Tiyatro Kafe' ye... 
Artık daha fazla oyunlarını izlemeye çalışacağım...

OYUN ADIYILDURUM
7 Kocalı Hürmüz /
 Oyuncu / Yönetmen
2023Sahnede
Fosforlu Cevriye /
 Adam / Yönetmen
2023Sahnede
Mucize /
 Oyuncu / Yazar
2020Sahnede
Büyük Sürpriz /
 Oyuncu / Yazar
2019Sahnede
7 Kocalı Hürmüz /
 Yönetmen
2018Sahnede
Bir Varmış Bir Yokmuş /
 Oyuncu / Yazar
2018Sahnede
Cerrah /
 Oyuncu
Sahnede
Matruşka /
 Oyuncu / Yönetmen
Sahnede
Bu Bir Oyun Değil /
 Oyuncu
Sahnede
Aşk Kaşıntısı /
 Oyuncu
Sahnede
Şu İşe Bak /
 Oyuncu / Yönetmen
Sahnede
10 Dakika Ara /
 Oyuncu / Yazar
Sahnede
Bavul /
 Oyuncu
Sona Erdi
Küçük Bir Aşk Masalı /
 Oyuncu / Yapımcı
Sahnede

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

haydi söyle :)